NOVI EKSTREM

U ponedjeljak nam stiže meteorološka ‘bomba‘, tako nešto se gotovo nikad nije dogodilo u ovo doba godine!

Ako se prognoze temperatura zraka za početak idućeg tjedna ostvare, u Lijepoj našoj će trebati krema za sunčanje i osvježenje

Temperature zraka u Hrvatskoj u ponedjeljak 8. 4. 2024.

 Meteoadriatic

Kakva meteorološka "bomba", na samom početku travnja! Sinoptička situacija na prognostičkim kartama signalizira dolazak anticiklone s područja Afrike s kojom će temperature u našoj domovini otići u "nebesa" i dosegnuti nevjerojatne vrijednosti za ovo razdoblje godine, naime, u kontinentalnom dijelu "Lijepe naše" u ponedjeljak i utorak temperatura zraka u meteorološkom zaklonu mogla bi se "popeti" i preko 30 C, kako predviđaju pojedini visokorezolucijski prognostički modeli, piše Slobodna Dalmacija.

image

Stiže afrička anticiklona

Pivotalweather

Već u jutarnjim satima prvog dana nadolazećeg tjedna temperatura bi u središnjem i zapadnom dijelu unutrašnjosti mogla doći do 30 C, pa će atmosferske prilike u Hrvatskoj u ponedjeljak biti prave ljetne.

U Dalmaciji će "temperaturnu eksploziju" zaustaviti termoregulator - more čije se temperature u ovom trenutku kreću između 14 i 16 C pa, iako će biti vrlo toplo, temperature uz obalu neće dosegnuti vrijednosti onih na kontinentu.

image

Odstupanje temperature zraka od višegodišnjega prosjeka

Meteociel.fr

Kada je pak o Dalmaciji riječ, najveće vrijednosti temperature zraka na 2 metra od tla mogle bi se mjeriti u zaleđu Zadra. "Afrička anticiklona" podići će živu u termometru u većem dijelu Europe, ekstremna odstupanja temperature zraka od višegodišnjeg prosjeka pogodit će Francusku, Njemačku, Baltičke zemlje…

Jedno je sigurno, ako se prognoze temperatura zraka za početak idućeg tjedna ostvare, u Lijepoj našoj će trebati krema za sunčanje i osvježenje, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 14:39