ZAHVATILA IH EUFORIJA

U HDZ-u GODINAMA NISU BILI OVAKO DOBRO RASPOLOŽENI 'Nitko nikad nije imao takvu podršku kao Plenković, ovo je povijesni trenutak'

 Goran Mehkek / HANZA MEDIA

Šef HDZ-a Andrej Plenković u ponedjeljak će postati mandatar s najjačom podrškom zastupnika u posljednjih 16 godina, a lani nijedan stranački čelnik nije mogao prikupiti dovoljan broj potpisa za odlazak na Pantovčak.

Mirno i sustavno pregovarao je Plenković s mostovcima dvadesetak dana, a u međuvremenu se Zoran Milanović povukao iz politike, Narodna koalicija se raspala, HSS se priklonio HDZ-u, okolnosti su iz dana u dan sve više išle u korist šefa HDZ-a. I potpisi su počeli kapati, nakupilo ih se više od 92.

- Nitko nikad nije imao takvu podršku - komentirao je naš sugovornik blizak vrhu stranke. Naš drugi sugovornik, ponesen trenutkom, rekao je: - Pa ovo je povijesni trenutak.

Euforija

U HDZ-u godinama nisu bili ovako dobro raspoloženi: jer, otkad je otišao Ivo Sanader, završili su na okrivljeničkoj klupi u aferi Fimi-Media, izgubili izbore, stalno bili prozivani zbog korupcije, desničarenja... Malo ih je u međuvremenu podigao Tomislav Karamarko, ali to nije bilo dovoljno. No, s Andrejem Plenkovićem HDZ se vratio na političku scenu jači.

- Ako se SDP brzo ne oporavi, moguće je da su pred nama i dva mandata - priželjkuju HDZ-ovci. U stranci se jučer mogla osjetiti dobra atmosfera, Plenković je u 13.15 sati uletio u stranačku središnjicu, mahnuo osoblju u kafiću te odjurio na sjednicu Predsjedništva. Nešto ranije toga dana u Saboru je s čelnikom Mosta Božom Petrovom dao zajedničku izjavu o budućoj suradnji.

Njegovi suradnici u središnjicu su počeli pristizati oko podneva: Davor Ivo Stier družio se s Davorom Božinovićem, Zlatko Hasanbegović došao je sam, potpredsjednica HDZ-a Ivana Maletić, koja se vratila iz Strasbourga, stigla je u stranku nešto poslije 13 sati, a pojavili su se i Darko Milinović, Miro Kovač... Plenković je komentirao pregovore s Mostom te prihvaćanje HDZ-ove ponude koja uključuje četiri ministarstva, mjesto predsjednika Sabora na dvije godine te mjesto potpredsjednika Vlade.

- Ovo je rezultat ispravnog pristupa pregovorima. Metodološki je sve napravljeno, kako smatram da je primjereno uz racionalnu Vladu, pravičnu podjelu resora koja reflektira izborni rezultat - rekao je šef HDZ-a Plenković, zadovoljan što broj potpisa iz sata u sat raste.

- Imamo ih više od 90 - pohvalio se izvor iz vrha stranke. Naš drugi sugovornik prokomentirao je da je snaga HDZ-a upravo u tome što je Mostu prepustio mjesto šefa Sabora na dvije godine.

- Plenkovićeva snaga je upravo u tom potezu. Ali dobro je da nema kadroviranja po vertikalnom ključu i da je što se tiče poduzeća prihvaćen model 4:1, odnosno četiri poduzeća HDZ-u, a jedno Mostu - kaže nam sugovornik.

Plenković će u ponedjeljak kod predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović s potpisima.

- Nadamo se da ćemo u ponedjeljak od predsjednice dobiti povjerenje za sastavljanje Vlade - izjavio je Plenković te dodao:

- Radi se o četiri člana Vlade iz Mosta, jedan koji će imati resor bit će i potpredsjednik. Rotirajući predsjednik Sabora je novina za Hrvatsku, ali ne i za Europsku uniju i Europski parlament. Mislim da je to čak i korisno i dobro za funkcioniranje Sabora. Ta je rješenja jučer Plenković predstavio na HDZ-ovim stranačkim tijelima.

- Mislim da je riječ o dogovoru, kompromisu, naravno, kao što je to uvijek u pregovorima, koji najbolje odražava jasno izraženu volju birača, potvrđuje naše svjetonazorske i programske bliskosti i očekujem stabilnu parlamentarnu većinu, stabilnu Vladu i učinkovit rad u četiri godine koje su pred nama - rekao je šef HDZ-a koji je postignuti dogovor nazvao “kvalitetnim” i “konkretnim”.

Kad su novinari jučer članove HDZ-a pitali tko će od njih sjesti u ministarske fotelje, većina ih je odgovorila da će to odrediti predsjednik stranke: - Ni sa kim još nije o tome razgovarao, nije htio potrošiti ljude unaprijed, kako ne bi bilo zle krvi - rekao nam je izvor.

Osiguranje

Plenković nije htio otkriti ima li već ministarska imena. Možete li nam otkriti kadrovsku križaljku, pitali su ga novinari, no Plenković je samo kratko kazao: - Polako. Danas je druga tema.

Potvrdio je, međutim, da će potpredsjednici Vlade biti ujedno i ministri. Nakon što je objavljeno da je postignut dogovor oko formiranja nove hrvatske Vlade, Plenković se telefonski čuo s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović i potvrdio je da će u ponedjeljak na Pantovčak donijeti više od 76 potrebnih potpisa. U tom slučaju, neće biti potrebno niti održavanje planiranog drugog kruga konzultacija.

Umjesto toga Plenković će samo otići kod predsjednice kako bi joj pokazao potpise i kako bi mu mogla dati mandat za sastavljanje Vlade. Čim postane mandatar, Plenkoviću će po službenoj dužnosti biti dodijeljeno osiguranje i službeno vozilo s vozačem. Plenković bi kod predsjednice trebao doći u ponedjeljak u podne, a očekuje se da će donijeti oko 95 potpisa izabranih zastupnika. Dosad su uz HDZ-ovih 61, potporu dali Most sa 15 potpisa, osam manjinaca, pet HSS-ovaca, i četiri iz kluba Milana Bandića, a očekuje se i potpora Željka Glasnovića te iz stranke Promijenimo Hrvatsku Ivan Lovrinović i Ivica Mišić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 23:07