CJELONOĆNA BORBA

U DRAMATIČNOJ VATRENOJ NOĆI OBRANJENA PROMINSKA SELA Vatrogasni zapovjednik: 'Iza nas je paklena noć, pomogli su mještani, lovci, šumari...'

 
Ilustracija
 Tom Dubravec / CROPIX

Nakon dramatične noći u borbi s vatrenom stihijom na području Općine Promina i zapadnim dijelovima grada Drniša, situacija na požarištu je u jutarnjim satima petka daleko povoljnija u odnosu na prethodnu večer. Kako doznajemo od Darka Dukića, županijskog vatrogasnog zapovjednika obranjene su sve kuće u zaseocima Razvođa i uz cestu Oklaj – Drniš. Od ranih jutarnjih sati požar ponovno gase dva kanadera, saniraju rubne dijelova požarišta, a ono što je najvažnije trenutno nema širenja požara.

- Iza nas je odista paklena noć, tijekom kojem je zaustavljeno širenje požara prema velikoj hrastovoj šumi na Promini. Uz domaće vatrogasne snage i 40-ak pripadnika vatrogasnih postrojbi pristiglih iz unutrašnjosti Hrvatske, veliku i svesrdnu pomoć u gašenju imali smo od velikog broja lovaca, šumara, planinara i mještana sa ovog područja koji odlično poznaju ovaj teren. Molim vas napišite, da im se svima od srca zahvaljujem – kazao je za Jutarnji Darko Dukić, županijski vatrogasni zapovjednik.

On je dodao kako u ovom trenutku još ne može procijeniti kolika je opožarena površina.

Inače, sinoć i tijekom noći najkritičnije je bilo na području zaseoka Velušića u Razvođu jer se vatra velikom brzinom širila prema tamošnjim kućama. Sve je bilo spremno za evakuaciju starijeg stanovništva i njihov prihvat u drniškom dječjem vrtiću. Nadljudskim naporima vatrogasaca i samih mještana, vatrena stihija zaustavljena je na rubnom dijelu zaseoka, pa do izmještanja stanovništa nije došlo. Prethodno su uspješno obranjene kuće i u zaseocima Sumani, Škovrlji i Duvančići. Tijekom noći spriječili širenje vatre prema Lukaru i Čveljićima s jedne strane, te prema Lišnjaku s druge strane, odnosno prema vrhu Promine čim je izbjegnuta opasnost od napada vatre prema samom gradu Drnišu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 04:19