AFERA PIRANGATE

TKO ĆE BITI NOVI SLOVENSKI ARBITAR? 'Prema svemu sudeći, Ljubljana će odluku o imenovanju prepustiti Arbitražnom sudu'

 AFP PHOTO / MARTIN BUREAU

Slovenska će vlada u četvrtak najvjerojatnije odluku o imenovanju novog arbitra, koji bi trebao zamijeniti francuskog suca Ronnyja Abrahama, prepustiti predsjedniku Arbitražnog suda Gilbertu Guillaumeu, piše RTV Slovenija.

Kako tvrdi novinar slovenske javne televizije Dejan Ladika, u vladinim se krugovima u Ljubljani tvrdi da bi takav scenarij u ovom trenutku za njih bio najpragmatičniji i da bi u najmanjoj mjeri dodatno opterećivao postupak odlučivanja o graničnom sporu, iz kojega je Hrvatska nedavno odlučila jednostrano istupiti.

S druge strane, utjecajni dnevni list Delo navodi da će vlada Mire Cerara ipak imenovati domaćeg pravnog stručnjaka, a licitira se s nekoliko mogućih imena.

Kao što je poznato, Hrvatska je postupak odlučila napustiti nakon izbijanja afere Pirangate, odnosno objave tajno snimljenih razgovora bivšeg slovenskog arbitra Jerneja Sekoleca s 'agenticom' slovenske vlade pri Arbitražnom sudu Simonom Drenik. Riječ je o nedopuštenim konzultacijama, a hrvatska strana tvrdi i da su u spise naknadno i protivno pravilima umetani dokumenti čime je cijeli postupak, kako su navodili u Zagrebu, kontaminiran.

I Sekolec i Drenik su ubrzo po izbijanju skandala podnijeli ostavke, a Slovenija je ubrzo za novog arbitra imenovala uglednog francuskog pravnika Ronnyja Abrahama, no on se sam povukao sa suda nakon što je postalo jasno da Hrvatska u postupku više nema namjeru sudjelovati. Prije njega je ostavku podnio i hrvatski arbitar Budislav Vukas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 01:27