SMRTONOSNI VIRUS

U Hrvatskoj od AIDS-a preminula 161 osoba

Danas je svjetski dan borbe protiv AIDS-a. Diljem svijeta HIV-om zaraženo je 33,4 milijuna ljudi, a od 1981. godine kada su zabilježeni prvi slučajevi od te je bolesti u svijetu preminulo 25 milijuna ljudi
 AFP

ZAGREB - Annie Nangawiri ima 15 godina i već je na sebe preuzela brigu o mlađem bratu i sestri te njihovu skromnom domaćinstvu u okrugu Thyolo u afričkoj državi Malavi.

- Moj tata je umro u prometnoj nesreći prije devet godine. Moja majka je također umrla nakon što je dugo bolovala. Nedostaje mi. Kad je moja majka bila s nama, ja sam bila sretna osoba - ispričala je Annie Reutersu. Annie Nangawiri, koja se pokušava boriti sa životnim nedaćama uz pomoć humanitarne organzicije Oxfam, samo je jedno od 8500 siročadi u okrugu Thyolo čiji su roditelji preminuli od bolesti povezanih s HIV/AIDS infekcijom.

U Malaviju je čak 560.000 djece, “siročića AIDS-a” čiji su roditelji preminuli od te fatalne bolesti. U toj siromašnoj zemlji oko 12 posto živi oko 12 posto HIV pozitivnih osoba, a među zaraženima je 490.000 žena i čak 930.000 djece. Priča o Annie Nangawiri objavljena je danas, na Svjetski dan borbe protiv AIDS-a, kako bi se skrenula pozornost na brojnu afričku djecu čiji su roditelji preminuli od fatalne bolesti. Naime, procjenjuje se da u Africi živi čak 14 milijuna “siročadi AIDS-a”.

Diljem svijeta HIV-om zaraženo je 33,4 milijuna ljudi, priopćio je UNAIDS, zajednički program Ujedinjenih Naroda (UN) i Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Od 1981. godine kada su zabilježeni prvi slučajevi HIV/AIDS-a od te je bolesti u svijetu preminulo 25 milijuna ljudi. Prošle je godine od AIDS-a preminulo dva milijuna ljudi. Također, procjenuje se da se HIV/AIDS infekcijom zarazilo novih 2,7 milijuna osoba, od čega 430.000 djece.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), u prvih devet mjeseci 2009. godine u našoj je zemlji zabilježeno je 47 novih slučajeva zaraze virusom HIV-a te osam registriranih novih slučajeva AIDS-a. Od 1985. godine, kada su zabilježeni prvi slučajevi zaraze HIV-om u Hrvatskoj, pa do kraja listopada 2009. godine registrirano je ukupno 784 osoba kojima je dijagnosticirana zaraza HIV-om. U tom je razdoblju od AIDS-a u Hrvatskoj preminula 161 osoba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 19:37