TKO IMA NAJVIŠE LJUDI?

Tri ministra imaju 48 najbližih suradnika. Pa što oni rade!?

Istražili smo koji ministri imaju najviše državnih tajnika i ravnatelja uprava. Popijaču, primjerice, pomaže čak 17 bliskih suradnika

ZAGREB - Ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Đuro Popijač od 16 ministara u Vladi ima najviše najbližih suradnika, državnih tajnika i ravnatelja, čak njih 17 - sedam tajnika i deset ravnatelja uprava!

Na top listi ministara s najviše suradnika slijede ga ministar znanosti, obrazovanja i športa Radovan Fuchs sa 16 suradnika (četiri državna tajnika i 12 ravnatelja), a sa po 15 suradnika ministrica Marina Matulović Dropulić (četiri državna tajnika i 11 ravnatelja) i Božidar Pankretić (pet državnih tajnika i deset ravnatelja)...

Plaće do 15.000 kuna

Plaće državnih tajnika iznose oko 15.000 kuna, dok su one ravnatelja uprava nešto niže i kreću se oko 12.000 kuna. Funkcija državnog tajnika je politička pozicija, dok bi ona ravnatelja trebala biti stručna.

Ministar Popijač je u ministarstvu nakon odlaska Damira Polančeca povećao broj tajnika - Polančec ih je imao pet, a Popijač ih ima sedam!

Svi državni tajnici okupljaju se, kaže glasnogovornik Tomislav Mazal, svaki dan u ministrovom kabinetu. Ipak, na kolegij ne dolaze svi.

- Na kolegiju je ministrov najuži tim, a onda tajnici prosljeđuju poslove ravnateljima uprava - objasnio je glasnogovornik Mazal.

Jurčić bio bez zamjenika

On kaže da ministar Popijač nema prevelik broj državnih tajnika jer je područje koje pokriva veliko, pa je svaki od tajnika, objašnjava, zadužen za određeno područije.

- Ministar, pak, upravlja cijelim sustavom i odgovoran je za njega - kaže Mazal.

- Veliko smo ministarstvo. U inozemstvu dijelovi našeg ministarstva funkcioniraju kao zasebna ministarstva, primjerice, ministarstvo energetike - tvrdi on. U vrijeme gospodarskog oporavka, dodao je, najviše se očekuje upravo od ministarstva gospodarstva.

- Pola mjera iz Vladinog programa upravo je na nama - dodao je glasnogovornik.

Bivši ministar gospodarstva Ljubo Jurčić smatra da ministar Popijač ima previše najbližih suradnika.

- Nisam imao ni jednog zamjenika. Imao sam tri najbliža suradnika i pet načelnika uprava - kazao je Jurčić. Problem vidi u tome što državni tajnici u ministarstva dolaze po političkoj liniji, a ne stručnoj.

- I onda u upravi provode stranačku politiku, a ne stručnu. I u tome je najveći problem jer se sa svakom novom Vladom mijenja administracija, a pozicije se otvaraju da bi se namirili svi stranački zahtjevi. HDZ je smanjio broj ministarstava, ali time im se povećao broj ljudi u ministarstvima - smatra Jurčić.

Spojili ministarstva

Na top-listi ministara s najbrojnijim suradnicima drugo mjesto zauzeo je ministar znanosti, obrazovanja i športa Radovan Fuchs koji ima 16 najbližih suradnika - četiri državna tajnika i 12 ravnatelja.

Bivši ministar Dragan Primorac kaže da je, kad je odlazio, imao šest državnih tajnika.

- Spojili smo dva ministarstva, pa je povećan broj tajnika - kaže Primorac.

Funkcija državnog tajnika uvedena je kad je Sanaderova Vlada došla na vlast, kaže šef Sinikata državnih službenika i namještenika Siniša Kuhar.

- Državni tajnici zamjenili su zamjenike ministara, ali dogodilo se to da kad ne znaju što bi s nekim, onda ga imenuju tajnikom. Faber je postao državni tajnik kako ga ne bi degradirali, a nedavno i Bianca Matković - kaže Kuhar. Asistent na Katedri za upravu na Pravnom fakultetu Vedran Đulabić kaže da je s funkcijom državnog tajnika ojačana pozicija.

- Preko tajnika premijer može kontrolirati ministre. To je problematično jer bi ministar trebao voditi svoj resor - smatra Đulabić.

Najbolje bi bilo, dodaje, da ministar ima tri savjetnika koji dolaze i odlaze s njim.

Premijerova kontrola

- Sve ostale funkcije trebalo bi profesionalizirati te imati stalne državne tajnike koji se ne mijenjaju s izborima. Sada imamo ministra koji nije stručnjak, a onda i tajnike koji također ništa ne znaju o resoru - kaže Đulabić.

Mlakar ima ‘samo’ osam pomoćnika

Najnovije ministarstvo uprave, predvođeno ministrom Davorinom Mlakarom, ima najmanje bliskih suradnika - njih osam!

Ministar uprave Davorin Mlakar ima tri državna tajnika - Edmonda Miletića, Pavla Matačića te Davora Ljubanovića. Nadalje, u ministarstvu ima pet ravnatelja uprava. Inače, ministar Davorin Mlakar došao je u Vladu kako bi preustrojio cijelu državnu upravu, a i lokalnu samoupravu, odnosno smanjio broj gradova i općina.

Ministar uprave Mlakar je bio već u ožujku 1994. godine, u vrijeme Vlade Nikice Valentića koji je o njemu imao samo pozitivne riječi. Svojedobno je Valentić izjavio da je Mlakar vrstan “profesionalac koji je već tada dobro restrukturirao tadašnju upravu”. Međutim, u novijoj Vladi potezi u vezi promjena koje je najavljivao ministar Mlakar još uvijek se čekaju. ( V. Nezirović)

Tajnika nema, dolazi u ponedjeljak

Dva državna praznika mnogi su zaposleni, pa tako i državni dužnosnici, iskoristili da s posla izostanu čitav tjedan. Prema našem istraživanju, najmanje se radilo u Ministarstvu prometa. Donosimo najzanimljivije odgovore.

Tajnica Marija Babića, državnog tajnika za more: “Nije danas u uredu, a mislim da neće biti niti sutra. Doći će sigurno u ponedjeljak.”

Tajnica Željka Tufekčića, državnog tajnikaza financije: “Njega nema, na službenom sastanku je, probajte nazvati kasnije.”

Na pitanje možemo li dobiti državnog tajnika Tomislava Mihotića, državnog tajnika za infrastrukturu, rečeno nam je da nema ni njegove tajnice. U MORH-u se nije nitko javljao pa čak ni glasnogovornik Goran Grošinić. U Ministarstvu obrazovanja također nije radio ured za odnose s javnošću. U Ministarstvu gospodarstva radili su gotovo svi, ali su bili zauzeti sastancima. U Ministarstvu financija većina tajnika bila je na poslu. ( S. T., T. K.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 17:20