VESELO NA ŠKVERU

'TKO IMA PROBLEMA S ALKOHOLOM NEKA SE JAVI U KADROVSKU' Debeljak na Fejsu poručio radnicima Brodosplita

Poručio im je kako će svi dobiti uskrsnice u iznosu od 500 kuna
 Nikola Vilić / CROPIX

Predsjednik Uprave Brodosplita Tomislav Debeljak putem Facebooka opet se obratio svojim zaposlenicima. Poručio im je kako će svi dobiti uskrsnice u iznosu od 500 kuna. Također će dobiti 200 kuna u bonovima. Osim toga, pozvao je sve koji imaju problema s alkoholom da se jave u kadrovsku službu koja će im osigurati stručnu pomoć te je zamolio sve radnike da prestanu pušiti u radnim prostorijama.

"Poštovani Škverani,

da Vam se obratim i na kraju ovog tjedna. Isprika što nisam stigao sinoć, jer sam se vraćao preko Knina da obiđem tamošnje pogone DIV grupe i prođemo brzinski svu problematiku otvaranja novog pogona, pa sam kući stigao tek u 3 ujutro.

Moram Vas izvijestiti da u Kninu radi 30-ak Škverana i od sada ćemo ih sve više zapošljavati za poslove DIV grupacije. Već je 99% spremno za startanje pogona. Potrebne su neke birokratske stvari i dolazak proizvođača da puste glavne linije u pogon. Tokom travnja će se sve skupa pustiti i uskladiti kako bi sa radom započeli odmah nakon praznika rada 1. Maja.

Uz pristanak sindikata, moram Vam napomenuti da nije istina da su sindikati izašli u javnost, nego su novine same pisale bez njihovih izjava. Ono što je najbitnije, da je i jednoj i drugoj strani važan Škver i Škverani i svi razgovori teku kvalitetnim putem, čak dapače mislim da bi i jedna i druga strana trebali služiti kao idealan primjer svim ostalim poslodavcima i sindikatima u HR kao primjer kako držati do svojih radnika i poduzeća. Uglavnom, sa moje strane same pohvale i ne vjerujete novinama što pišu. Nemojte medije niti osuđivati previše, jer kao i svatko od nas, tako i oni moraju zaraditi svoju plaću, a nažalost senzacije u HR bolje prolaze, pa tako eto i oni, pogotovo koji imaju manji moral, koriste navedeno za svoj profit.

Ono što je između ostalog obilježilo ovaj tjedan, su pregovori oko brodova, u kojima kako sam i ranije rekao imamo mnoge projekte blizu završetka ugovora. Mislim da će kroz slijedeća 2 tjedna biti potpisan barem jedan, a možda i dva pa i više ugovora za gradnju. Tokom slijedećeg tjedna bit će donesena odluka u koje točno projekte ulazimo.

Počeo je izlaziti list VRIDNI, pa ste upoznati sa nekim stvarima preko njega. Hvala urednici Tanji na njemu, nadam se da se neće gasiti u ovom tisućljeću.

Kako su krenule neke „zločeste“ priče, moram Vam napomenuti, tj objasniti pojedine detalje Kućnog reda. Alkohol na radnom mjestu je zakonski zabranjen i ako ne bi napominjali i kontrolirali navedeno, a dođe do neke nesreće sa težim posljedicama, ja osobno kao predsjednik uprave, a i svi ostali u rukovodećem nizu mogli bi krivično odgovarati za navedeno. Uz to sam unesrećeni, da mu i nokat otpadne, a kamoli se dogodi neka teža ozljeda, vredniji je od moje nepopularnosti u stalnom napominjanju navedenih zakonskih propisa, stoga MOLIM VAS sve da poštujete Hrvatske zakone i propise. Odmah Vam govorim da NE SMIJEM niti neću nikome pregledati preko njih. Nakon posla zajedno ćemo slaviti, neki puta se napiti slaveći Vaše, tj zajedničke uspjehe, no eto još jednom MOLIM Vas sve da shvatite ozbiljno HR zakone.

Nadalje jedan nelogičan zakon, koji ne dozvoljava pušenje u zatvorenim prostorima, koji nemaju za to specijalnu opremu i dozvolu za pušenje, kojeg ako se ne držimo inspektorijat naplaćuje kaznu 1.000kn za samog radnika i do 300.000kn za poslodavca. Koliko god je nelogično da u hali gdje se sve dimi od varova, iskre frcaju na sve strane, a zabranjeno i veoma kažnjivo je pušenje, MORAMO se zakonski pridržavati navedenog.Uz to, u slučaju nekog požara sa težim posljedicama, isto kao i u slučaju alkohola, bila bi i krivična odgovornost od mene pa do ostalog rukovodećeg kadra.

Dakle, MOLIM Vas sve da se uskladimo sa zakonima, a ako netko ima problem da ne može bez cigarete, ako netko ima problem sa alkoholom, neka se obrati kadrovskoj službi, da ga uputimo i stručno pomognemo riješiti ga.

