TANAK IZBOR...

U Povjerenstvo za sukob interesa želi i zaposlenik Državnog arhiva; Radi tamo, a nije zadovoljio na probnom roku

Među kandidatima za Povjerenstvo gotovo nije imao ozbiljnog doticaja s poslovima suzbijanja korupcije i sukoba interesa

Hrvatski državni arhiv

 Ronald Gorsic/Cropix/Cropix

Članovi saborskog Odbora za izbor i imenovanja kojeg vodi bivša ministrica Nada Murganić u petak će obaviti razgovore s kandidatima za predsjednika i četiri člana Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Je li na listi i dalje 13 kandidata, ili je u međuvremenu netko odustao, u spomenutom Odboru nam dan prije intervjua nisu željeli reći. "Sve ćete doznati sutra na sjednici", kazala nam je tajnica Odbora.

Neslužbeno, međutim, doznajemo da je jedna kandidatkinja i to odvjetnica, Radojka Bonifačić ovih dana povukla svoju kandidaturu. Na taj se potez odlučila nakon što je u Sabor stigla prijava da je protiv nje Hrvatska odvjetnička komora pokrenula stegovni postupak, što je Saboru iz HOK-a i potvrđeno.

Nakon njezina povlačenja preostalo je ukupno 12 kandidata - četiri za mjesto predsjednika Povjerenstva i jedanaest za članove Povjerenstva (troje kandidata se javilo na oba natječaja i za predsjednika i za člana).

Za mjesto predsjednika natječu su sadašnja predsjednica toga tijela Nataša Novaković i članica Povjerenstva Aleksandra Jozić Ileković, te Nike Nodilo Lakoš i Ines Pavlačić. Tri posljednje kandidatkinje javile su se i za mjesto člana Povjerenstva.

Osam kandidata za članove

Samo za članove Povjerenstva kandidiralo se osmero kandidata: Tatjana Gojak, Željko Humek, Dražen Jović,Igor Lukač, Nikša Marušić, Ana Poljak, Tomislav Šunjić i Doris Ušalj.

Prema zakonu Odbor za izbor i imenovanja Saboru treba predložiti trostruko više kandidata od broja koji će u konačnici biti izabran. Međutim, već sad je jasno da taj kriterij neće bit zadovoljen čak i u slučaju da Odbor neselektivno, nakon intervjua, predloži sve prijavljene kandidate koji nisu odustali i da svi prođu prethodnu sigurnosnu provjeru kojoj će bit podvrgnuti prije nego se o njima izjasne zastupnici na plenarnoj sjednici Sabora. Naime, za 4 člana Povjerenstva već sad je samo jedanaest kandidata manje od broja kojeg zakon traži.

Kad se pročitaju životopisi kandidata objavljeni na stranicama Sabora vidljivo je da je riječ o pravnicima iz državne uprave, lokalne samouprave i državnih ustanova i tek jedan odvjetnik od kojih nitko u svojoj ranijoj karijeri nije imao ozbiljnog doticaja s poslovima suzbijanja korupcije i sukoba interesa uz iznimku sadašnje predsjednice i članice Povjerenstva, Nataša Novaković i Aleksandra Jozić Ileković.

Dio kandidata ima vrlo tanke profesionalne životopise, a za jednoga od kandidata za člana Povjerenstva, Željka Humeka, višeg stručnog savjetnika u Hrvatskom državnom arhivu doznajemo da ga je na sadašnji posao u HDA prije nekoliko godina zaposlio ravnatelj arhiva Dinko Čutura (HDZ) unatoč tome što nije zadovoljio na šestomjesečnom probnom radu.

