OGOVARANJA PO EU

Transkripti otkrivaju što su u Bruxellesu rekli HDZ-ovci Stier i Plenković pa naljutili premijera

‘Vlada je smijenila 90% HDZ-ovih tajnika, zato kasne pripreme za EU’
zagreb 130607strossmayerov trgzastave rh i eu na kisitijekom kratkog proljetnog pljuska zastave republike i hrvatske unije smocene kisom stvorile su zanimljivu kreaciju foto elvir tabakovic / CROPIX-zag-
 Elvir Tabaković / CROPIX

Da su HDZ -ovci Andrej Plenković i Davor Stier u Bruxellesu ipak tračali i optuživali Vladu, vidljivo je i iz transkripta njihovih govora sa sjednice zajedničkog odbora Sabora i Europskog parlamenta održane 10. listopada 2012. u Bruxellesu. Tako su optužili Vladu Zorana Milanovića da je provela smjene državnih tajnika po ministarstvima, da nije poduzela mjere za poticanje gospodarskog rasta te da je “u tišini išla na promjene statističkih regija i izazvala time velike reakcije u hrvatskoj javnosti”, što baš i ne odgovara istini. Donosimo vam najzanimljivije izvatke iz transkripta koji su, kada ih je nekoliko dana ranije dobio u ruke, razbjesnili premijera Zorana Milanovića.

PLENKOVIĆ O PODJELI NA DVIJE REGIJE:

“Odluka je pripremljena u tišini, nisu bili senzibilizirani oni na koje se ona odnosi, regionalne i lokalne vlasti koje su svoje brojne dokumente bazirale na nekim drugim premisama. Dobro bi bilo da Vlada, kad poduzima takve poteze, uzme određeno vrijeme za konzultacije sa zainteresiranim akterima.”

ČINJENICA: Vlada ipak nije odluku o regijama donijela u tišini, nego se o njoj konzultirala s nadležnim tijelima Europske Unije koja je dala zeleno svjetlo.

PLENKOVIĆ O SMJENI KADROVA:

“Nova vlast smijenila je niz ljudi, što se odrazilo i na funkcioniranje svih resora vezanih za europske poslove. Svi resori moraju biti dodatno ekipirani i ojačani, a prilikom tranzicije vlasti dogodilo se da, u promjeni funkcioniranja ministarstava, 90 posto državnih tajnika i ravnatelja koji su bili uključeni u pretpristupne aktivnosti nije ostalo na svojim dužnostima. Taj element uvelike se osjetio u funkcioniranju svih resora u pogledu europskih poslova.”

ČINJENICA: Vlada nije smijenila 90 posto državnih tajnika i ravnatelja, mnogi od njih su jednostavno ukinuti jer su bili prevelik trošak državi, a imali su ili nebitnu funkciju ili loše, odnosno nikakve rezultate rada.

PLENKOVIĆ O MJERAMA OPORAVKA:

“Vlada nije poduzela mjere kojima će potaknuti gospodarski rast i stvoriti ozračje bitno drugačije nego ono koje sada vlada među hrvatskim poduzetnicima.”

ČINJENICA: Vlada poduzima mjere za poticanje oporavka, ali je i činjenica da dio njih nije u potpunosti ili uopće zaživio.

PLENKOVIĆ O PRIPREMI ZA ČLANSTVO:

“Najbitnija rečenica izvješća je ona kojom se sve aktere u hrvatskom društvu upozorava na ozbiljne pripreme koje je potrebno napraviti da bi se izdržao pritisak članstva, a preduvjet je nastavak strukturnih reformi. O tome Vlada mora voditi računa. Nije dovoljna financijska konsolidacija i disciplina i snažniji porezi, važne su mjere koje će potaknuti gospodarski rast.”

ČINJENICA: Strukturne reforme se nastavljaju, ali se odvijaju sporo i Vlada ih mora ubrzati.

PLENKOVIĆ O INFORMIRANJU O EU:

“Potrebno je nastaviti posao na senzibiliziranju i informiranju, što je rađeno do referenduma. To je zadaća koja je nakon referenduma malo posustala. Možda je to bilo prirodno prvih nekoliko mjeseci, ali sada, kad smo pred članstvom, u proračunu treba rezervirati sredstva da se o EU opet priča kao da je 1. srpnja opet referendum.”

ČINJENICA: Kako su pokazala posljednja istraživanja, građani nisu dovoljno informirani o onome što ih čeka u EU.

Davor Stier je rekao kako je “siguran da će Hrvatska zadaće ispuniti”, ali da se želi osvrnuti na neke poruke koje nisu toliko važne u smislu procesa ratifikacije ili formalnog ulaska u EU nego oko samog sadržaja članstva i kako će se Hrvatska nositi sa svim izazovima.

STIER O REFORMAMA:

“Tu je poziv na strukturne reforme, da svi ozbiljno shvatimo kada se u ovom izvješću kaže kako strukturne reforme napreduju sporo u nekim područjima, a u nekima su gotovo nepostojeće. To je jasna poruka svima nama.”

ČINJENICA: Strukturne reforme se moraju ubrzati.

STIER O REFORMI PRAVOSUĐA:

“Kada te reforme dođu na stol, budemo vrlo ozbiljni u prihvaćanju posla oko pravosuđa. Čini mi se da se u ovom izvješću ipak daje jasna slika o pozitivnom trendu u hrvatskom pravosuđu, ali ima nekih dijelova, na primjer, i oko sustava odbacivanja kaznenih prijava od strane DORH-a koje se ovdje kritizira na način da se ponudi poboljšanje”.

ČINJENICA: Pohvalio je reformu, a 40 posto kaznenih prijava DORH odbaci, što neki drže posljedicom prevelikog opreza.

STIER O SLOVENIJI I RATIFIKACIJI:

“Bilo bi bitno da se proces ratifikacije završi što prije, razmotriti mogućnost da Komisija izađe malo ranije (...) s takvim izvješćem da ne moramo čekati do zadnjeg trenutka i strepiti (...) Hrvatska, pa niti pod ovom Vladom, nije ni u jednom trenutku kršila bilo što što se tiče obveza iz pristupnog sporazuma. Ne postoje razlozi da se odgodi proces ratifikacije u nekim zemljama.”

ČINJENICA: Preuzete obaveze Hrvatska nije kršila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 07:48