VRŠITELJICA DUŽNOSTI

TKO JE SANI LJUBIČIĆ? Nova zagrebačka tužiteljica radila na slučajevima Fimi media i Sanader

Sani Ljubičić došla je na mjesto Željke Pokupec, smijenjene zbog manjkave optužnice protiv Željka Sačića i Franje Drlje
 Damir Krajač / CROPIX

Sani Ljubičić, zamjenica ravnateljice USKOK-a, bit će od danas vršiteljica dužnosti zagrebačke županijske državne odvjetnice umjesto smijenjene Željke Pokupec.

“Glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan donio je rješenje kojim je dosadašnja zamjenica ravnateljice Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta određena da od 11. veljače 2015. obavlja poslove županijske državne odvjetnice u Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu”, piše u priopćenju DORH-a u čijem je naslovu navedeno i ime Sani Ljubičić.

Riječ je o tužiteljici koja godinama radi u USKOK-u, a sudjelovala je u radu na brojnim poznatim slučajevima, među ostalim i u predmetima protiv bivšeg premijera Ive Sanadera. Uz to što je bila uključena u istragu afere Fimi-Media, u slučaju Indeks odradila je “krakove” vezane uz korupciju na Prometnom fakultetu u Zagrebu. Zastupala je i optužbu u predmetu tzv. Mali maestro, protiv jednog od bivših potpredsjednika Hrvatskog fonda za privatizaciju, a zastupa i optužbu u slučaju Hrvatske poštanske banke. Prije nego što je došla u USKOK u Zagreb, bila je šefica tužiteljstva u Dugom Selu.

Sporni Ramljani

Inače, nakon smjene Željke Pokupec iz DORH-a su stizale neslužbene informacije da bi njezin posao privremeno trebala obavljati njezina prva zamjenica Dunja Pavliček. Međutim, DORH je to jučer demantirao.

Željka Pokupec smijenjena je zbog manjkave optužnice protiv Željka Sačića i Franje Drlje za kaznena djela ratnog zločina u selima Grubori i Ramljani 1995. No, to nikako ne znači da će Državno odvjetništvo odustati od njihova kaznenog progona i obustaviti postupak, jasno se poručuje iz DORH-a. Optužnica je povučena sa Županijskog suda kako bi se provela dopuna istrage i provođenjem određenih radnji utvrdile činjenice bitne za samo optuženje. Prema zakonu, tužiteljstvo ima godinu dana za ponovno podizanje optužnice.

Sačića i Drlju tužiteljstvo tereti za spomenuta djela počinjena 25. kolovoza 1995. u Gruborima i sljedećeg dana u Ramljanima. Kako doznajemo, u povučenoj optužnici za DORH je sporan samo jedan dio, onaj vezan uz događanja u Ramljanima. Kad je riječ o optužbi za ratni zločin u Gruborima, tu se može očekivati, kažu dobro upućeni izvori, da se optužnica vjerojatno neće mijenjati. Sačića se tereti da je kao pomoćnik zapovjednika Stožera specijalne policije MUP-a “propustio osigurati dužni nadzor iako je znao da su pojedini pripadnici ATJ-a Lučko u zaselku Grubori usmrtili šest civilnih osoba i zapalili većinu kuća u selu”.

Pritom je, prema optužbi, policiji zabranio provođenje očevida i drugih službenih radnji usmjerenih na otkrivanje zločina i njegovih počinitelja te je zapovjedniku jedinice izdiktirao neistinito izvješće, prikrivajući stvarne događaje.

Nastavak akcije

A onda slijedi i optužba da je propustio poduzeti mjere i radnje da spriječi daljnja slična postupanja, pa je dopustio i da pripadnici jedinice i suokrivljeni Drlja kao vođa jedne od grupa nastave akciju tijekom koje su 26. kolovoza 1995. zapalili više kuća u selu Ramljani. I upravo u posljednjem dijelu optužbe, kako su zaključili u DORH-u, nadležni tužitelji iz zagrebačkog tužiteljstva propustili su utvrditi vrlo bitne činjenice - pod kojim okolnostima se sve događalo, kakvi su bili razmjeri učinjene štete te na koji bi točno način i za koje kazneno djelo bio odgovoran Željko Sačić.

Kada se to do kraja razjasni, sporna bi optužnica ponovno trebala biti podignuta.

Imenovan novi Šef i Članovi DOV-a

Pred glavnim državnim odvjetnikom Dinkom Cvitanom jučer su prisegnuli novi članovi Državnoodvjetničkog vijeća, tijela nadležnog i za imenovanje i razrješenje državnih odvjetnika te za vođenje postupka i odlučivanje o stegovnoj odgovornosti tužitelja. Novi šef DOV-a je Dražen Jelenić. U Vijeću je i Cvitanova zamjenica Snježana Frković, zamjenici županijskih državnih odvjetnika u Zagrebu i Dubrovniku Jurica Ilić i Katija Kristović, te zamjenici općinskih tužitelja u Rijeci, Bjelovaru i Zagrebu, Sandra Šarkan, Sandra Knok-Čanić i Aida Mikić. Iz reda profesora pravnih znanosti članovi DOV-a postali su i prof. dr. sc. Davor Derenčinović s Pravnog fakulteta i prof. dr. sc. Anita Kurtović Mišić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:20