GOST KOD BOLKOVIĆA

TKO ZAPRAVO STOJI IZA MOSTA? Stipe Petrina progovorio o tvrdnji da je treća politička snaga u Saboru projekt dalmatinskih biskupa

 Nikša Stipaničev/CROPIX

U večerašnjoj emisiji 2U9 na Jabuka TV-u, urednika i voditelja Romana Bolkovića, gostovao je Stipe Petrina. Unatoč intenzivnoj prisutnosti Petrine u medijima, razgovor je donio gotovo nevjerojatna otkrića. Tako je Petrina, komentirajući da nisu sve istine za sve uši, na inzistiranje voditelja potvrdio da je Most dobrim dijelom projekt dalmatinskih biskupa.

Na pitanje koje je počelo iz nedavnoga citata Petrininih riječi: „Danas kažete: " Božo Petrov u povijesti će ostati zabilježen kao politički lik koji je među građanima Republike Hrvatske razbio svaku nadu da je moguće ukinuti postojeći politički duopol HDZ-a i SDP-a. Bit će zabilježen kao lažov i prevarant. Ako pogledate što sam prije nekoliko mjeseci o njemu govorio, na žalost, ispalo je da je sve to bilo točno. Nije on izmišljen zato da osvoji saborske mandate, što se sad dogodilo, već samo zato da onemogući ljude koji žele mijenjati Hrvatsku: To je nevjerojatno. Pa vi sami kažete što i ja: ako pogledate što sam prije nekoliko mjeseci govorio, ispada da je sve bilo točno, a onda još dodajete da je on izmišljen da se onemogući ljude koji žele promjene! Dva su tu pitanja: Tko ga je izmislio? Čiji je projekt Petrov, i čiji je projekt Most?“, Petrina je odgovorio:

- Moguće da iza Petrova stoje dalmatinski biskupi, ali ne vjerujem da su dalmatinski biskupi toliko zalupani da bi se u to upustili. A opet, nisu sve istine za sve uši. Da, moguće je da su iza Petrova biskupi Dalmacije.

O Dragi Prgometu i njegovu susretu sa Zoranom Milanovićem je kazao:

- Ne vjerujem ni da je Prgomet bio na rušenju Karamarka. Ja sam dosta impulzivno reagirao na Prgometa, no na kraju se ispostavilo da je to dogovor njih trojice, Prgometa, Petrova i Lovrinovića, a Prgometa su prevarili.

Ne samo da nedavno Ivan Lovrinović nije znao nabrojati sve članove Mosta, nego je i iskreni Petrina priznao:

- Ja nisam insajder Mosta. Ja te ljude ne poznajem.

Bolković mu je spomenuo da je u lipnju ove godine na svome Facebooku napisao da 'Petrov jednostavno ne zaslužuje povjerenje birača jer je samo jedan u nizu prevara na političkoj sceni RH' te da Petrov 'više ne zna niti glumiti namijenjenu 'Zna se' ulogu 'spasitelja'' pa ga je pitao kako to da onda par mjeseci kasnije, iako je imao jasnu svijest o tome da je Petrov sklon HDZ-u, ulazi u koaliciju s njime?

Petrina je odgovorio:

- Moje se mišljenje pokazalo proročanstvo. Treća rečenica koju sam rekao Petrovu jest: Ti si upljuvak HDZ-a. Nikad ja ne bih išao u koaliciju da me nije nagovorio Kovačić, gradonačelnik Omiša. Kad je on dao ponudu imali smo formirane liste za 9. i 10. izbornu jedinicu od četiri stranke. Svima sam rekao - imamo liste, proći ćemo kako ćemo proći. Presudno je bilo to što su moji koalicijski partneri rekli idemo s Mostom. U tom trenu je to bio dobar potez. Ali i tada sam tvrdio, spajanjem te dvije opcije, doprinijelo je sinergiji. Ja sam to rekao u izbornoj noći. Birači su svoje rekli, odbatalili su jedne i druge i stavili su taj teret na leđa Mosta. Po ovome se vidi da ovaj teret ne mogu nositi.

Jedan od najzanimljivijih odgovora emisije stigao je na pitanje je li u trenutku formiranja Mosta Petrina znao da utjecaj na Most imaju ljudi poput Branka Roglića, koji, kako je naveo Bolković, 'desetak dana nije silazio s ekrana i novinskih stranica, što je presedan, da jedan sponzor javno govori što će izabrani zastupnici raditi, kao da ih je kupio, kao da su njegovi plaćenici, a da zapravo skriva da je i sam sasvim precizno pozicioniran: riječ je o prijatelju Mesića i Kučana, koji je sličnu ulogu odigrao i u Sloveniji, s Cerarom, pa je sada i u Hrvatskoj angažiran na ovom projektu. Jeste li to vi znali svo ovo vrijeme?, upitao je Petrinu Bolković:

- Roglića nisam nikada vidio ni čuo. Jasno je da iza tog projekta stoji moćna snaga. Nije bilo ni trena da je financijski štekalo. Da, to isto učinili su u Sloveniji s Cerarom.

Radite ekscese namjerno ili puknete?, pitao je voditelj:

- Radim namjerno. S kurvom kurvanjski, s gospođom gospodski. Ni za jedan svoj eksces ne žalim. Hrvatska se pretvara u septičku jamu. Oni koji ju vode su krupniji primjerci koji plivaju u toj jami.

'Petrina, vi ste bili u HOS-u, ako se ne varam. Prgomet je bio Kujundžićev sumišljenik. Petrov je bivši sjemeništarac. Zašto se u javnosti stvara ustrajno dojam da je riječ o Mostu kao nekoj centrumaškoj poziciji kojoj je samo do reformi, izbjegavaju se svjetonazorne teme, a upravo one otkrivaju da su gotovo svi u Mostu desnije od HDZ-a?', glasilo je još jedno pitanje koje se do sada nije postavljalo:

- Ja sam ultranacionalno desno ako su nacionalni interesi ugroženi, a ultralijevo ću biti ako su socijalna prava ugrožena. To je pravaštvo koje Ante Starčević zastupa. Gospodina Prgometa nisam do izborne noći vidio. Tako vam je bilo u HDZ-u devedesetih.

Napokon, Bolković ga je upitao, kad već tvrdi da je Petrina izmišljen da se onemogući ljude koji ne žele promjene, tko ga je izmislio?

- Ja sam Mostu napisao mail. Rekao sam im da se odrede - ako nećemo s nikim, dobro Božo, zašto zajebavaš naciju? Ne možete vi ništa napraviti s ljudima kojima je rep u ladici. Božo Petrov nije slobodan čovjek. Birači su vas nagradili do neba. Ako ste već dobili mandate, što još hoćete?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 08:12