OTVOREN ZA JAVNOST

U Dubrovniku se u srijedu održava memorijalni skup posvećen Inoslavu Beškeru

Namjera je, kaže prof. Nenad Prelog, posebnu pozornost posvetiti različitim aspektima njegova djelovanja u medijima

Inoslav Bešker

 Damjan Tadic/CROPIX

Tri su mjeseca prošla otkako je umro Inoslav Bešker (Zagreb, 30. 1. 1950. - Rim, 29. 6. 2023.), dugogodišnji dopisnik Jutarnjeg lista, Globusa i Slobodne Dalmacije iz Rima. Kolumnist, novinar, mrežno izdanje Hrvatske enciklopedije će napisati "isticao se erudicijom": sažeto, kako enciklopedisti znaju, a opet s puno sadržaja.

Nama u Hanza Mediji, koji smo s Inoslavom Beškerom radili više od dva desetljeća, još uvijek nije lako pojmiti realnost i prva pomisao često zna biti "nazovi Ina da to napiše".

Naš prijatelj nije bio samo novinar, mnogi koji su ga čitali, neki jer se s njime nisu slagali, neki jer jesu, većina jer su znali da će tekst biti pun informacija i zabavan, nisu znali da je doktorirao na Sveučilištu u Milanu temom o fenomenu morlakizma u europskoj književnosti.

Pisali smo u nekrolozima o Inoslavovu znanstvenom radu, brojnim knjigama i znanstvenoj karijeri: bio je redoviti profesor kroatistike na Sveučilištu u Splitu od 2013. godine; profesor slavistike na Orijentalnom sveučilištu u Napulju, na Sveučilištu La Sapienza u Rimu i na Sveučilištu u Bologni. Predavao je istraživačko novinarstvo na Sveučilištu u Zagrebu. Na Sveučilištu u Dubrovniku bio je od 2013. do 2023. profesor novinarstva i komunikologije.

Već se 28 godina u Interuniverzitetskom centru u Dubrovniku održava međunarodna konferencija "Informacijske znanosti i novinarstvo", a Inoslav Bešker bio je jedan od direktora. U okviru ovogodišnjeg skupa, koji se održava od 18. do 22. rujna, u srijedu 20. rujna održat će se memorijalni skup posvećen Inoslavu Beškeru. "Namjera je", priča nam prof. Nenad Prelog, "posebnu pozornost posvetiti različitim aspektima njegova djelovanja u medijima".

Dio skupa bit će posvećen enciklopedističkoj/leksikografskoj aktivnosti Inoslava Beškera i zaključno znanstvenoj i nastavnoj karijeri.

"Najinteresantnija izlaganja sa skupa namjeravamo objaviti u Zborniku radova", poručuje prof. Prelog.

Potvrđeno je da će na skupu osobno izlagati ili poslati radove koji će se pročitati Antun Vujić, Stjepan Malović, Nada Bruer Ljubišić, Majda Tafra-Vlahović, Ana Radović Kapor, Mato Brautović, Julijana Antić Brautović, Romana John, Damir Boras i Nenad Prelog. Konferencija je otvorena za javnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 21:44