PRVI POTPREDSJEDNIK

TOMISLAV KARAMARKO 'Crnoja je bio izložen harangi neopravdanih optužbi, a Hasanbegovićeva izjava je izvučena iz konteksta'

 Tomislav Kristo / CROPIX

ZAGREB - Prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko danas je gostovao u dnevniku Nove TV, gdje je rekao svoje mišljenje o slučaju sad već bivšeg ministra branitelja Mije Crnoje i o novom ministru kulture Zlatku Hasanbegoviću.

Slučaj Crnoja. Koliko je štete tek formiranoj Vladi nanio cijeli slučaj?

- Gospodin Mijo Crnoja bio je izložen pravoj harangi, rekao bih jednih neopravdanih optužbi i objeda za koje su eksperti dokazali da nisu istinite. Mislim da je poprilična šteta nanijeta upravo njemu, čovjeku koji se može podičit ratnim putom i činjenicom da je branitelj, kakvih je bilo na tisuće, koji je došao na jednu časnu poziciju ministra branitelja i da je na ovaj način bio prisiljen da on donese odluku da odstupi.

Ne možete negirati da je lažno prijavio prebivalište, ne možete reći da je to moralno.

- Pustimo kategoriju moralnog, nemoralnog. To je jako relativno. Ja se pitam koliko u ovom momentu građana živi u zoni prekršaja. Dakle, to je zona prekršaja.

Riječ je o ministru Vlade.

- Naravno, kada je postao ministar onda je utvrđeno da je bio u prekršaju. Prema tome, apsolutno, zbog toga je i čovjek odstupio iako je dokazao da nije počinio ništa nezakonito. Ja ga ne želim braniti neprincipijelno, ja ga branim principijelno, nije počinio nikakvo kazneno djelo, a prekršaj je prekršaj. Zbog toga je on, nakon što je dokazao da nije počinio kazneno djelo rekao dobro, sad ja idem.

Protiv ministra kulture Zlatka Hasanbegovića lavina negodovanja i zahtjeva da ga se smjeni. Što vi na sve kažete?

- Što reći o svemu tome, doista, opet, neargumentirano. Što je to rekao ministar Hasanbegović da bi bio razlog da ga se smjeni? Jedna njegova izjava je izvučena iz konteksta. Vi morate znati da je on mladi znanstvenik, vrlo perspektivan, doktor znanosti, povjesničar i da ima pravo na svoje opservacije i kvalifikacije nekih povijesnih razdoblja. Sve se svodi na to. Mislim da je i ta haranga bila neprimjerena. Nadam se da će prestati jer mislim da je vrlo važno očekivati što će gospodin ministar napraviti i kako će izgledati rezultati njegovog rada.

U čemu je tu onda problem?

- Za mene nema problema. Oni koji se bune protiv njega, neka kažu u čemu je problem jer ništa argumentirano ne mogu reći.

Održan je prosvjed protiv trodnevne zabrane emitiranja televizije Z1 zbog ocjene Vijeća da šire govor mržnje - kakav je Vaš stav o tim prosvjedima i činjenici da je tamo bio potpredsjednik Sabora, a čuli su se neprimjereni ustaški pozdravi?

- Nisam za neprimjerene povike, nisam za neprimjerenu komunikaciju no isto tako nisam ni za zabranu rada medija, bilo je puno drugih slučajeva u kojima je trebalo reagirati, a nije se reagiralo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. lipanj 2024 10:35