NEFORMALNO DRUŽENJE

U SDP-u SKOVALI PLAN 'Prvo ćemo saslušati Karamarka, pa ćemo vidjeti...'

 Vedran Karuza / CROPIX

Siniša Hajdaš Dončić, član Predsjedništva SDP-a i bivši ministar prometa u Kukuriku Vladi, okupio je u Zagorju gotovo cijelo Predsjedništvo zajedno s predsjednikom stranke Zoranom Milanovićem, na kojem se govorilo o političkoj krizi u zemlji.


Na okupljanju dijela SDP-ove vrhuške pred moguće prijevremene parlamentarne izbore nisu se iskristalizirale neke važnije odluke. SDP-ovi daljnji koraci, kažu nam u stranci, nakon što su u Saboru pokrenuli pitanje povjerenja prvom potpredsjedniku Vlade Tomislavu Karamarku, ovisit će prvenstveno o razvoju krize Vlade Tihomira Oreškovića.

Iz sata u sat situacija se mijenja, pa su i u SDP-u svjesni da bi svako prijevremeno istrčavanje moglo biti pogrešno. Za sutra najavljena konferencija za medije Tomislava Karamarka dat će odgovore na neka pitanja, pa će sukladno tome i SDP dalje djelovati. Ako Karamarko da ostavku, postoji velika mogućnost da će Vlada nastaviti djelovati, a ako pokrene pitanje povjerenja premijeru, to bi vjerojatno dovelo do pada cijele Vlade. No, za to Karamarko treba 76 ruku koje u ovom trenutku nema.

U SDP-u su se ranije mogli čuti glasovi da oni neće sudjelovati u izglasavanju nepovjerenja Oreškoviću, već će ili rušiti Karamarka, ili se dogovoriti da se Sabor sam raspusti, kako bi se odmah raspisali izbori, a ne dala mogućnost Predsjednici da potencijalnom novom mandataru da rok od 30 dana za prikupljanje nove većine. No sada je ipak i ta mogućnost otvorena. SDP će vjerojatno glasati za prvi opoziv koji dođe na dnevni red Sabora.

SDP će potom tražiti da se odmah raspusti Sabor i da predsjednica raspiše izbore. Preslagivanja za SDP ne dolaze u obzir.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 22:42