ROŠADA DIPLOMATA

TKO ĆE IĆI U BRUXELLES, NEW YORK, PEKING, BERLIN... Oštri pregovori Vlade i Josipovića

Premijer Zoran Milanović na odlazak Marije Pejčinović na atraktivnu diplomatsku destinaciju ne gleda sa simpatijama, ali to podržavaju Josipović i Vesna Pusić

Između Banskih dvora i Pantovčaka u jeku su pregovori o imenima veleposlanika koji će sljedećih mjeseci otputovati u nekoliko važnih hrvatskih diplomatskih odredišta: u diplomatsku misiju Europske Unije u Bruxellesu, u misiju Ujedinjenih naroda u New Yorku, u Peking, Berlin, Madrid te glavne gradove zemalja u regiji: Beograd, Sarajevo i Ljubljanu.

Sin Ive Škrabala

O imenima osmero novih veleposlanika na navedenim odredištima moraju se usuglasiti Vlada i predsjednik države, koji prema Ustavu suodlučuju o njihovu imenovanju.

Iako formalna procedura njihova imenovanja još nije počela, neka veleposlanička imena za važne diplomatske destinacije već su, kako neslužbeno doznajemo, usuglašena.

Prvi hrvatski veleposlanik pri Europskoj Uniji u Bruxellesu, nakon što Hrvatska postane njezina dvadeset i osma članica, trebao bi biti Mate Škrabalo, 40-godišnji savjetnik za vanjsku politiku premijera Zorana Milanovića.

Prije prošlogodišnjeg dolaska na savjetničku dužnost u Banske dvore Škrabalo je bio treći tajnik i savjetnik u hrvatskoj misiji pri UN-u NevYorku i na toj je dužnosti, uz kraći prekid, proveo dva mandata. Na zagrebačkom je Prirodoslovno-matematičkom fakultetu diplomirao zemljopis, a zatim je na britanskom sveučilištu Durham kao stipendist britanske vlade magistrirao na problematici međunarodnih granica. Odlazak na dužnost hrvatskog veleposlanika u Bruxelles značajan je iskorak u njegovoj karijeri s obzirom na to da dosad nije obnašao veleposlaničku dužnost.

Mato Škrabalo sin je pokojnoga hrvatskog političara i intelektualca Ive Škrabala te nećak jednog od prvih hrvatskih ministara vanjskih poslova s početka devedesetih, Zdenka Škrabala.

Dosadašnji hrvatski veleposlanik pri EU u Bruxellesu Vladimir Drobnjak odlazi na novu veleposlaničku dužnost voditelja hrvatske diplomatske misije pri UN-u u New Yorku.

Sadašnji voditelj hrvatske misije pri UN-u u New Yorku, Ranko Vilović, kao tvrde neslužbeni izvori, trebao bi se sljedećih mjeseci vratiti u Europu, i to na dužnost hrvatskog veleposlanika u Berlinu. Sadašnji hrvatski veleposlanik u Njemačkoj Miroslav Kovač, koji je u tu zemlju otputovao još u premijerskom mandatu Ive Sanadera, trebao bi se vratiti u Hrvatsku, i to u Ministarstvo vanjskih poslova.

Karamarko je neće

Za mjesto hrvatskog veleposlanika u Pekingu bilo je nekoliko zainteresiranih, među kojima i aktualni veleposlanik u Indoneziji Željko Ćimbur. Ta je dužnost nuđena i Željku Kuštraku, aktualnom članu Uprave Agrokora, ali on nije bio zainteresiran.

Veleposlaničku dužnost u Pekingu trebao bi, kako tvrde izvori iz Vlade, preuzeti Nebojša Koharović, sadašnji pomoćnik ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić. Koharović se početkom 2012., godinu dana prije isteka veleposlaničkog mandata, vratio iz Moskve kako bi u Zagrebu preuzeo dužnost pomoćnika ministrice Pusić.

U novim veleposlaničkim rošadama posebno je zanimljivo ime najizglednije kandidatkinje za veleposlaničku dužnost u Madridu. Riječ je o bivšoj HDZ-ovoj zastupnici Mariji Pejčinović-Burić čije imenovanje na veleposlaničku dužnost u Španjolskoj, kako doznajemo, snažno zagovaraju ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić i predsjednik Ivo Josipović. No, premijer Zoran Milanović na mogući odlazak članice HDZ-a u atraktivnu diplomatsku destinaciju u mandatu njegove Vlade ne gleda s pretjeranim simpatijama pa njezino imenovanje još uvijek nije posve izvjesno. Marija Pejčinović-Burić je na posljednjoj listi hrvatskih diplomata koju je Vlada Jadranke Kosor u ljeto 2011. godine uputila na usuglašavanje predsjedniku Ivi Josipoviću, a on ju je u cijelosti odbio, bila kandidatkinja za hrvatsku veleposlanicu u Parizu. U Francusku je, međutim, na veleposlaničku dužnost nakon dolaska Kukuriku koalicije na vlast otputovao povjesničar Ivo Goldstein. Ova političarka, čije su političke ambicije vezane isključivo uz vanjsku politiku i diplomaciju, nakon dolaska Tomislava Karamarka na čelo HDZ-a i zaokreta te stranke udesno izgubila je poziciju i mogućnost za napredovanje.

Povratak u rodni grad

Na hrvatskim veleposlaničkim pozicijama u zemljama u neposrednom susjedstvu slijede također zanimljive promjene. Na dužnost novog hrvatskog veleposlanika u Beogradu, prema svemu sudeći, otputovat će aktualni pomoćnik ministra pravosuđa Gordan Markotić. Ako prođe Vladu, dobije agreman i potvrdu saborskog Odbora za vanjsku politiku, bit će to Markotićev povratak u rodni grad jer je, iako su mu roditelji iz Hrvatske, tamo rođen dok su roditelji ondje radili.

Hrvatskom veleposlaniku u BiH, Tončiju Staničiću, također istječe mandat i on se vjerojatno vraća u Ministarstvo vanjskih poslova u Zagrebu. Zasad je neizvjesno tko će biti novi hrvatski veleposlanik u Sarajevu, ali u Ministarstvu vanjskih poslova može se čuti da je za tu destinaciju zainteresiran aktualni veleposlanik u Ljubljani, čiji se mandat bliži kraju, Svjetlan Berković. Postoji, međutim, mogućnost da na veleposlaničko mjesto u Sarajevo otputuje i netko iz SDP-a.

Kao jedan od kandidata koji bi mogao doći na veleposlaničko mjesto u Ljubljani nakon Berkovićeva odlaska spominje se ime aktualnog hrvatskog ambasadora u Beogradu Željka Kuprešaka.

Tim prvog povjerenika

U skorim diplomatskim imenovanjima radno bi mjesto mogla, ako je suditi prema političkim kuloarskim najavama, promijeniti i jedna od dviju vanjskopolitičkih savjetnica predsjednika Ive Josipovića, Mirjana Mladineo. Ona će nakon ulaska Hrvatske u Europsku Uniju, kako neslužbeno doznajemo, otići u Bruxelles, i to u Europsku komisiju kao savjetnica prvoga hrvatskog povjerenika u EK Nevena Mimice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 18:04