UREDNIK 'ŠKOLICE'

Tu je baš sve u jednom: obitelj, škola i priroda

Kako dijete prije škole, nakon dugog i bezbrižno provedenog ljeta, pripremiti na predstojeće obveze u školi bez i velikog pritiska? U tome će vam pomoći tri besplatna izdanja knjižice “Školica” koja vam Jutarnji list daruje uz novine u utorak, srijedu i četvrtak.

Sve uz zabavu

“Igraj se i uči” moto je spomenutih izdanja “Školice” nakladničke kuće Alfa, koja su koncipirana tako da zanimljivim zadacima i vježbama pokrenu usmjerenu pažnju, navode djecu na logičko zaključivanje, čitanje s razumijevanjem, malo životnog računanja i to je to. A sve uz zabavu.

Učitelj razredne nastave Damir Domišljanović ima gotovo 30 godina prosvjetarskog staža, suautor je niza udžbenika za razrednu nastavu, pokretač dječjeg časopisa Prvi izbor i autor raznovrsnih zadataka za vježbanje ispitnih materijala za hrvatski jezik, prirodu i društvo, kao i taktilne slovarice za učenike prvog razreda osnovne škole i nekoliko funkcionalnih slikovnica za vrtiće. Posljednjih šest godina i urednik je za razrednu nastavu i predškolski program izdavačke kuće Alfa.

- Djeca različito reagiraju na početak nove školske godine. Nakon igre i zabave treba ponovo sjesti u školske klupe. Znamo da nam treba dobra motivacija za tu aktivnost.

Kako do motivacije?

Kroz tri izdanja ‘Školice’ nastojali smo obuhvatiti ona područja koja su djeci najbliža, a to su obitelj, škola i priroda koja nas okružuje - rekao je urednik i napomenuo da je većina zadataka uzeta iz njihovih dodatnih nastavnih izdanja napisanih prema važećim nastavnim programima i imaju odobrenje Agencije za školstvo. Sadržaji su podijeljeni po razredima, od prvog do četvrtog.

- Svaki razred ima uvodnu stranicu na kojoj je neka od zanimacija vezana uz usmjerenu pažnju, poput labirinta, uočavanja razlika i slično, zatim su tu sadržaji vezani uz hrvatski jezik i matematiku osmišljeni tako da ih svako dijete može riješiti.

U sva tri izdanja osmislili smo po jednu stranicu za one koji uče engleski i njemački jezik, ali s uputama i na hrvatskom, tako da ih mogu riješiti i oni koji su možda malo više toga zaboravili za ljetnih praznika.

Za đake i učitelje

Za kraj opet malo zabave i funkcionanog treninga za mozak u obliku osmosmjerke ili nekog sličnog zadatka - opisao je koncepciju Damir Domišljanović i istaknuo da će ova izdanja pomoći i učiteljima u pripremi i realizaciji kvalitetne nastave. Posebnu pažnju, smatra Damir Domišljanović, treba posvetiti najmanjima, onima koji kreću u prvi razred. Ponajprije preko njihovih roditelja, kojima dobro mogu doći upute za početak škole jer - roditelji su prvi učitelji svoje djece.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 23:59