PREOKRET U PRIČI O UDOMITELJSTVU

Trogodišnju Doru ipak neće razdvajati od biološke sestre

Bernardica Juretić
 Goran Mehkek / EPH

Trogodišnja Dora do daljnjega će - vjerojatno do posvojenja - ostati u udomiteljskoj obitelji u kojoj je već posvojena njezina biološka sestra Marija (5). Odlučeno je to u ponedjeljak na sastanku predstavnika nadležnog centra za socijalnu skrb i Ministarstva socijalne politike na kojem je Centar prihvatio preporuku Ministarstva da ne razdvaja sestre radi sprečavanja nove traumatizacije djece.

Rješenje o Dorinu smještaju novim udomiteljima trebalo bi stići do kraja tjedna.

- Presretni smo. Kako nam je bilo najavljeno da će u ponedjeljak Dora biti izdvojena iz naše obitelji, u nedjelju smo morali pripremiti djevojčice da će neko vrijeme biti razdvojene. Bilo je strašno. Marija je odmah počela plakati, nije mogla prestati ispitivati zašto više ne želimo njezinu seku i zašto ćemo je dati drugim ljudima. Dora je manja, kad je shvatila o čemu se radi, samo je tiho plakala - pričaju udomitelji.

Licenca

Kao što je Jutarnji list već pisao, sestrice Dora i Marija zajedno žive zadnja dva mjeseca u obitelji koja je lanjskog listopada posvojila Mariju. Zahvaljujući ozbiljnom angažmanu posvojitelja, koji imaju i udomiteljsku licencu, krajem lipnja ove godine Centar za socijalnu skrb donio je rješenje prema kojem će Dora biti smještena u istu obitelj sa sestrom.

Žalba

Međutim, rješenje je bilo pogrešno napisano, Ministarstvu je stigla žalba i odlučeno je da se cijeli slučaj vrati na početak. Centar je pak protumačio da to znači da se i dijete vraća staroj udomiteljici te je najavio da će u ponedjeljak ujutro doći odvesti djevojčicu iz obitelji u kojoj joj živi sestra.

- Jednostavno nismo znali što raditi. Dora se u našu obitelj uklopila iznad svih očekivanja - pričaju udomitelji, kojima je Marija stigla prije četiri godine kao četvrto dijete iste majke za koje se vodio sudski postupak oduzimanja roditeljske skrbi.

Biološkim putem nisu mogli ostvariti roditeljstvo te su se nadali da će Mariju uskoro i posvojiti. Iako ju je biološka majka u tom periodu posjetila samo jednom (imala ju je pravo posjećivati svaku drugu subotu), sudski je postupak trajao godinama, a obitelj ju je tek lanjskog listopada uspjela posvojiti.

Ipak, taj jedan posjet biološke majke obitelji je bio dragocjen jer su saznali da je njihova Marija u međuvremenu dobila i sestru, malu Doru, koja također ne živi s majkom. Odmah su kontaktirali nadležni centar kako bi im javili da su iznimno zainteresirani za udomljenje - a posljedično i posvojenje - male Dore jer im je jako stalo da sestre odrastaju zajedno.

Ono što su saznali šokiralo ih je.

Deportacija

- Dora za sustav ne postoji, nema službeno ime, ni OIB, ni zdravstveno osiguranje, jer Centar nije znao kako riješiti problem.

Naime, Dorina majka je strana državljanka bez dozvole boravka u Hrvatskoj te se čak pojavila opcija da se dijete deportira u Republiku Srbiju.

Udomitelji su se ozbiljno angažirali i tražili da se djetetu riješi status te da im se dodijeli na skrb, osobito nakon što su krajem prošle godine i službeno posvojili Mariju.

Kad je Dora 11. srpnja konačno stigla u njihovu obitelj, vjerovali su da je sve sjelo na svoje mjesto. Nije im bilo ni na kraj pameti da bi zbog birokratskih pogreški sestre ponovno mogle biti razdvojene.

'Jako nam je važno da odrastaju skupa, super se slažu'

Dora i Marija biološke su sestre, od iste majke i oca. Fizički neobično sliče, a slažu se bolje nego što su njihovi udomitelji na kraju očekivali.

- Bilo je na početku malo ljubomore kod Marije, kao kod svakog dolaska novog člana u obitelj, ali, iskreno, mislili smo da će sve skupa biti puno teže.

Već nakon mjesec dana funkcionirale su odlično. Spavaju zajedno u sobi, na večer ih slušamo kako se smijulje u vrijeme kad bi već trebale spavati - pričaju udomitelji. I za Doru je pokrenut sudski postupak oduzimanja roditeljske skrbi te se udomitelji nadaju da će joj ubrzo postati roditelji, baš kao i Maji.

- Jako nam je važno da su njih dvije skupa, da odrastaju zajedno - kažu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 11:57