AHMET TUTA

TURSKI AMBASADOR U RH 'Teroristi koji su organizirali puč u Turskoj djeluju i u Hrvatskoj!'

Ahmet Tuta, veleposlanik Turske u RH
 Niksa Duper / HANZA MEDIA

Turski veleposlanik u Hrvatskoj Ahmet Tuta u razgovoru za Novu TV potvrdio je da se sumnja da su gulenisti, odnosno FETO (navodna organizacija predvođena klerikom i političkim protivnikom turskog predsjednika Erdogana Fethullahom Gülenom) teroristi, odgovorni za pokušaj vojnog udara.

'Ta organizacija ima nekoliko ogranaka i to ne samo u vojsci, već i u pravosuđu te i u drugim tijelima državne administracije', rekao je Tuta.

Tuta je dodao da postoje informacije da i u Hrvatskoj postoji ogranak FETO terorističke organizacije. 'Ima škola stranih jezika koja ovdje radi i koja osim toga pokušava organizirati i neke druge aktivnosti', rekao je Tuta te je dodao da su o njima pravovremeno obavijestili hrvatske vlasti. 'Hrvatske su vlasti vrlo oprezne i gledaju što rade. Nadam se da će se ta suradnja hrvatskih i turskih vlasti nastaviti.'

Turski se veleposlanik osvrnuo i na kritike upućene Turskoj zbog razmatranja uvođenja smrtne kazne te na upozorenje da, uvede li smrtnu kaznu, neće moći biti članica EU. 'Prvi nam je prioritet osigurati sigurnost naših građana te vratiti život u Turskoj u normalu', rekao je Tuta. 'U budućnosti ćemo vidjeti što će biti posljedice smrtne kazne ako je vratimo u zakonodavstvo ili ne.'

Tuta je također rekao da izvješće Amnesty Internationala u kojem stoji da se u Turskoj krše ljudska prava zatvorenika osumnjičenih za sudjelovanje u organizaciji puča nije vidio, no istovremeno je pozvao relevantne institucije da uzmu u obzir situaciju u kojoj se Turska mogla naći da je puč uspio.

'Ne zaboravimo da se 15. srpnja pokušalo svrgnuti demokratski izabranu vladu i predsjednika. Mogli smo sada biti pod vladavinom vojske da je udar uspio', rekao je Tuta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 06:33