KONCERN POSUĐIVAO VELIKE NOVCE

Todorić isplatio sam sebi 842 milijuna, a svojim i partnerskim tvrtkama posudio više od 1,6 milijardi kuna

 Goran Mehkek / CROPIX

Ivica Todorić je sam sebi s računa koncerna Agrokor isplatio najmanje 842 milijuna kuna. Preciznije, Agrokor je svom vlasniku Ivici Todoriću kao fizičkoj osobi dao kredit od najmanje 650 milijuna kuna, a tvrtki u kojoj je jedini osnivač i član društva Agrokor projekti najmanje 192 milijuna kuna.

Te podatke otkriva prezentacija s ključnim zaključcima revizije poslovanja Agrokora u kojima su revizori utvrdili nepravilno klasificiranje zajmova kao novca i novčanih ekvivalenata radi uljepšavanja ukupne poslovne slike. Drugim riječima, kroz priče o lažnom knjiženju novca i ekvivalenta otkriveno je da su Ivica Todorić i niz drugih kompanija dobili najmanje iznose koje se spominju u prezentaciji ključnih nalaza revizije, a vrlo vjerojatno i više. Revizija je, konkretno, utvrdila, da je od 2,6 milijardi kuna, čak 2,1 milijardu zajmova i depozita nepravilno klasificirano kao novac i novčani ekvivalenti jer se samo 573 milijuna kuna odnosi na stvarni novac i novčane ekvivalente.

Štoviše, da su krivo iskazani podaci, vidljivo je i prema izvješću Moody’sa iz veljače ove godine u kojem su istaknuli da “Agrokor ima dostatnu likvidnost za otplatu dugova koji dospijevaju 2017. i 2018. te da je krajem rujna 2016. godine grupa iskazala novac i novčane ekvivalente u iznosu od 2,3 milijarde kuna”. Zanimljivo je da je Ivica Todorić posuđivao vrlo velik novac kad mu je poslovanje već bilo pod velikim pritiskom dugova i nelikvidnosti.

Osim samog Todorića i tvrtke Agrokor Projekti u njegovu vlasništvu, kredite su dobili Adriatica.net, i to, kako proizlazi iz izvješća o krivim knjiženjima, najmanje 264 milijuna kuna, Niva Inženjering 156 milijuna kuna, Zagreb Montaža 65 milijuna kuna, Lipa-Promet 51 milijun kuna, Sun Energy 47 milijuna kuna, Prima Ulaganja 39 milijuna kuna, Zvečevo 34 milijuna kuna, Poliklinika Aviva 33 milijuna kuna, Vetel 30 milijuna kuna, tvrtka SK-735 dobila je iznos od 20 milijuna kuna, Com Com 13 milijuna kuna, Dalmarina deset milijuna kuna, Stega Tisak sedam milijuna kuna i Arka četiri milijuna kuna. Oni su, ukupno gledajući, dobili 1,6 milijardi kuna kredita.

Privatne veze

Iza imena tih tvrtki i njihovih vlasnika stoje razni vlasnički i suvlasnički odnosi, poslovna i privatna isprepletenost. Najveći kredit od najmanje 264 milijuna kuna, barem kad je o pravnim osobama riječ, koncern je zabilježio spram tvrtke Adriatica.net, turističke agencije koja je imala brz uzlet te strmoglavi pad poslovanja, a čiji je predsjednik Uprave bio Marko Vojković, bliski poslovni suradnik Ive Josipovića. Prema visini iznosa slijedi ih Niva Inženjering u stečaju, čest korisnik Agrokorovih zajmova i svojedobno stožerna tvrtka Nikice Valentića. Todorić i Valentić privatno su i poslovno povezani, a da su godinama radili, vidljivo je po Nivinoj referentnoj listi na kojoj se nalazi više Agrokorovih objekata, većinom Konzuma i Super Konzuma, punionice vode Jana, vinarije Belje, laboratorija Zvijezde itd. Valentić je svojedobno bio zadužen i za konzalting te nadzor obnove Kulmerovih dvora.

