STIŽE NOVI VLASNIK

Tvrtka ulagača iz Kuvajta dokapitalizirat će brodski holding s 250 mil. kuna

 Danijel Soldo / CROPIX

Odluka o dokapitalizaciji tvrtke “Đuro Đaković” na jučerašnjoj Glavnoj skupštini dioničara odgođena je jer opunomućenik Vlade, pomoćnik ministrice gospodarstva Zvonimir Novak nije imao odluku Vlade kako da glasa.

Kako stoji u obavijesti objavljenoj na Zagrebačkoj burzi, sjednica Glavne skupštine nastavit će se danas u 19 sati, kada će se raspravljati o prijedlogu za povećanje temeljnog kapitala. A kako neslužbeno doznajemo iz Banskih dvora, Vlada će danas dati suglasnost za dokapitalizaciju tvrtke u visini od 250 milijuna kuna koju je u svojoj obvezujućoj ponudi dala tvrtka Crni čelik iz Zagreba, čiji su suvlasnici Hamad M. Al-Wazzan iz Kuvajta i Stavros Daskos iz Kanade.

- Vlada podržava dokapitalizaciju, a Skupština Đure Đakovića je prekinuta do odluke Vlade, jer se sjednica na kojoj ćemo donijeti odluku održava danas. Vlada će dati suglasnost.

Ministri složni

Ako netko ima 250 milijuna kuna za dokapitalizaciju, mi s time nemamo nikakvih problema - kaže naš sugovornik iz Vlade. Više izvora u Vladi nam je demantiralo da postoji sukob oko ovog pitanja između ministra Gorana Marića i potpredsjednice Vlade Martine Dalić, što su potencirali lokalni mediji u Slavonskom Brodu. - Nema razmimoilaženja u Vladi o ovom pitanju, što pokazuje i suglasnost koja će danas biti donesena - rekao nam je naš sugovornik.

Jučerašnjoj sjednici Glavne skupštine u ime Udruge malih dioničara Đure Đakovića nazočio je Ivan Barić, koji se nada da će država ipak zadržati kontrolni paket.

- Možda smo kao zaposleni ljudi u ovoj tvrtki skloni mišljenju da gledamo što će i kako će država postupiti. A s druge strane kao dioničari morali bismo podržati malo veći dokap, jer je to u interesu tvrtke. Je li nužno da država izađe i prepusti sve sutra skupštini i budućem vlasniku bez nekog konkretnog prava odlučivanja - ne znam. Doista ne znam kako država razmišlja. Mi kao radnici, gledamo li s te strane, voljeli bismo da dođe kapital, da dođe vlasnik, ali da država ipak ima određeni kontrolni paket - rekao je Barić nakon jučerašnje sjednice.

Glavna skupština dioničara odvijala se dok su u posjetu Zagrebu bili članovi Kuvajtsko-hrvatske međuparlamentarne skupine prijateljstva koje je jučer primila i potpredsjednica Vlade Martina Dalić.

Dugogodišnji partner

Država je u ovom trenutku pojedinačni najveći vlasnik Đure Đakovića sa 38 posto i pristajanjem na dokapitalizaciju ona će izgubiti taj status. No, činjenica je da je kuvajtsko-kanadska ponuda zapravo spas u posljednji čas za Đuru Đakovića nakon što je u posljednjoj dokapitalizacijom skupljeno tek 51,1 milijun kuna što, prema mišljenju Uprave brodske tvrtke, nije dovoljno da bi se poboljšala njezina financijska stabilnost. Stoga Uprava smatra da je ponuda Crnog čelika sasvim dovoljna za uspješan nastavak poslovanja.

Tvrtka Crni čelik ima tri uvjeta za ulaganje 250 milijuna kuna - da Glavna skupština temeljni kapital poveća za 250 milijuna kuna izdavanjem novih dionica po cijeni od 20 kuna, uz isključenje prava prvenstva postojećih dioničara, “što će u konačnici predstavljati više od 50 posto ukupnog vlasništva”, da novoizdane dionice stekne bez obveze objavljivanja ponude za preuzimanje te da u sedmeročlani Nadzorni odbor Đure Đakovića uđu četiri člana koje će odrediti Crni čelik.

Tvrtka Crni čelik registrirana je 25. kolovoza ove godine u Zagrebu. Ni mjesec dana nakon osnivanja tvrtka je predala obvezujuću ponudu za dokapitalizaciju tvrtke iz Slavonskog Broda, stoga je potpuno jasno da je osnovana samo iz tog razloga.

Hamad Mohammad Al-Wazzan je dugogodišnji partner Đure Đakovića u poslovanju na kuvajtskom tržištu, a njegove veze s ovim prostorima datiraju još iz razdoblja bivše države. Naime, Al-Wazzan je bio zastupnik jugoslavenskog Jugoimporta, koji je ugovarao prodaju tenka M84 Kuvajtu u razdoblju 1989. i 1990. godine. Na čelu je Al-Wazzan grupacije osnovane prije 60 godina, a čini je 30-ak kompanija koje se bave, među ostalim, telekomunikacijama, zdravstvom, maloprodajom i zaštitom. Stavros Daskos je vlasnik World Defense Holdingsa sa sjedištem u Montrealu.

Vojna industrija

Riječ je o savjetničkoj kompaniji u vojnom sektoru. U kompaniji su zaposleni umirovljeni časnici koji su nekad bili pripadnici specijalnih snaga američke i kanadske vojske, ali i bivši pripadnici CIA-e. U ovom trenutku kompanija ima velik broj ugovora s američkom vladom u području vojne sigurnosti, kao i ugovore s brojnim vladama država Južne Amerike i Bliskog istoka o isporuci roba i usluga za vojne i policijske snage.

Stavros Daskos i Al-Wazzan poslovni su partneri u Kanadi. Naime, Daskos je predsjednik Uprave velike kanadske kompanije Encato Potash koja se bavi proizvodnjom umjetnih gnojiva, a Al-Wazzan jedan od direktora u njezinu upravnom odboru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:23