U POGON UŠLI TALIJANI

Treći pokušaj da se pokrene Željezara Sisak

Malo je nedostajalo da premijer jučer svečano pusti u rad pogon sisačke Željezare , koja je s proizvodnjom počela prije šest mjeseci, i to treći put u posljednjih deset godina.

To je u zadnji čas otkazano. Zašto, nije poznato, no vjerojatno je netko shvatio da bi glupo bilo otvarati pogon koji radi već pola godine.

Predstavljanje planova

Ipak, najnoviji, dosad već vlasnici sisačke Željezare, talijanska korporacija Danieli, odnosno njena metalurška kompanija Acciearie Bertoli Safau (ABS), odlučili su jučer medijima predstaviti svoje planove za Željezaru, u kojoj je nekad radilo i 15.000 ljudi.

- Građani Siska doživjeli su brojna razočaranja i razumijem da si postavljaju pitanja o budućnosti željezare. Nama je zaista cilj da ostanemo i rastemo. Od srca želim da taj rast bude dugotrajan - istaknuo je predsjednik Uprave Danielija Gianpetro Benedetti, očito dobro upoznat s neslavnom poviješću željezare u posljednjih 15-ak godina. To su prije deset godina vjerojatno željeli i Rusi te prije dvije godine Amerikanci. No, ni ruski Mečelj, koji je Željezaru od države kupio 2003. godine, kao i američki Commercial Metals Company (CMC), koji ju je kupio 2007., nisu dugo izdržali. Zato i kod radnika i kod stanovnika Siska, pa i kod samih političara tinja sumnja: hoće li najnoviji vlasnici uspjeti ili će se za koju godinu tražiti novi?

- Zadnjih smo godina prolazili smo kroz jedan loš period. Još prije godinu i pol nismo znali što će biti sa Željezarom - rekla je sisačko-moslavačka županica Marina Lovrić-Merzel.

- Prije godinu i pol bio sam ovdje kad je prijašnji vlasnik rekao da napušta Željezaru jer ne vidi perspektivu - podsjetio je prisutne i premijer Milanović, ali i zaključio kako bi “možda bilo bolje da je Hrvatska sve ove godine ulagala u metalurgiju, a ne u brodogradnju”.

Cilj 27.000 tona

- Jasno je da se neće vratiti vremena kada su se Siščani hvalili da imaju više zaposlenih nego stanovnika. To je bilo u socijalizmu i neće se ponoviti. Drago nam je što ste došli, ali ako vama ne bude drago što ste došli, otići ćete - obratio se Milanović novim vlasnicima.

Istina je da Željezara više neće zapošljavati 15.000 radnika , ali malo je tko još prije par godina mogao zamisliti da će ih ostati raditi samo 140. Toliko je trenutno zaposlenih, s time da su predsjednici ABS-a izjavili da bi ih već za godinu dana moglo biti 200-250 počnu li do kolovoza 2014. proizvoditi 27.000 tona čelika.

Talijani nisu kupili cijelu Željezaru, koja se prostire na gotovo milijun kvadrata, većinom oronulih zgrada i hala te kilometara zahrđalih cijevi. Za 30,4 milijuna kuna od Amerikanaca su kupili samo dio za taljenje i proizvodnju specijalnih vrsta čelika od recikliranog, starog željeza kojeg će većinu uvoziti. Željezara Sisak bila je, naime, poznata po proizvodnji cijevi.

Prodali valjaonicu

No, Talijani su rekli da je valjaonica cijevi zastarjela pa su je prodali. Već su uložili 20 milijuna eura, a u lipnju ove godine za 27 milijuna eura namjeravaju kupiti novi talionicu.

Što radnici misle o najnovijem vlasniku, nismo doznali, jer nam šefica protokola nije dopustila da ih obiđemo.

No, glavni sindikalac je optimističan, unatoč tome što je Željezara već triput mijenjala vlasnika.

- To zabrinjava, ali ni Rusi ni Amerikanci nisu došli ovamo s novom tehnologijom. Ni bivše vlade nisu izlazile usuret ulagačima s cijenom plina i struje. Žalosti činjenica da je do prije godinu i pol tu radilo 1100 ljudi. Sada sam optimist jer mislim da bismo za koju godinu, ako nas ne pomete konkurencija, mogli imati i do 500 zaposlenih - rekao nam je Vedran Dragičević, povjernik Sindikata metalaca Željezare.

U deset godina stečaj, prosvjedi i neuspjeli povratak proizvodnji

- srpanj 2002.

Nad Željezarom Sisak država pokreće stečaj, a 600 radnika prosvjeduje na Markovu trgu tražeći od Vlade da se očituje o sudbini poduzeća i ukupno 2300 radnika

- lipanj 2003.

Ruski vlasnici, tvrtka Mečelj, kupuje Željezaru, ulaže 17 milijuna eura te zapošljava svih 1700 radnika preuzetih iz stečaja

- srpanj 2007.

Američki Commercial Metals Company (CMC) kupuje Željezaru te u nju ulaže 65 milijuna dolara, ali ne uspijeva održati proizvodnju

- studeni 2011.

Intenzivno se traži novi kupac koji bi u Željezari opet pokrenuo proizvodnju. Zainteresirani su Kinezi, Talijani, ali i domaći poduzetnici

- prosinac 2011.

916 radnika Željezare Sisak ostaje bez posla. Potpisali su raskid ugovora o radu i većina je dobila otpremnine

- lipanj 2012.

-Američka kompanija Commercial Metals Company (CMC) objavila je da je prodala Željezaru Sisak talijanskoj grupi Danieli, odnosno ABS-u, za 30,4 milijuna eura

- studeni 2012.

Željezara Sisak, ovaj put kao ABS Sisak, ponovno počinje raditi, ali u malom dijelu postrojenja sa 140 radnika

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 10:51