Niva Inženjering je bila i većinski vlasnik građevinske tvrtke Črnomerec centar koja je ambiciozno trebala graditi 600 stanova na Črnomercu. No, završila je u predstečajnom postupku te su nakon otvaranja postupka vjerovnici počeli prijavljivati tražbine, među kojima se isticala prijava Todorića koji je na temelju ugovora o prodaji potraživanja i ugovora o kratkoročnom kreditu potraživao 36,8 milijuna kuna. Valentić je svojedobno prepustio poslove sinu Ivanu, a zanimljivo je da je zahtjev za stečaj nad Konzumom poslala upravo njegova tvrtka Ovum, zbog duga od 9,5 milijuna kuna.

Agrokorovi poslovni odnosi isprepletali su se i s poduzetnikom Vladom Čovićem čija je građevinska tvrtka Zagreb-Montaža od Agrokora dobila 65 milijuna kuna. Povijest isprepletenih potraživanja ima i Lipa-Promet. Iza te tvrtke, prema priči iz poslovnih krugova, stoji brokerska kuća Auctor. Agrokor se s Lipa-Prometom povezuje kada je riječ o splitskom hotelu Marjan koji se našao na prodaji nakon što je 2015. na splitskom Trgovačkom sudu pokrenut stečaj nad Kerumovom tvrtkom u čijem je vlasništvu i taj hotel.

Good food

Tvrtka Heta Asset Resolution kao razlučni vjerovnik u stečajnom postupku nad tvrtkom Adriatic pokrenula je zatim postupak prodaje svojih potraživanja u iznosu od 300 milijuna kuna, a od početka je Adris kotirao kao najizgledniji kandidat. Istarska je kompanija od Agrokora preuzela 61 milijun kuna vrijednu hipoteku na hotelskom aneksu na Zapadnoj obali, koja je prethodno bila na zagrebačkoj tvrtki Lipa-Promet u vlasništvu Sanje Palić.

Nadalje, tvrtka Prima Ulaganja, čiji je predsjednik Uprave Ante Čule, ostala je dužna trgovačkom koncernu 39 milijuna kuna. Zanimljivo je da se među onima koji su dobili kredite od Agrokora spominje i tvrtka povezana s Ivanom Todorićem, Sun Energy. Iz nje je Ivan Todorić kao osnivač izašao upravo ovih dana, preciznije 3. listopada. Ta se tvrtka smjestila u Teslinoj ulici 7 u Zagrebu gdje je i restoran Good Food koji je također vlasnički povezan s Todorićima i njihovim poslovnim partnerima. Poslovanje restorana išlo je preko tvrtke Pet-It-duo čiji su osnivači građevinski poduzetnik Davor Petriš, Kazimir Krnjić, koji je ujedno i direktor, te tvrtka Sun Energy u kojoj su suvlasnici bili Ivan Todorić i tvrtka Agrofructus (Denisa Matijevića koji je u suvlasništvo ušao u posljednjih mjesec dana) koja je bila i glavni dobavljač voća i povrća za Agrokor.

Zvečevo

Agrokor je bio blagonaklon s raznim zajmovima i neplaćenim sirovinama i prema Zvečevu, koji je krenuo u predstečajni postupak, kao i prema Poliklinici Aviva, jednoj od koncernovih tvrtki koju bi Vladin izvanredni povjerenik Ante Ramljak mogao staviti na bubanj jer nije core business. Todorić je Avivi također dao kredit, a s obzirom na rezultate, to niti ne čudi. Aviva se već godinama muči, lani je povećala prihode za 3,3 posto, na 31,3 milijuna kuna, ali i zabilježila minus od 3,2 milijuna kuna. Svojedobno je s kreditom od Agrokora profitirao i Vetel u vlasništvu Ivana Granića kojega je angažirao Tisak. Sklopili su ugovor za gradnju nove glavne upravne zgrade i distributivnog centra za Tisak na Slavonskoj aveniji na Žitnjaku, a ukupna vrijednost investicije iznosi 16,5 milijuna eura.

Tu su još i Dalmarina iza koje, navodno, stoji Nexus fond, zatim Arka, Stega Tisak Marka Štritofa, koji je ujedno bio i direktor do imenovanja povjerenika Ante Ramljaka, te Com Com, tvrtka Ninoslava Pavića nad kojom je prošli mjesec otvoren stečajni postupak zbog duga od gotovo 600 tisuća kuna. Bivšem vlasniku medijske kompanije EPH Todorić je preko Com Coma dao najmanje 13 milijuna kuna, ali je, kao i u slučaju ostalih, u knjigama nepravilno klasificirao taj zajam.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 17:30