BAKER TILLY

TKO JE KRIVO KNJIŽIO U AGROKORU Prije uglednog PwC-a reviziju je radila mala firma iz Zagreba: 'Njihova izvješća za 2015. ugrozila su cijeli koncern!'

 
Sjedište Agrokora u Ciboninom tornju
 Željko Puhovski / Hanza Media

- Neki od izvještaja sadrže značajne ispravke na izvještajima za 2015. i 2016. godinu i da nije bilo ovog zakona, financijski izvještaji doveli bi u pitanje buduću opstojnost cijele grupe i kompanije, to jest trebao bi se otvoriti stečajni postupak. Također treba reći da su neke stvari u 2015. godini bile krivo knjižene i neke stavke nepravilno vrednovane - izjavio je u četvrtak izvanredni Vladin povjerenik Ante Ramljak prezentirajući najnovija financijska izvješća za pojedine kompanije unutar grupacije Agrokor.

Ova financijska izvješća napravila je ugledna revizorska kuća PricewaterhouseCoopers, a konsolidirano financijsko izvješće za Agrokor 2015. godine, podsjetimo, napravila je mala zagrebačka revizorska kuća Baker Tilly.

Ruska packa

Afera Agrokor otvorena je u ožujku ove godine, kada je izvršni direktor ruske banke VTB Jurij Solovjev javno izrazio sumnju upravo u Agrokorova financijska izvješća. Izjavio je tada da su “problemi u kompaniji nastali zbog nepravilnosti u vođenju poslovnih knjiga, za što su odgovorni vlasnici i menadžment, i to u duljem vremenskom razdoblju”. Tada je u prvi plan isplivala priča o maloj revizorskoj kući Baker Tilly d.o.o. iz Zagreba koja je godinama surađivala s korporacijom. Njihovi potpisi bili su i na tada posljednjem javno dostupnom godišnjem izvješću za 2015. godinu. Ubrzo su iz te revizorske kuće reagirali na te optužbe, rekavši kako “pretpostavljaju da se radi o grešci u komunikaciji između dviju strana”.

Rekli su tada, kako su prenijeli mediji, da su “tijekom proteklih godina u njihovim revizijama pojedinih članica grupe utvrdili određene nepravilnost koje su iskazale u pojedinačnim izvještajima” te da su “one ispravljene u konsolidacijskim paketima”, i da pretpostavljaju da je izjava čelnika VTB banke rezultat greške u komunikaciji između te banke i odjela Strategije Agrokora. Međutim, s tom izjavom direktora iz VTB banke otpočeo je konačni pad Ivice Todorića s čela koncerna, ubrzo je i Vlada donijela lex Agrokor te preuzela upravljanje kompanijom. Na novim financijskim izvješćima za 2016. godinu angažirana je revizorska kuća svjetskog renomea PricewaterhouseCoopers.

Pokušali smo jučer stupiti u kontakt s predsjednikom Uprave Baker Tillyja Oliviom Discordijom, ali nije nam se povratno javio na pozive, niti nam je odgovorio na poruke. Zanimljivo je da je portal Index u međuvremenu otkrio kako je donedavna direktorica tvrtke Baker Tilly Hrvatska, koja se pak ranije zvala Baker Tilly Discordia, bila Bruna Discordia koja je svojedobno radila u Agrokoru. Radila je navodno na poziciji asistenta potpredsjednika za strategiju i spajanja i preuzimanja od 2006. do 2008. godine. Osnivači Baker Tillyja su, prema podacima iz sudskog registra, Olivio Discordia, Bruna Discordia i Nevenka Dujić. Bruna Discordia sredinom veljače ove godine brisana je iz sudskog registra kao članica Uprave, a jedini član Uprave postala je Nevenka Duić.

Iako se radi o relativno maloj tvrtki s oko 25 zaposlenih, Agrokor ih je angažirao da rade revizije za njegove tvrtke u Hrvatskoj, ali i inozemstvu. Tako se na njihovoj referentnoj listi klijenata mogu naći Agrokor, Zvijezda, Jamnica, Konzum, Ledo, Vupik, Belje i mnoge druge tvrtke iz sustava te kompanije. Za Agrokor su radili i u drugim zemljama, pa među referencama nalazimo i Sarajevski kiseljak, Dijamant, Idea Beograd, Frikom i druge.

“Mi nismo jedini”

Prilikom prvih sumnji u financijska izvješća iz kompanije su odgovorili, kako su tada prenijeli mediji, “da su oni jedna od više desetaka revizijskih kuća koje rade s pojedinim članicama koncerna, a da su o svim uočenim nepravilnostima izvještavali te su one ispravljane”.

- Zadnja revizija koju smo obavili je za 2015. godinu. Nismo jedini angažirani revizor u grupi Agrokor. Najveću kompaniju u grupi, Mercator, revidira Deloitte. Mercator Srbiju i Adriatica Net revidira BDO. Na razini cijele grupe Agrokor bilo je angažirano svih proteklih godina u prosjeku više od 70 revizora. U 2015. godini sve transakcije u okviru grupe Agrokor u pogledu otplate kredita, kamata i dobavljača odvijale su se nesmetano, uobičajenom dinamikom - poručili su tada iz Baker Tillyja te dodali:

- Tijekom proteklih godina u našoj reviziji pojedinačnih članica grupe gdje smo utvrdili određene nepravilnosti iskazali smo ih u svojim pojedinačnim izvještajima. Te pojedinačne pogreške ispravljene su u konsolidacijskim paketima.

Najveća dobit 2013. od 22,6 milijuna kn

Tvrtka je 2016. godine prijavila prihod od 37,4 milijuna kuna te dobit od 19,7 milijuna kuna. Tvrtka je i ranijih godina poslovala s milijunskom dobiti, pa su 2015. imali prihod od 34,8 milijuna kuna, a dobit od 18,1 milijun kuna, 2014. godine prihod je iznosio 33,9 milijuna kuna, a dobit je iznosila 18,5 milijuna kuna. Tvrtka je najbolji prihod ostvarila 2013. godine, kada su prijavili 41,7 milijuna kuna prihoda te dobit od 22,6 milijuna kuna, a godinu ranije prihod je iznosio 37,6 milijuna kuna te dobit od 21,4 milijuna kuna. Tijekom godina rastao im je broj zaposlenih te su sa 17 zaposlenih u 2012. godini došli na 25 zaposlenih u 2016. godini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 21:28