OČEKIVANJA OD SEZONE

TURISTIČKA ZAJEDNICA KVARNERA: 'Rezervacije za ljeto nisu otkazane, moguće je ostvariti 30 posto lanjskog prometa'

Lovran
 Tea Cimas / CROPIX

Na Kvarneru ovoga ljeta očekuju da bi mogli ostvariti oko 30 posto lanjskog turističkog prometa, budući da s glavnih tržišta rezervacije za ljeto nisu otkazane, a nastavlja se i zanimanje turista za dolazak u tu regiju, izvijestila je u utorak direktorica TZ Kvarnera Irena Peršić Živadinov.

U svibnju je na Kvarneru otvoreno 39 hotela i 11 kampova, a Peršić Živadinov kaže da se veći broj smještajnih objekata sprema otvoriti u lipnju, što ovisi o daljnjem otvaranju granica te ukidanju zabrane putovanja.

- Cijela Hrvatska, pa i regija Kvarner, među najboljima je u Europi po reakcijama službi za organizirano provođenje mjera zaštite i očuvanje epidemiološke slike, čemu su pridonijeli i smještajni i ugostiteljski objekti svojim zatvaranjem. To je omogućilo i da brže od ostalih zemalja budemo spremni za početak ljetne turističke sezone - ocjenjuje.

Po njezinim riječima, sad je važno da se na razini EU što prije dogovori jedinstveno postupanje kod dolaska gostiju i njihovo vraćanje u matične države, kao i da se uvede aplikacija koja će gostima omogućiti brzi postupak prelaska hrvatske granice. Trenutno najjačom prednošću Hrvatske smatra njezinu blizinu i brzu dostupnost automobilima.

- Mogućnost nesmetanog i brzog prelaska granice i uvjeti povratka u matičnu zemlju jako će utjecati na konačne rezultate ljetne turističke sezone - smatra Peršić Živadinov.

S popuštanjem mjera u prvih 10-ak dana svibnja na Kvarneru je bilo 14 tisuća noćenja, a u idućih 10-ak dana 43 tisuće, navodi. Primjerice, Slovenci su na Kavrneru u prvom vikendu popuštanja mjera ostvarili 1550 noćenja, što je tek 22 posto od broja u istom vikendu 2019., dok je već vikend kasnije njihovih noćenja bilo 9150 noćenja ili 58 posto od istog lanjskog vikenda.

- Važno nam je popuštanje mjera i odluka o relaksaciji uvjeta prelaska granica iz Austrije i Njemačke, s obzirom da nam ti turisti čine 15 odnosno 30 posto udjela u ukupnim noćenjima na Kvarneru - kaže Peršić Živadinov, istaknuvši i da je Hrvatska po anketi u Njemačkoj u vrhu najtraženijih destinacija.

Napominje i da je TZ Kvarnera cijelo vrijeme u komunikaciji s domaćim i stranim turističkim novinarima, blogerima i agentima, sa stranim predstavništvima HTZ-a i drugim partnerima kako bi pravovremeno reagirali i što prije mogli ponovno organizirati studijska putovanja novinara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. lipanj 2024 18:44