ZAVRŠENO HAŠKO SUĐENJE GENERALIMA

Tužitelj: Knin nije ni Staljingrad ni Vukovar, ali upravo u tome je stvar

Završeno je haško suđenje hrvatskim generalima. Sudac je najavio presudu 'u skoro vrijeme'

DEN HAAG - Suđenje Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču završilo je danas poslijepodne, dan prije nego što je bilo predviđeno. Nakon dvije i pol godine suđenja, a devet godina od podizanja optužnice koja je tada opasno destabilizirala Hrvatsku, predsjedavajući sudac Alphons Orie zahvalio se svima koji su im pomagali u sudnici i najavio presudu "u skoro vrijeme".

Tročlano sudsko vijeće nema propisan rok do kojeg mora izreći presudu: praksa Haaškog suda je između dva i deset mjeseci. Prije nego što je zaključio suđenje, sudac Orie je rekao da neće posebno odgovarati na zahtjev Gotovininih odvjetnika da presudu prvo izreknu usmeno, ako bude takva da omogući trenutno puštanje Gotovine na slobodu. "Iz onoga što će uslijediti bit će jasno je li sudsko vijeće udovoljilo tom zahtjevu", najavio je Orie.

Po završetku suđenja, kad su suci izašli iz sudnice, trojica generala pozdravila su se sa svojim odvjetnicima i pomoćnicima. Stražari su ih ovoga puta pustili da ostanu koji trenutak duže u sudnici, u koju se više neće vraćati do izricanja presude. Srdačno se rukujući i pozdravljajući sa svima, Gotovina je djelovao iskreno dobro raspložen, kao da ne bi bio sretniji ni da su mu javili da je upravo oslobođen.

- General Gotovina je bio časni vojnik i domoljub, koji je postupao ispravno u teškim okolnostima, kako bi ponovo uspostavio demokraciju u svojoj zemlji - rekao je odvjetnik Greg Kehoe, pozivajući suce da oslobode Gotovinu. Citirao je američkog predsjednika Abrahama Lincolna, koji je na kraju Građanskog rata koji je odnio 650.000 života naglašavao važnost prava i pravde. "Prava stvar je generala Gotovinu osloboditi svih optužbi i poslati ga kući njegovoj obitelji", poučio je Kehoe suce.

Ni Gotovina, ni Čermak ni Markač nisu iskoristili priliku da se na kraju procesa osobno obrate sucima. Da su htjeli, mogli su i svjedočiti u vlastitu obranu, kao što su to učinili generali Slobodan Praljak i Tihomir Blaškić. Na pitanje zašto se Gotovina nije sam obratio sucima, Mišetić je kasnije objasnio: zato što nije bilo potrebe.

- Mi odvjetnici govorimo u njegovo ime. Smatramo da njegovo obraćanje ništa ne bi promijenilo ni u činjenicama, ni u zakonima po kojima se sudi. Da se on sam obratio sudskom vijeću, to bi izazvalo veliku pozornost javnosti, a ne želimo da išta odvlači pažnju sudskom vijeću, nego da se koncentriraju na svoj posao. Očekujemo pravednu odluku - rekao je Mišetić novinarima po završetku suđenja.

Nakon što su u ponedjeljak i utorak tužitelji i obrane imali po šest sati za iznošenje svojih završnih riječi, danas je suđenje završeno time što je svaka strana dobila po sat i pol za replike. Tužitelj Alan Tieger odbacio je navode obrane da su Knin htjeli predstaviti kao Staljingrad, da bi bez ijednog dokaza poput fotografije srušenog grada optužili trojicu generala za prekomjerno granatiranje.

- Još u uvodnim riječima prije dvije i pol godine rekao sam da Knin nije ni Staljingrad ni Vukovar, gdje su nakon tjedana granatiranja kuće pretvorene u hrpu šute. Upravo o tome se i radi - namjera nije bila da se sruši Zvonimirov grad u koji je trebalo naseliti Hrvate, nego protjerati Srbe - istaknuo je Tieger. Više od 1000 granata palo je na Knin, ali nisu bili koncentrirani naprimjer na vojnu komandu, pa da se može pokazati fotografija srušene komande. Od 1000 granata, možda ih je sto ispaljeno na vojne ciljeve, a ostalih 900 je palo na široko područje, što dokazuje da je granatiranje bilo neselektivno, bio je uporan tužitelj.

Kako se dan ranije Gotovinina obrana stalno pozivala na "Ochamovu oštricu", tražeći od sudaca da prihvate njihovo, najjednostavnije objašnjenje, umjesto zakučastih teorija zavjere haaškog tužitelja, Tieger je rekao da je došlo vrijeme da se i optužba posluži Ochamovom oštricom. I izložio svoj slijed argumenata: svi koji su bili izloženi artiljerijskoj vatri shvatili su da je bila usmjerena na civile, napad je bio rezultat zapovjedi da se granatiraju gradovi, pronađen je zapisnik sa sastanka na kojem je sve počelo (na Brijunima) na kojem je naglašeno da granatama treba potaknuti bijeg civila, koristila se nedovoljno precizna artiljerija, vrhovni zapovjednik je smatrao da previše Srba u Hrvatskoj predstavlja opasnost po dugoročnu stabilnost nacije, nakon Oluje su poduzete mjere da se onemogući povratak izbjeglih. Kad se sve to uzme u obzir, onda je sasvim jasno koje je najjednostavnije objašnjenje onoga što se dogodilo, poentirao je Tieger.

Tieger je također negirao da Markač do 25. kolovoza navečer nije znao koja je jedinica specijalne policije bila u Gruborima pa ih je, bez kazne za petoro ubijenih staraca u Gruborima tog dana, odmah idućeg jutra poslao u novu akciju. "Koordinator akcije bio je u Gruborima i sve što je Markač trebao učiniti bilo je da okrene broj telefona i odmah bi saznao da je to bila ATJ Lučko", ustvrdio je Tieger. Pozvao je suce da kod odmjeravanja kazni vodi računa da su svi zločini o kojima se pričalo u sudnici počinjeni nad konkretnim ljudima, koji su patili zbog toga.

Topništvo je korišteno isključivo s vojnom svrhom: da bi se uništio zapovjedni, obavještajni i sustav veza u Martićevoj vojci, što su i uspjeli, objasnila je obrana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:01