PREDSTAVLJEN NOVI ŠEF

TRGOVAČKI SUD POTVRDIO RAMLJAKA, ZABRANJENE SVE OVRHE NAD AGROKOROM! Novi prvi čovjek posrnulog koncerna nije htio ništa obećati: 'Dat ću sve od sebe'

 Dragan Matić / HANZA MEDIA

Predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministrica gospodarstva Martina Dalić predstavili su na konferenciji za tisak vladinog povjerenika za Agrokor Antu Ramljaka, kojeg je Vlada danas imenovala na izvanrednoj sjednici, a Trgovački sud potvrdio danas prijepodne. Sud je objavio da se zabranjuje vođenje parničnih, ovršnih i upravnih postupaka protiv Agrokora i svih povezanih društava. Nadležna sutkinja je Nevenka Siladi Rstić.

- Današnji dan je početak sustavnog i temeljitog rješavanja krize, rekao je Plenković.

- Prva faza procesa restrukturiranja Agrokora. Najbitnije da danas kroz dijalog s dobavljačima, dijalog s koordinacijom najvećih kreditora precizno dogovorimo dinamiku aktivnosti ovog tjedna. Do Uskrsa osigurat će se isplate plaća zaposlenicima i dijela dugova dobavljačima, kazao je.

Novinarima se potom obratio Ante Ramljak.

- Pred nama je vrlo zahtjevan i težak zadatak. Bitka za Agrokor, bitka za zaposlenike Agrokora, za dobavljače, rekao je Ramljak.

- Pokušat ću zajedno sa svojim timom, kojeg već imam u pripremi, osigurati da smirimo tenzije oko kompanije, da vratimo povjerenje dobavljača, da vratimo povjerenje vjerovnika, banaka, i da normaliziramo poslovanje. To je prvi prioritet.

- U tom odabiru prioriteta već danas s predsjednikom vlade ćemo imati sastanke s dobavljačima i sa bankama, i pokušati ćemo učiniti sve da osiguramo sredstva za isplatu plaća radnicima do Uskrsa, i dobavljačima, pogotovo malim OPG-ovima.

- Nakon toga kreće razdoblje financijskog i poslovnog restrukturiranja, mislim da nitko nema iluzije da će to biti gotovo preko noći, to je vrlo zahtjevan posao, kazao je Ramljak.

Na pitanje kako vidi budućnost kompanije Ramljak je rekao da će se u nekom idućem razdoblju morati restrukturirati na način da će doći do nekih promjena u vlasničkoj strukturi.

Premijer Plenković odgovorio je i na pitanje zašto se dopustilo Agrokoru da se u tolikoj mjeri izloži spram ruskih banaka, te ima li ova situacija veze s njegovim posjetom Ukrajini.

- Niti vas niti mene Agrokor nije pitao od koga će uzimati kredite. To su činjenice s kojima danas baratamo. Ukoliko su ruske banke procijenile da vrijedi dati sredstva jednoj velikoj hrvatskoj kompaniji koja ima regionalni značaj. Ono što je ključno, ne bih uopće dovodio odnose ruskih banaka prema stavovima, ne mojim, nego stavovima hrvatske Vlade spram događaja u prijateljskoj Ukrajini. U Ukrajini je poginulo 10.000 ljudi, Krim je anektiran ilegalno, a Donjeck je okupiran. To su činjenice, rekao je Plenković.

- Naša politika je odgovorna, temeljena na zaštiti hrvatskih interesa i zaštiti međunarodnog prava, a otvoreni smo za gospodarsku suradnju sa svim zemljama, pa i Rusijom, kazao je.

Na pitanje može li išta obećati, Ramljak je rekao: 'Da ću dati sve od sebe da uspijem'.

Plenković je završio tiskovnu konferenciju s rečenicom: 'Vidjet ćemo se još jako puno o ovoj temi, još dosta vremena'.

Oko sat vremena nakon završetka konferencije, Trgovački sud u Zagrebu potvrdio je vladino imenovanje Ante Ramljaka na mjesto povjerenika za Agrokor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 20:40