RICARDO

TVRTKA OVOG ČOVJEKA IZ MALOG BARANJSKOG MJESTA MORA BITI U PRVOM REDU NAPLATE 'Bez nas će stati cijela hrvatska poljoprivreda, a ne samo Agrokor'

Osječka tvrtka s više od 300 kamiona obavlja gotovo kompletan prijevoz za Agrokor te dostavlja hranu za farme i kooperanate
Milan Vrdoljak
 Vlado Kos / CROPIX

Agrokorovi dobavljači traže da prijevoznička tvrtka Ricardo bude među prioritetima za plaćanje dugova koje koncern ima prema dobavljačima. Informacija je to koju nam je potvrdilo nekoliko Agrokorovih dobavljača, a potvrdu, iako neslužbenu, jučer smo dobili i u Koordinaciji proizvođača i dobavljača.

- Tvrtki Ricardo svakako bi trebalo odobriti prioritetno plaćanje jer je među poduzećima koja jako ovise o Agrokoru, a bez čijih bi usluga bili ugroženi brojni mali dobavljači - kažu nam u Koordinaciji.

Jedan naš sugovornik iz redova dobavljača otišao je i korak dalje, upozorivši da o prijevozničkim uslugama Ricarda ne ovise samo brojni dobavljači, nego i sustav Agrokora u cjelini, a u pitanje bi mogao doći i plasman njihovih roba na Konzumove police. Drugim riječima, ističe, bez Ricardovih kamiona i Agrokor i poljoprivredni sektor mogli bi otputovati jedino - u slijepu ulicu.

Nema dvojbi

- Ricardo svakako mora biti u prvom redu za naplatu jer se radi o logistici bez koje koncern ne može poslovati, a to bi onda dovelo u pitanje i isporuku naše robe. Dobavljači o tom nemaju puno dvojbi - požalio nam se sugovornik iz redova velikih dobavljača.

I Milan Vrdoljak, predsjednik Uprave Ricarda, potvrđuje nam kako očekuje da upravo njegova tvrtka bude među prvima za koje će Agrokor odvrnuti financijsku slavinu. O iznosima koje potražuje od Agrokora, jučer nije htio govoriti, no upozorava da u poslovima s Agrokorom godišnje ostvari više od 100 milijuna kuna, što predstavlja polovinu prihoda kompanije kojoj je na čelu. Ističe i da ima više od 300 kamiona te da zapošljava oko 380 ljudi.

- Bez našeg prijevoza stat će cijela poljoprivreda, a ne samo Agrokor. Mi smo Agrokorov dugogodišnji prijevoznik, a mnoge usluge je bez nas praktički nemoguće obaviti. Ako mi stanemo, staju svi - upozorava Vrdoljak.

Dodaje da upravo kamioni te tvrtke iz Darde prevoze robu koju Agrokorovi dobavljači dostavljaju na središnje Agrokorovo skladište u Zagrebu u ostatak zemlje, pa i šire.

- Mi vršimo kompletan prijevoz prema istoku Hrvatske i oko 80 posto prijevoza prema zapadu, prema Istri i Rijeci. No, još je veći problem što dostavljamo hranu za stočne farme kako Agrokora, odnosno njegovih tvrtki Belje, Vupik i PIK Vinkovci, tako i kooperanata: dnevno prevezemo više od tisuću tona. To je nešto što radimo samo mi jer imamo prilagođene kamione - napominje Vrdoljak. Dodaje kako bez njih u pitanje dolazi i sjetva.

Blokada

Račun tvrtke Ricardo jučer, kao pokazuju podaci Poslovne Hrvatske, a to nam je potvrdio i sam Vrdoljak, nije bio u blokadi. No, do ponedjeljka je, upravo zbog zbivanja vezanih uz Agrokor, bio blokiran. Sada im, ne dobiju li brzo novac koji potražuju za obavljene usluge, ponovno prijeti blokada računa, upozoravaju upućeni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 15:25