IVAN KOPRIĆ NA N1 TELEVIZIJI

TREBA LI HRVATSKA UKINUTI ŽUPANIJE Vodeći stručnjak za javnu upravu: 'Mi smo najcentraliziranija država u Europi, to nas koči...'

Ivan Koprić
 Damir Krajac / HANZA MEDIA

U duelu u sklopu emisija Točka na tjedan televizije N1 šibensko-kninski župan Goran Pauk i profesor s Pravnog fakulteta u Zagrebu Ivan Koprić govorili su o mogućnosti ukidanja županija.

- Ne bih govorio o svetinjama, ali županije su se dokazale kao regionalne zajednice koje ne treba mijenjati. Treba ih ojačati, a ne ukinuti, rekao je župan Pauk.

- Naravno da će župani biti protiv, ali treba pitati i gradove kojima se smanjuje novac, odgovorio je Koprić.

- Treba provesti integralnu rekonstrukciju i presložiti sustav, slažem se da je potrebna decentralizacija, ali ne znam trebaju li nam ovakve županije, kaže Koprić i dodaje da je cilj fragmentacije zemlje bio da se strukturno onemogući srpsku zajednicu da osvoji prevlast u jednom većem dijelu zemlje.

Županijama se u početku dala mogućnost kontrole lokalnih jedinica i imali smo jednostranački sustav, pojašnjava profesor i podsjeća da je 60-70 posto lokalnih vlasti bilo u rukama jedne političke stranke.

- Kroz poziciju župana se pokušavalo kontrolirati sustav, pojašnjava profesor Koprić.

Pauk demantira da su gradovi ostali bez dijela novca te da je lokalna i regionalna samouprava dobila više novca nego do sada, to je povratak na staro, jer su se zakoni mijenjali u prošlosti više puta.

- Mi kao županije smo bili oštećeni jer je većina našeg prihoda dolazila iz poreza na dohodak, kaže Pauk.

Optužuje i Milanovićevu Vladu da je tri statističke regije pretvorila u dvije pa Slavonija zbog Zagreba nije mogla povlačiti novac iz EU fondova. - Nitko od struke i medija ne postavlja pitanje u svojoj srži, a to je da smo mi najcentraliziranija država u Europi. Ovu zemlju treba decentralizirati i ovlasti te sredstva spustiti s više na nižu razinu, ustvrdio je Pauk koji tvrdi da županija sve djelatnosti obavlja bolje nego što je to radila država, od zdravstva i školstva do izdavanja dokumenata, legalizacije itd.

- Mi smo prvi projekt decentralizacije započeli 1999. i identificirali ključne probleme. Kad je čovjek političar lijepe riječi mu prolaze preko usta, ali kad to treba napraviti vidi se da stvari idu malo teže, poručio je Koprić.

Dodaje da je ogroman dio lokalnih jedinica bio nesposoban preuzeti poslove koji su im bili namijenjeni, piše N1.

- U ovoj zemlji su političari odgovorni, problem je politike da jako malo komunicira sa strukom. Bilo bi dobro kada bi političari prihvatili kulturu dijaloga i s razumijevanjem počeli slušati što struka govori, kaže Koprić. - Mi smo najcentraliziranija zemalja u Europi i to nas koči u razvoju, dodaje profesor s Pravnog fakulteta podjećajući da su županije po Ustavu zadužene za razvoj.

Pauk i Koprić sukobili su se oko tumačenja statističkih podataka. Koprić tvrdi da su gradovi i općine zajedno povukle više novca od županija, dok Pauk tvrdi da treba gledati sve tri grane vlasti odvojeno, pa onda ispada da su županije povukle više novca. - Nikoga ne treba ukidati, županije se ne mogu ukinuti preko noći. To nije toliko jednostavno, mora se sve rekomponirati, objašnjava Koprić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 08:49