O STANJU U PRAVOSUĐU

TURUDIĆ 'Ja ni protiv koga nisam podnio kaznenu prijavu, a kad bih i podnosio, ne bih to činio kukavički i anonimno. Potpisao bih se'

Ivan Turudić
 Damjan Tadić / Hanza Media

Ivan Turudić, reizabrani predsjednik Županijskog suda u Zagrebu, gostovao je u RTL Direktu i otvoreno progovorio o stanju u pravosuđu.

- Ja ni protiv koga nisam podnio kaznenu prijavu. A kad bih i podnosio kaznenu prijavu sigurno ne bih postupio tako kukavički i anonimno je podnio. Potpisao bih se. Dakle, nisam. Uvjeren sam u nevinost kolegice Laptoš. No, pitanje je može li biti neovisne unutarnje istrage ako je glavni državni odvjetnik već odgovorio da je sve neosnovano. Ali, to je njihova stvar, odgovorio je Turudić na pitanje voditelja Zorana Šprajca širi li on priču o kaznenoj prijavi protiv ravnateljice Uskoka Tamare Laptoš.

Šprajc ga je zatim pitao o sporosti pravosuđa u velikim antikorupcijskim procesima, odnosno je li to sramota za pravosuđe i ugrožavanje ustavnog poretka.

- Možda upotrebljavate prejake riječi, ali ne mogu baš puno oponirati biti onoga što ste rekli. Nije dobar dojam kad se sudski procesi odugovlače unedogled, ali za to je puno razloga. Manji dio je na strani sudstva, a veći na Zakonu o kaznenom postupku. Aktualni zakon omogućava obrani da dobije šest mjeseci do godinu dana od prvog pojavljivanja na sudu čim predlože da se kao nezakoniti izdvoje neki dokazi iz prethodnog postupka. I to mogu ponoviti nekoliko puta pa računajte koliko vremena treba da bi se postupak pokrenuo, odgovorio je Turudić.

Na pitanje je li normalno da tri godine nema optužnice u slučaju Agram 'jer pošta je sad kriva', Turudić je Šprajcu rekao:

- Nije kriva pošta, nego je kriv okrivljenik koji nije podigao poziv. To su medijski praćeni predmeti. Ne govorim o konkretnom slučaju, ali to zna biti često na granici zlouporabe postupovnih prava. To se ne može do kraja spriječiti jer postoji legalizirana zlouporaba, sad sam opisao. Imamo optužnice sa 30, 40, 100 ljudi. I doista, u sezoni gripe je moguće da netko stvarno ima gripu. Ako od 30 optuženih jedan ne dođe, rasprava se odgađa. A zakone nisu pisali suci.

Na općenito Šprajcovo pitanje o stanju u pravosuđu, Turudić je na kraju odgovorio:

- Nemamo puno više sudaca, nemamo rezervni ešalon koji bi mogao doći. Problemi su široki. Problem je što aktualna vlast najavljuje reforme, imovinske kartice sudaca, snimanje kandidata na DSV-u... To nisu problemi koji su bitni i koji će pripomoći povjerenju građana. Problemi su puno dublji, treba ih rješavati sveobuhvatnom reformom, a ne medijskom i populističkom - rekao je Turudić za RTL Direkt.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 22:05