NOVI ZAKON

Tri milijuna kuna kazne trgovcima za damping cijena hrane

 Davor Pongračić / Hanza Media

Ministarstvo poljoprivrede u javnu je raspravu poslalo Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom. Cilj je zaštita domaćih proizvođača od nekorektnih tretmana kod trgovaca.

Svrha je urediti tržište i sankcionirati pojavu nepoštenih praksi čijim se nametanjem iskorištava značajna tržišna snaga otkupljivača ili prerađivača, te trgovaca u odnosu na njihove dobavljače.

- Želimo zaštititi domaće proizvođače i potaknuti povećanje domaće proizvodnje kako bi se osigurale dovoljne količine kvalitetne i zdravstveno ispravne hrane za domaću potrošnju i izvoz - rekao je ministar Tomislav Tolušić koji je u ponedjeljak najavio i novi, kratki lanac javne nabave za škole, vrtiće, bolnice, vojarne i druge ustanove koje će moći nabaviti hranu koja od polja do stola putuje najviše 48 sati. Trgovcima čiji prihodi prelaze 100 milijuna kuna zakon zabranjuje korištenje pozicije kojom proizvođačima nameću ugovorne kazne. Pod istim monitoringom će biti i veliki otkupljivači i prerađivači s više od 50 mil. kuna godišnjih prihoda. Ovakav način definiranja značajne tržišne snage znači da će se zakon odnositi na više od 90% sektora trgovine poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima.

- Namjera je sankcionirati pojave nepoštenih praksi: - nepropisno ili nepošteno prebacivanje troškova ili poduzetničkih rizika na drugu stranu, zahtijevanje naknade za usluge koje nisu pružene ili su pružene iako nisu ugovorene, jednostrane izmjene ugovorenih uvjeta od strane otkupljivača i prerađivača ili trgovca, mogućnost raskida ugovora s dobavljačima od strane otkupljivača, prerađivača ili trgovca bez otkaznog roka, odnosno uz neprimjereno kratak rok, kao i jednostrana izmjena uvjeta”, navodi se u priopćenju. Prijedlog Zakona, donosi zabranu prodaje finalnog proizvoda ispod cijene koštanja u proizvodnji, uključujući PDV. Posao nadziranja i određivanja kazni provodit će Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja, a utvrdi li da je trgovac koristio dominantan položaj i nepošteno se ponašao prema dobavljaču, moći će propisati kazne do 3 mil. kuna za pravne i do milijun kuna za fizičke osobe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 08:26