NESTAŠICA

Tri specijalizirana suda nemaju zaštitu pravosudne policije

Odluka Ministarstva pravosuđa revoltirala je suce. U povijesti ovih triju sudova zabilježeni su slučajevi kada su nezadovoljne stranke prijetile
Ante Šprlje
 Darko Tomaš / CROPIX

Tri visoka specijalizirana suda - Visoki upravni, Visoki trgovački i Visoki prekršajni - od 1. travnja nemaju zaštitu pravosudne policije. To znači da na ulazima na te sudove nema pravosudnih policajaca koji bi legitimirali i evidentirali stranke i nadzirali ih da u sudsku zgradu ne unesu oružje ili druge predmete kojima bi mogli ugroziti sigurnost sudaca i drugih zaposlenika.

Kazneni postupci

Ta odluka Ministarstva pravosuđa revoltirala je suce. Nije tajna da je puno stranaka nezadovoljno sudskim postupcima, što zbog njihova trajanja, što zbog presuda. Stranka koja izgubi spor u pravilu je nezadovoljna, a u povijesti triju specijaliziranih sudova zabilježeni su slučajevi kada su nezadovoljne stranke prijetile, pa i slučajevi kad su zbog prijetnji sucima vođeni i kazneni postupci.

Sva tri suda drugostupanjski su sudovi, što znači da na njih dolazi znatno manje stranaka nego na sudove prvog stupnja, na kojima se provode sudske rasprave kojima prisustvuju stranke. No, i na sudove drugog stupnja stranke dolaze - jedni zbog sudskih podnesaka koje prilažu spisu, drugi da bi se informirali o stanju predmeta, a Visoki upravni sud u pojedinim predmetima provodi i rasprave koje podrazumijevaju i prisutnost stranaka.

Primanje stranaka

Glasnogovornik Visokog trgovačkog suda Igor Periša objašnjava da je do prije nekoliko godina njihov sud imao na ulazu pravosudnog policajca 24 sata na dan, i to svih sedam dana. - To je bila dobra praksa, ne samo zbog sigurnosti nego i zato što ponekad suci ostaju na sudu i nakon radnog vremena ili rade na predmetu i vikendom. Međutim, prije 2-3 godine policijska zaštita je reducirana pa je pravosudna policija čuvala sud samo tijekom radnog vremena. Od 1. travnja ove godine, međutim, ostali smo bez ikakve policijske zaštite. Stranke nam dolaze zbog podnesaka i uvida u spis, a svakog četvrtka predsjednik suda ima obavezu primati stranke zbog pritužbi na rad suda. Osjećali bismo se sigurnije da na ulazu sjedi pravosudni policajac i da na sud po potrebi možemo dolaziti i izvan radnog vremena - kazao nam je glasnogovornik Visokog trgovačkog suda Igor Periša.

Spor zbog prijetnji

Glasnogovornica Visokog upravnog suda Senka Orlić Zaninović kazala je da je taj sud od Ministarstva zatražio preispitivanje odluke o ukidanju policijske zaštite. Visoki upravni sud, naime, kao i Trgovački, rješava sporove čija vrijednost ponekad iznosi milijune kuna, a frustracije stranaka koje gube sporove su velike. Prije devet godina nezadovoljna stranka došla je na Visoki upravni sud i zaprijetila ubojstvom tadašnjem predsjedniku suda Ivici Kujundžiću. Sudac pred kojim je ta prijetnja izrečena slučaj je prijavio policiji i zagrebački Općinski kazneni sud osudio je muškarca koji je uputio prijetnju na uvjetnu zatvorsku kaznu od godinu i pol, s rokom kušnje od 5 godina.

Na Visokom prekršajnom sudu, na koji stranke također dolaze zbog uvida u spis, sudskih podnesaka ili pritužbi, također su nezadovoljni ukidanjem policijske zaštite. Na tome sudu doznajemo da su u tijeku dva kaznena sudska spora zbog prijetnji sucima toga suda. - Te su prijetnje upućene telefonski, ali ne možete znati kad će osoba koja je prijetila doći na sud. Na ulazu više nema pravosudnog policajca da je zaustavi - kazao nam je jedan od zaposlenika toga suda.

U Ministarstvu pravosuđa kažu da su mjere osiguranja na Visokom upravnom, Visokom trgovačkom i Visokom prekršajnom sudu u obliku stalne prisutnosti pravosudnih policajaca privremeno ukinute zbog nedovoljnog broja pravosudnih policajaca i prevelikog broja njihovih prekovremenih sati. Na navedenim sudovima, tvrde u Ministarstvu, određena je sigurnosna mjera po potrebi, što znači da će se pravosudni policajci slati na te sudove na njihov poziv kako bi osiguravali sigurnosno problematične i rizične rasprave.

U Ministarstvu ističu i da su dio policajaca sa sudova u Zagrebu privremeno premjestili u Sisak jer je zbog adaptacije sudske zgrade sud s jedne lokacije preseljen na tri različite, što je povećalo potrebu za pravosudnim policajcima u tome gradu. Tvrde da se od 20. travnja do 4. svibnja ove godine povećava broj policajaca na općinskim sudovima, gdje se kandidatima na lokalnim izborima izdaju potvrde o nekažnjavanju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:35