BESPRAVNA GRADNJA

U ovom gradu Zagrepčani masovno kupuju stanove, no stanari su očajni: ‘Zgrade su nagurane, gledamo u zid...‘

Gradnja te tri stambene zgrade započela je 2020., a one su useljene i prije nego što su dobile uporabnu dozvolu
 Nova Tv/

Stanovnici Velike Gorice očajni su zbog bespravne gradnje stambenih zgrada, zbog čega se već dugo žale, no bez rezultata. Naime, investitor je na parceli širokoj 11 metara, a dugačkoj manje od sto metara izgradio čak tri stambene zgrade. Susjedi upozoravaju da to nije u skladu s urbanističkim planom, a također je i opasno.

Ministarstvo graditeljstva je građevinsku dozvolu vratilo na obnovu postupka, no samo za jednu zgradu. U gradskom uredu kažu da se radi samo o tipfeleru, točnije, o pogrešno upisanoj urbanoj zoni, no stanovnici tvrde da nije samo u tome problem i da oni imaju pogled - u zid. Osim toga, gradnja te tri stambene zgrade započela je 2020. godine, a one su useljene i prije nego što su dobile uporabnu dozvolu.

image
Nova Tv/

- Zapravo se reflektiramo u njihove prozore. Kad smo mi bili kupovali stan u ovoj zgradi, provjerili smo u GUP-u nije se ništa smjelo graditi na toj parceli, osim u veličini kuće koja je već bila tu postojeća prije, rekla je Nikolina Holen Galeković za Provjereno Nove TV.

- Svi imaju rolete spuštene, kakav je to život, kao u krletci. Do jučer sam tu imao zelenu površinu, sad imam kompletnu stambenu zgradu gdje ne vidim nekakvu logiku da se na takvoj, uskoj parcel radi takav objekt, kaže Karlo Franjić.

- Zgrade su nagurane, godinu dana se već živi u njima bez uporabne dozvole, rekao je Zoran Kosović.

Građevinske dozvole za ove tri zgrade izdane su za vrijeme mandata bivšeg velikogoričkog gradonačelnika Dražena Barišića, čija supruga je ravnateljica susjednog Doma za odgoj i obrazovanje. Zid sve tri zgrade je točno na međi Doma. Zgrade su zamišljene kao dvojni objekti, no s druge strane je zemlja koja je u vlasništvu Centra za odgoj i obrazovanje.

- U urbanističkom planu Velike Gorice lijepo piše da zgrade moraju biti izgrađene da tvore skladnu arhitektonsku cjelinu, rekao je predsjednik Vijeća Gradske četvrti Igor Fiolić.

Susjedi su se žalili i prije dvije i pol godine kada je počelo rušenje stare kuće koja je bila na toj parceli, a da njih nitko nije obavijestio, no u međuvremenu je zgrada već izgrađena jer su građevinske dozvole već bile izdane.

- Ovdje se vidi lijepo da su izdane 29.6.2020., a nas pozivaju da mi možemo vidjeti te elaborate gdje su oni napravili tu parcelaciju na tri parcele, 20.8.2020., ispričao je za Provjereno Franjić i dodao da na navedenoj adresi nema firme. Stoga su pozvali razne inspekcije, no nitko nije izašao na teren.

Iz Državnog inspektorata su poručili da je u veljači 2022. obavljen nadzor koji je utvrdio da je stanje u skladu s građevinskom dozvolom, no to što nije u skladu s urbanističkim planom, nije u njihovoj nadležnosti.

Susjedi su ispričali da im se kao investitor predstavio gospodin Majić koji im je rekao da je sve po zakonu, no Fiolić ističe da se sada pokazalo da to baš i nije bilo po zakonu. Prigovore susjeda u Gradskom Odjelu za prostorno uređenje i graditeljstvo nisu uzeli u obzir. Tek nakon što su angažirali odvjetnika dokazano je da su susjedi stranka u postupku koja se uopće ima pravo žaliti, a za to su vrijeme zgrade već bile izgrađene.

Ivan Majić je za Provjereno rekao da on nije glavni investitor, kako se predstavio susjedima te da nema ništa s cijelim slučajem. Njegovo se ime, podsjetimo, spominjalo uz Miroslava Kutlu iz afere Dubrovačka banka.

Zgrada je, dakle, izgrađena prema urbanoj zoni u kojoj se zapravo ne nalazi, a pročelnica gradskog odjela koja je potpisala građevinske dozvole nije htjela razgovarati s novinarima.

- Kako su oni to provukli da će uskladiti s nečim što ne postoji i što neće nikad postojati, nije jasno. Znači iskoristili su neko čudno tumačenje opet zakona da omoguće građevinsku dozvolu jer nije bilo širine za standardni samostojeći objekt, kaže Fiolić.

Problem je i što zgrada nema propisanu zelenu površinu, upitna je pristupna cesta a i vatrogasno vozilo jedva da se može provući.

- Nisu napravili cestu jer bi im bila preuska zgrada čak i za dvojni objekt, nego su dali pravo služnosti, prva zgrada drugoj i trećoj i kroz to imaju priključak na cestu, i sad on i tumače da se to može napraviti. Ali, što to onda znači, mi u Hrvatskoj više ne moramo graditi nikakve ceste, vi kupite parcel dugačku deset kilometara i jedan drugome dajemo služnost i možete na uskoj parceli graditi zgrade kako vas je volja, dodaje Fiolić.

image
Nova Tv/

Odvjetnik je na upit novinarke Provjerenog o useljenju i prodaji stanova unatoč brojnim postupcima rekao da stanove nisu prodali već se radi o predugovorima za neke kapare.

- To je uobičajeno kod svih takvih projekata da se zainteresirane osobe jave da se napravi neki predugovor. Prodano u smislu krajnje prodaje nije, ja mislim da niti jedan stan nije prodan. Što će biti kad će biti, u to se uopće ne želim upuštati. Investitor će u svakom slučaju postupiti po krajnjoj pravomoćnoj odluci kakva god ona bude, rekao je odvjetnik.

- Ja sad ne mogu tvrditi da je netko dobio novac u Gradu zbog toga, ali očigledno je netko dobro i super prošao s time, na uštrb susjeda koji su izgubili privatnost, ističe Fiolić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 13:58