Iz dokumentacije s kojom raspolažemo vidljivo je da je Humek primljen u radni odnos u prosincu 2016. na mjesto višeg upravnog savjetnika za pravne poslove u odjelu za opće i financijske poslove Hrvatskog državnog arhiva. Primljen je unatoč tome što po broju bodova nakon provedenog testiranja na tome javnom natječaju, nije bio prvi nego četvrti. Povjerenstvo za za provedbu natječaja predložilo prvoplasiranu kandidatkinju koja je na testiranju imala tri i pol boda prednosti nad njim, ali je tadašnji v.d ravnatelja Hrvatskog državnog arhiva, dr.sc. Mario Stipančević odabrao Humeka tvrdeći da on ima prednost kao branitelj. Status branitelja, međutim presudan je samo kad više kandidata ostvari identičan broj bodova, što ovdje nije bio slučaj. V.d ravnatelja sklopio je 15. prosinca 2016. s Humekom ugovor za radno mjesto višeg upravnog savjetnika za pravne poslove na neodređeno vrijeme s probnim rokom od šest mjeseci. Neispunjavanje uvjeta na probnom radu je, prema važećim dokumentima Hrvatskog državnog arhiva, valjan uvjet za raskid sklopljenoga ugovora o radu.

Humekov probni rad

Tročlano povjerenstvo koje je od 15. prosinca 2016. do 15. lipnja 2017. pratilo Humekov probni rad napisalo je negativno izvješće, konstatiralo da nije zadovoljio i predložilo da mu se raskine ugovora o radu. Međutim, bivši zastupnik HDZ-a Dinko Čutura kojeg je Vlada u svibnju 2017. imenovala na čelo arhiva, usprkos prijedlogu Povjerenstva ostavio je Humeka na poslu, ali ga iz Odjela za opće i računovodstvene poslove za koji je natječaj bio raspisan i u koji je Humek bio primljen, prebacio u drugi odjel na mjesto višeg stručnog savjetnika. U ljeto ove godine je Čutura imenovao Humeka i na dužnost "povjerljive osobe" u HDA - tj osobe kojoj bi zaposlenici te ustanove po zakonu o zaštiti zviždača u povjerenju i diskreciji trebali prijavljivati nepravilnosti koje otkriju svojoj radnoj sredini.

Netko od ljutitih radnika arhiva je nakon Čuturine odluke da Humeka unatoč tome što nije zadovoljio na probnom radu zaposli na radnom mjestu višeg savjetnika slučaj je prijavio inspekciji rada. Međutim, nakon obavljene inspekcije, viši inspektor rada, Branko Halambek je zaključio kako prema važećim dokumentima Hrvatskog državnog arhiva, Povjerenstvo za praćenje probnog rada o kandidatu može davati mišljenja i prijedloge, ali da odluke o zapošljavanju donosi ravnatelj te ustanove. Na kraju izvješća čiji primjerak posjedujemo i iz kojeg crpimo navedene podatke, inspektor je zaključio da "nisu utvrđene nepravilnosti zbog kojih bi inspektor trebao provoditi i mjere i postupke propisane zakonom".

Nije međutim zapošljavanje u Hrvatskom državnom arhivu jedina neobičnost radnog životopisa ovog pravnika i kandidata za Povjerenstvo. Iz njegovog životopisa priloženog prijavi na javni poziv za člana Povjerenstva vidljivo je da ima trogodišnju rupu u radnoj karijeri od početka 2014. do prosinca 2016. pa ispada da te tri godine nije radio nigdje.

Iz javno dostupnih podataka vidljivo je, naime, da se Humek u studenom 2013. bio javio na natječaj za prijem u državnu službu u Ministarstvo obrane, te da je 5. veljače 2014. bio pozvan na testiranje u skupini kandidata nazvanoj "izvanredni prijam- osobe s radnim iskustvom". IZ MORH-a su nam, međutim, odgovorili kako Humek kod njih nikada nije radio.

Ravnatelja Hrvatskog državnog arhiva Dinka Čuturu u četvrtak upitali da nam pojasni kojim se razlozima vodio kad je Humeka odlučio zaposliti iako nije zadovoljio na probnom radu, a preko ravnateljeva ureda smo i Humeku uputili pitanja da nam pojasni rupu u radnom životopisu od tri godine. Ni Humek, ni Čutura nisu nam do kraja radnog dana odgovorili.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 05:31