Napominjem da pušaći žive prosječno ovisno od zemlje do zemlje, ali preko 10 godina manje od nepušača. Isto kod alkoholičara ili polu-alkoholičara, koji ovisno o stupnju do kojeg su došli žive mnogo manje od ostalih, a najtužnije je da je njihov život nesretan, a još tužnije što svojoj obitelji čine život nesretnim. Uz to svojoj djeci su loš primjer i u velikom broju slučajeva djeca nastavljaju stopama roditelja. Dakle, MOLIM VAS SVE AKO IMAJU NAVEDENE PROBLEME DA SE SLOBODNO JAVE U KADROVSKU SLUŽBU ZA POMOĆ, svima koji je zatraže ćemo pomoći riješiti ga. Slobodno se mogu javiti i članovi obitelji koji bi nam ukazali na takav problem svoga ukućana, jer cilj nam je pomoći im i imati sretne i zadovoljne radnike.

'TAJNICE ČITAJU ČASOPISE, A DIREKTORI VISE PO BIRCEVIMA!' Novi direktor Brodosplita unajmio detektive

Ovaj tjedan je zabilježio i sastanke sa nekim dobavljačima koji su u prošlosti imali iznimno velike profite na Škveru, kojima sam objasnio situaciju u Škveru i brodograđevnom sektoru, kao i moju dužnost da učinim sve da obranim Škver i postavim ga na pozitivne i zdrave noge... Uglavnom prezentirali smo im realne tržišne cijene. Prezentirali smo im da znamo koju su profit imali u prošlosti na radu sa Škverom i zamolili ih da kao partneri pomognu Škveru sada kada mu je najpotrebnija pomoć. Pružili smo im iskrenu partnersku ruku, sa kojom bi zatvorili prošlu stranicu poslovanja. Koliko god imamo neka saznanja o krivičnim djelima, koje možemo o svojoj volji detaljnije ispitati i sukladno zakonu smo ih onda dužni procesuirati, nismo željeli o navedenom govoriti, jer oni sami znaju što je realno i kako su poslovali do sada. No, ako ćemo biti primorani svakako ću dati službi da se sve u tančine ispita kako bi obranio Škver i Škverane. Ujedno molim sve koji imaju neka saznanja o krivičnim djelima iz prošlosti da se jave mailom ili u upravu, a tajnice će ga nakon toga uputiti u pravnu službu.

Moram Vam napomenuti da smo u ovome tjednu uhvatili mnoge ljude u pokušaju krađe, čak smo uhvatili i jednog policiji traženog lopova, koji ima više registriranih teških djela, a nisu ga do sada uspjeli uhvatiti. Molim Vas sve za strpljenje u pregledima na portama, jer kada gledate neki film ili ulazite u neke profesionalne korporacije to Vam je normalno, tako da sve molim za razumijevanje, jer navedeni profesionalni način rada je upravo zbog Vas samih.

Tokom ovog tjedna smo uskladili kompletan kostur buduće organizacije poslovanja Novog Škvera, nećemo uvoditi navedene promjene preko noći kako ne bi izazvali prevelik šok, no nakon uvođenja koje će trajati od 6-12 mjeseci imat ćemo strukturu poslovanja kao u najmodernijim brodogradilištima na Svijetu. Mogao bi slobodno reći i bolju od najboljih. Za sada da Vas ne zbunim neću o njoj dublje govoriti, no omogućit će svima konkurentnost i pravednu borbu za većim plaćama. U prijevodu, tko će biti vrijedan i kvalitetan u radu imat će stvarno velika primanja, tko će zabušavati i ne zadovoljiti minimalni prag, sam sustav i ostali radnici će ga izbaciti. Stoga će poštenim i vrijednim radnicima konačno zasjati sunce.

Duboko se ispričavam što ovaj tjedan nisam prošetao pogonima, stvarno je bio naporan.

Počeli smo uvoditi LEAN sustav o kojem sam Vam već pričao, uočeno je mnogo detalja kako poboljšati uvjete rada, povećati produktivnost, smanjiti škart, trošak transporta i slično. Vi radnici svi skupa znate najviše i LEAN sustav će Vam otvoriti oči da Vi sami napravite promjene koje će Vam omogućiti bolje uvjete rada i veća primanja, kao i pozitivno poslovanje Škvera na radost i sreću Vas i Vaših potomaka koji će naći poželjno radno mjesto u njemu.

Na kraju Vam moram reći, kako bi mogli planirati sa time, da je uprava odlučila za Uskrs u Škveru dati ukupno 700 kn „USKRSNICE“, tj 200 kn u bonu i 500 kn novčano. Navedeno je izjednačavanje visine regresa sa DIV grupacijom u kojoj je regres uvijek na maksimalnom nivou, raspoređen tokom godine, te se nadam da ćemo od 2014 g imati potpuno ista pravila i naknade u cijeloj DIV grupi.

Prijateljski pozdrav i ugodan Vam vikend!!!"

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 18:18