SMOKVICA JE ‘OBRANA‘

Todorić i najbogatiji Mađar ostali su bez rajskog otoka u Dalmaciji, sada njime caruju lopovi

Hrvatska država kao vlasnik i dalje nema nikakav nadzor nad nekretninama koje su opljačkane do neprepoznatljivosti

Otok Smokvica

 Vedran Stočić/Cropix

Otok Smokvica ispred Rogoznice, za obične smrtnike zabranjena zona gotovo stotinu dugih godina, ovog ljeta je hit.

Svi su željeli kupati u kristalno čistom moru, uživati u zalascima sunca iza lanterne na nedalekom otočiću Mulo, guštali su turisti svih nacija, domaći svit... To je svijetla strana priče o Smokvici, bivšem ladanjskom utočištu Ivice Todorića, nekoć najmoćnijeg Hrvata, nakon kojeg su došla sumnjiva ulaganja mađarskih moćnika koji su školj iznenada napustili, ostavivši krš i lom.

Ružna strana priče jest ona u kojoj je pljačka i devastacija nastavljaju, a da hrvatska država kao vlasnik svakog kvadrata na otoku i dalje nema nikakav nadzor nad nekretninama koje su opljačkane do neprepoznatljivosti. Strašne slike snimili su kupači i ljubitelji prirode.

Slobodna Dalmacija je dobila i snimku na kojoj se vide bezbrižni kupači kako uživaju u ljepoti čarabnog otočića, a dvojica muškaraca mrtvi-hladni u brodicu stavljaju ukradeni umivaonik i ogledalo, bez imalo srama, ničim ometani, samo su plijen naoko prekrili ručnicima.

Dakle pljačka se nastavlja svakodnevno, na Smokvici su novinari bili prije ljeta i našli provaljena vrata na svim objektima, na počupane utičnice, bojlere, umivaonike i namještaj, kao i na građevinski materijal ostao iza Mađara koji su četiri godine bez veze i ikakve poslovne logike rušili i bespravno gradili već izgrađeno.

image

Lopovi na Smokvici

Snimio čitatelj

Pljačkalo se mjesecima, očito cijelu prošlu zimu i proljeće, ali se otima i dalje, jer je na otočiću ostalo još mnogo vrijednog metala kao što su ograde od inoksa, laminati, još neugrađene kvake, čavli, vijci..., ali i skupe zahodske školjke, kabeli, vrata i prozori.

Iz Ministarstva graditeljstva i državne imovine prošle godine su potvrdili sporazumni raskid ugovor o zakupu Smokvice koji je bio sklopljen s tvrtkom "Zelena nekretnina" u mađarskom vlasništvu. Poručili su još da se "otok čuva" i da je "pod stalnim nadzorom", a nakon utvrđivanja svih uvjeta odlučit će, kazali su tada iz resorne administracije, o daljnjem raspolaganju.

image

Otok Smokvica

Vedran Stočić/Cropix

Priča s pretvaranjem vojarne Smokvica u elitno ljetovalište bogataša tekla je ovako: Ministarstvo obrane je još ratne 1995. dalo zagrebačkom poduzeću "Grafoplast" pravo zakupa otočića na 30 godina, i to bez naknade. Ugovor je, uz MORH-ovo odobrenje, u konačnici potpisala Općina Primošten, u čijem je sastavu tada bilo i rogozničko područje.

U ugovoru piše da će "nakon 30 godina sve uloženo naslijediti država". Vlasnici "Grafoplasta" namjeravali su otok turistički valorizirati i napraviti odredište za bogatu klijentelu.

image

Otok Smokvica

Vedran Stočić/Cropix

Zbog velikog ulaganja u devastirani otok, "Grafoplast" se očito našao u problemima, pa je tvrtka zajedno s koncesijom nakon sedam godina prodana Todoriću. Kada su taj tajkun i njegova krovna kompanija "Agrokor" propali i došli u nemilost, brzinski su deložirani s otoka, a tadašnji ministar državne imovine Goran Marić u ljeto 2018. godine Smokvicu je na 30 godina iznajmio "Zelenoj nekretnini".

Prema ugovoru, godišnja najamnina s PDV-om iznosila je 800 tisuća eura, a za tri desetljeća korištenja, kompanija iza koje stoje Mađari, hrvatskoj je državi trebala platiti ukupno oko 24 milijuna eura.

image

Otok Smokvica

Vedran Stočić/Cropix

Radi unajmljivanja Smokvice, tvrtku "Zelene nekretnine" osnovao ju je investicijski fond iz Mađarske, o kojem su dostupne informacije - minimalne. Prikupljene informacije upućuju na to da iza tog fonda stoji Sandor Csanyi, najbogatiji Mađar i prvi čovjek OTP Grupe u čijem sastavu posluje i hrvatska podružnica sa sjedištem u Splitu.

U bliskim je odnosima s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, a nekada je prijateljevao i s Ivicom Todorićem i bio je čest gost upravo na - Smokvici. Jedno sigurno: nakon viđenog "Zelene nekretnine" nisu nimalo zelene, piše Slobodna Dalmacija.

image

Otok Smokvica

Vedran Stočić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. ožujak 2024 13:20