25 GODINA OD MEĐUNARODNOG PRIZNANJA

TUSK ODUŠEVIO GOVOROM U SABORU, PREDSJEDNICA MU SE ZAHVALILA 'Ovako nešto ne bi rekao ni najveći domoljub...'

 POOL / FAH / CROPIX

Izvođenjem himne i minutom šutnje počela je danas svečana sjednica Sabora u povodu obilježavanja 25. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske. Na sjednici su bili nazočni i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, premijer Andrej Plenković, predsjednik Sabora Božo Petrov i predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović se zahvalila braniteljima koji su u 'časnom Domovinskom ratu obranili Hrvatsku' te Franji Tuđmanu koji je 'politikom pomirbe uspješno izgradio nacionalno jedinstvo'.

- Posebno je bio važan doprinos hrvatskog iseljeništva, a veliko značenje imalo je i duhovno i humanitarno djelovanje svih vjerskih zajednica. Bilo je to vrijeme kada u svijetu nismo imali mnogo prijatelja. Utoliko je prijateljstvo onih malobrojnih bilo tim dragocjenije - rekla je predsjednica. - Hrvatska demokracija izvojevana je na temeljima suverenizma, a hrvatski narod ubuduće više neće živjeti u raznim tvorevinama u kojima ne bi bio suveren.. Danas su malobrojni, ali glasni oni koji šire defetizam. Razni emisari etiketiraju Hrvatsku, dodala je predsjednica.

Zagreb, 160117.
Hrvatski sabor svecanom sjednicom obiljezava 25. godisnjicu medjunarodnog priznanja Republike Hrvatske. Na fotografiji: predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarovic.
Foto:  POOL /  FAH / CROPIX
POOL / FAH / CROPIX

- Neka nam živi vječna i jedina domovina Hrvatska - zaključila je Kolinda Grabar Kitarović.

Plenković je rekao da se danas, 25 godina poslije, prisjećamo dana kad smo se borili u posebnom teškim uvjetima i podnijeli iznimnu žrtvu.

- U jeku nametnutog rata i velikosrpske Miloševićeve agresije, branitelji su za samostalnost Hrvatske dali nemjerljiv doprinos i požrtvovnost. Izgubljeni su nevini životi, naših ljudi protjerani su iz domova - rekao je Plenković, dodajući da je u tim danima ključno bilo jedinstvo hrvatskog naroda, a naglasio je i državničku politiku prvog predsjednika RH Franje Tuđmana te hrvatsku diplomaciju koja je uvjerila međunarodnu zajednicu u važnost priznanja RH, piše N1.

Nakon premijera, prisutnima se obratio i Petrov te zahvalio državama koje su od početka stajale uz Hrvatsku.

- Ne zaboravimo da je međunarodno priznanje Hrvatska stekla za vrijeme Domovinskog rata, a na granice smo došli tek šest godina kasnije. Žrtve Vukovara, Škabrnje, Petrinje i drugih hrvatskih mjesta neka nam uvijek budu u sjećanju. Iznimno je bitna uloga prvog predsjednika Franje Tuđmana koji je državničkom mudrošću vodio Hrvatsku. Danas tako stečenu slobodu i priznanje moramo dostojno iskoristiti. Naša domovina zaslužuje i može biti i u europskom i u svjetskom vrhu, bilo u području znanosti, razvoja novih tehnologija, bilo u sportu, obrazovanju. Možda je cilj znatno bržeg gospodarskog rasta još daleko od ostvarenja, no '90-e su nam podsjetnik kako ništa nije nemoguće kad se zajedno založimo za zajednički cilj - rekao je Petrov te poručio kako će se kao predsjednik Hrvatskog sabora truditi da djeca u budućnosti imaju bolje uvjete u Hrvatskoj kako ne bi morala iseljavati van.

Zagreb, 160117.
Hrvatski sabor svecanom sjednicom obiljezava 25. godisnjicu medjunarodnog priznanja Republike Hrvatske. Na fotografiji: Bozo Petrov, Donald Tusk i Andrej Plenkovic.
Foto:  POOL /  FAH / CROPIX
POOL / FAH / CROPIX


Donald Tusk nazočnima se obratio na hrvatskom jeziku, a njegovo citiranje stihova budnice 'Još Hrvatska ni propala dok mi živimo' dočekano je pljeskom.

- Znam koliko vam znači vaša neovisnost, platili ste visoku cijenu. Europa i UN priznali su vašu neovisnost vjerujući da će Hrvatska postati dijelom političke zajednice za koju su sloboda, mir, poštovanje prema drugima te poštovanje međunarodnih propisa istinski prioritet. I niste nas iznevjerili. Dobro ste iskoristili zadnjih 25 godina. Zaštitili ste svoj narod od mržnje i započeli izgradnju moderne europske države - rekao je Tusk, koji je na kraju citirao i stihove 'Lijepe naše', a čijim je govorom predsjednica Kolinda Grabar Kitarović bila toliko oduševljena da je kazala kako ga ni najveći hrvatski domoljub ne bi mogao napisati.

Zagreb, 160117.
Hrvatski sabor svecanom sjednicom obiljezava 25. godisnjicu medjunarodnog priznanja Republike Hrvatske. Na fotografiji: predsjednik Europskog vijeca Donald Tusk.
Foto:  POOL /  FAH / CROPIX
POOL / FAH / CROPIX

- Mi u Europi cijenimo to što ste postigli u 25 godina neovisnosti, to je nevjerojatno postignuće - rekao je Tusk kasnije na zajedničkoj konferenciji za novinare s premijerom Andrejem Plenkovićem.

Zagreb, 160117.
Hrvatski sabor svecanom sjednicom obiljezava 25. godisnjicu medjunarodnog priznanja Republike Hrvatske. Na fotografiji: Miroslav Separovic, Bozo Petrov, Donald Tusk, Andrej Plenkovic i Branko Hrvatin.
Foto:  POOL /  FAH / CROPIX
POOL / FAH / CROPIX

Dodao je da je uloga Hrvatske u jugoistočnoj Europi 'apsolutno ključna' u pogledu sigurnosti i političke izvjesnosti.

- Hrvatska je jamac da je situacija u Europi, pogotovo u regiji optimističnija nego prije - istaknuo je poljski političar.

- Hrvatska je za mene najbolji partner kojeg mogu zamisliti - dodao je Tusk.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 21:38