OBRAZOVANJE

TKO JE 'MASAKRIRAO' AKCIJSKI PLAN ZA PROVEDBU STRATEGIJE OBRAZOVANJA? Izbačeno čak 129 mjera, nova ministrica od premijera traži objašnjenja

Blaženka Divjak
 Darko Tomas / CROPIX

Od premijera Andreja Plenkovića očekuje se da na sutrašnjoj sjednici u Vladi raščisti zaoštrenu situaciju s Povjerenstvom za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije.

Na sjednicu Povjerenstva stiže i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, a jedan od odgovora koji je zanima jest - tko je, ako to nisu bili zaduženi članovi Povjerenstva, autor nacrta Akcijskog plana provedbe Strategije te zašto je on, kao što tvrde pojedini članovi Povjerenstva, “masakriran” i rapidno različit od Strategije usvojene u Saboru?

Povjerenstvo je savjetodavno tijelo Vlade koje nema mandat mijenjati Strategiju, nego eventualno predlagati izmjene koju potom izglasava Sabor. Dogodilo se, međutim, upozorava član Povjerenstva Vedran Mornar, upravo suprotno.

Nove mjere

- U nacrtu Akcijskog plana, koji je u velikom dijelu u suprotnosti sa Strategijom, izbačeno je 11 ciljeva iz Strategije, dodano je 12 novih koji nisu sadržani u Strategiji, a dva su cilja modificirana. Na razini mjera, situacija je još zanimljivija - u prijedlogu Akcijskog plana izbačeno ih je čak 129, dodane su 22 mjere koje se ne nalaze u Strategiji, a 71 mjera je modificirana u AP-u. Gledajući sadržajno, Akcijski plan u potpunosti izostavlja bitne dijelove Strategije poput razvijanja cjelovitog sustava vrednovanja, ocjenjivanja i izvještavanja o razini usvojenosti ishoda učenja, kao i njihovo vanjsko vrednovanje - tvrdi član Povjerenstva Vedran Mornar, prema čijim je riječima na svim razinama uklonjeno eksperimentalno uvođenje kurikuluma (iako je Vlada za to osigurala dva milijuna kuna u proračunu, op.a.), odustaje se od modela povećanja izbornosti u gimnazijskom obrazovanju, a izbačene su i važne mjere koje uređuju rad odgojno-obrazovnih ustanova s posebnim programima za učenike s teškoćama.

- U moru izmjena same Strategije, u potpunosti je uklonjen pojam e-škole, kao i osiguravanje podrške djeci i učenicima romske nacionalne manjine - upozorio je u ponedjeljak Mornar, nakon što je krajem svibnja svim članovima Povjerenstva i predsjednici Dijani Vican uputio upit sadržajno pojednostavljen u - što se tu, kvragu, događa? Odgovor nije dobio.

Zbog izbacivanja mjere podrške djeci romske nacionalne manjine, u ponedjeljak je reagirao i saborski zastupnik romske manjine Veljko Kajtazi, dajući do znanja da će Vlada imati problem ako želi ovakav Akcijski plan.

- Neprihvatljivo je da Akcijski plan bude u suprotnosti sa Strategijom. Ako se utvrdi da se ovo želi provesti u djelo, imat ćemo problem, upozorio je, uz uvjerenje da će do konačnog usvajanja Akcijskog plana taj dokument uskladiti s opredjeljenjem Vlade.

Temelj suradnje

- Premijer Plenković je jasno komunicirao da su nacionalne manjine dio programa Vlade, pa osim što odluke Sabora ne može i ne smije mijenjati izvršna vlast, ne smijemo zaboraviti da je moja suradnja s Vladom utemeljena u zajedničkom opredjeljenju da rješavamo probleme Roma - upozorio je Kajtazi. To su neka temeljna pitanja i minimalni uvjet za suradnju - upozorio je.

Raščišćavanje problema uvjet su za ostanak u Povjerenstvu za članove Vedrana Mornara, Peru Lučina, ali i Slobodana Uzelca, nezadovoljnog provedenim natječajem članova Ekspertne radne skupine za kurikularnu reformu.

- Dobro je da je sazvan sastanak i ja sam optimist koji smatra da je moguće realizirati premijerovu ideju o sintezi različitih mišljenja u ovome Povjerenstvu - kaže Uzelac, koji nije zadovoljan stilom vođenja sjednica Povjerenstva baziran na prevlasti snažnijih i boljih, a ne na sintezi različitosti. Taj stil Uzelac nije sklon prihvatiti, kao ni to da Akcijski plan radi nekompetentna administracija u Ministarstvu, mimo zaključaka Povjerenstva. Očito je da je nezadovoljstvo pojedinih članova (posebno nakon ostavke Josipa Milata) proizašlo iz metoda rada predsjednice Dijane Vican, koja nam je u ponedjeljak rekla da ne želi istupati u javnost “u okolnostima medijskog linča”.

- Ne vidim zašto se problemi ne bi riješili. Premijer je imenovao Povjerenstvo i dat će smjer za njegov daljnji rad. Raditi se mora dalje, u ovom ili drugom sastavu - poručila je članica Povjerenstva Vilmica Kapac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:30