CARINA OTKRILA PREVARE

TRGOVAČKI CENTRI HTJELI UTAJITI 120 MILIJUNA KUNA Zašto ih Linić onda nije zatvorio?

Ilegalno su držali više od 9 tona duhana, 4000 litara alkohola, 345 kg mesa i 365.130 komada cigareta
 Dragan Matić / CROPIX

Ministar financija Slavko Linić izazvao je burnu reakciju javnosti izjavom da velike trgovačke lance nije trebalo zatvarati unatoč tome što je inspekcija utvrdila milijunske nepravilnosti, dok se malim ugostiteljima pečati objekt i za višak u blagajni od 10 kuna. Razlog je dvostrukih kriterija, kako je pojasnio u “Nultoj točki”, jednostavan: to “što se ovisno o prometu stavlja u odnos i težina prekršaja”. Na kakve je onda inspekcijske nadzore i nalaze mislio ministar Linić kad je spominjao velike porezne obveznike i kakve oni sankcije snose?

- Najveće nepravilnosti otkrivene su u carinskom nadzoru i ministar je vjerojatno na to ciljao - doznali smo u Ministarstvu financija. U trgovačkim centrima inspektori nemaju potrebu kontrolirati kako radi fiskalna blagajna i je li prijavljen cjelokupni promet. Najveći prostor za utaju poreza oni vide u trošarinama.

Prodaja pića

Naš sugovornik iz Ministarstva ističe da Carinska uprava zapravo već neko vrijeme provodi nadzor trgovačkih centara te da su se u ožujku i travnju provodile pojačane mjere nadzora nad trgovačkim centrima oko prometa trošarinske robe. Pri tome je, doznajemo, najviše nepravilnosti otkriveno nadzorom prodaje alkoholnih pića koja nisu bila obilježena nadzornim markicama Ministarstva financija te prodaje cigareta po cijenama višim od onih koje su navedene na markicama.

'OVO NIJE OBRAČUN S JADNIM LJUDIMA' Linićevi carinici uhvatili ulične prodavače i zaplijenili 3 tone voća i povrća

- Carinski službenici tijekom 2012. proveli su ukupno 1727 inspekcijskih nadzora i provjera. Izvršen je naknadni obračun carinskog duga u iznosu većem od 76 milijuna kuna, a u 411 slučajeva pokrenut je i prekršajni postupak - otkrio nam je izvor iz Ministarstva financija i dodao kako su u prvih šest mjeseci 2013. godine također provedena 754 inspekcijska nadzora i provjere.

- Izvršen je i naknadni obračun carinskog duga, i to u iznosu od 25,025.545,12 kuna, a u 102 slučaja pokrenuti su i prekršajni postupci - tvrde naši izvori. Osim toga, carinski službenici provode i redovite mjere nadzora na cjelokupnom carinskom području te je tako, doznajemo, u prvih šest mjeseci ove godine spriječena nezakonita prodaja više od 9000 kilograma duhana, 4000 litara alkohola i alkoholnih pića, 345 kilograma mesa i 365.130 komada raznih vrsta cigareta.

Rezultat tih aktivnosti je, kaže naš dobro upućen sugovornik, i naknadni obračun carinskog duga u iznosu od 17,610.647,83 kuna.

Kada se zbroje sve naknadne naplate carinskog duga u posljednjih godinu i pol, pokaže se da su trgovački lanci pokušali oštetiti državu za malo manje od 120 milijuna kuna. Zašto onda, s obzirom na sve te prekršaje, nijedan trgovački centar nije zatvoren?

Kazna od 200.000 kuna

- Prema odredbama Zakona o trošarinama, za prekršaje ove vrste predviđena je zaštitna mjera oduzimanja robe, a ne zatvaranje trgovačkog centra - pojašnjava nam izvor iz Ministarstva.

Najveća kazna do sada, doznajemo, iznosila je 200.000 kuna, a nadzor je obuhvatio sve veće centre, uključujući i njihova skladišta, kao i ostala prodajna mjesta na kojima se trguje trošarinskom robom. Međutim, kazna, kako stoji u Zakonu o trošarinama, može biti i zatvaranje objekta. Članak 105. Zakona kaže da se za prekrašaj iz članka 102. u čak 31 točki, uz novčanu kaznu, “može izreći i zaštitna mjera zabrane obavljanja djelatnosti u trajanju od jednog mjeseca do godinu dana”. I tu baš, između ostalog, i za slučajeve “neplaćanja trošarina u propisanom roku”. Ali, nijedan centar nije zatvoren.

Zabrana rada ako...

- trošarinski proizvodi nisu označeni markicom Ministarstva financija

- se neovlašteno izrađuje markice za alkoholna pića drugih država

- duhanske prerađevine nisu u trenutku unosa na teritorij RH označene markicama Ministarstva financija

- se zlorabi mogućnost lijepljenja markica u trošarinskom skladištu ili duhanska markica nije vidljiva

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 18:52