‘IZAZOVNO‘ VRIJEME

U srijedu dolazi snažna promjena vremena, a onda za vikend novi minusi: Moguć je čak i snijeg

Idućih dana vrlo promjenjivo uz povremenu kišu, mjestimice i obilniju te na Jadranu u srijedu i četvrtak i jako jugo te južni vjetar

Slavonski Brod, ilustracija

 Nenad Opacak /Cropix

U nastavku ovoga tjedna čeka nas promjenjivo i za mnoge prilično "izazovno" vrijeme, uz do petka i većinom nepovoljne biometeorološke prilike.

U noći i u utorak ujutro još ponegdje kiša, u unutrašnjosti i snijeg, na zapadu ujutro mjestimice magla, a na Jadranu lokalno jaka bura s olujnim udarima. Slijedi prolazno razvedravanje i ponovno jačanje južine uz koju će u srijedu i osobito četvrtak biti osjetno toplije, uz povremenu kišu, gdjekad i obilniju, posebice na Jadranu i područjima uz njega.

Od petka pak opet zamjetno hladnije, na Jadranu uz često jaku i olujnu buru, uglavnom na kopnu u početku malo snijega pa stabilnije, ali uz mogućnost novih, "debljih" temperaturnih minusa. No ostvari li se većina trenutačnih prognoza, ni oni neće dugo trajati jer je sve veća vjerojatnost iznadprosječno toplog posljednjeg siječanjskog desetodnevlja, piše HRT.

Prolazno razvedravanje, bura pa jugo

"Na istoku Hrvatske, nakon oblačne noći s povremenim snijegom, tijekom jutra smanjenje naoblake i u nastavku dana barem djelomice sunčano uz većinom slab vjetar. Jutarnja temperatura od -3 do 0 °C, a najviša dnevna kako i priliči sredini siječnja - oko 4 °C.

Podjednake vrijednosti dnevne temperature bit će i u središnjoj Hrvatskoj, gdje će dio prijepodneva proteći uz maglu ili niske oblake, a jutro će zbog ranijeg razvedravanja biti hladnije, osobito na sjeveru.

U gorskoj Hrvatskoj i na sjevernom Jadranu veći dio dana prevladavajuće sunčano vrijeme. Umjerene naoblake bit će ujutro ponajprije u Lici, a prema večeri oblaci će sve više pristizati s jugozapada pa će do kraja dana već ponegdje biti i kiše. Jaku, podno Velebita i olujnu buru kasnije tijekom dana zamijenit će jugo, najprije na otvorenom moru.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije prijepodne također mjestimice pojačana bura, a prema večeri jugo pa će more biti umjereno valovito i valovito. Više oblaka bit će rano ujutro te ponovno kasnije poslijepodne. Jutarnja temperatura zraka većinom od 3 do 9 °C, a najviša dnevna između 8 i 14 °C.

Na krajnjem jugu Hrvatske promjenjiva naoblaka i mjestimice malo kiše, vjerojatnije ujutro te ponovno navečer kad će jačati jugo. Ujutro još treba računati na ponegdje vrlo jaku buru", prognozira za HRT dr. sc. Tanja Renko.

Promjenjivi dani

"Idućih nekoliko dana vrlo promjenjivo uz povremenu kišu, mjestimice i obilniju te na Jadranu u srijedu i četvrtak i jako jugo te južni vjetar. U petak je sa zahladnjenjem i olujnom burom poneka pahulja moguća i duž obale sjevernoga dijela.

I na kopnu dinamično - s južinom kiša češća u predjelima uz Jadran, kao i porast temperature pa će četvrtak biti gotovo pa s proljetnim obilježjima, a u petak će s naglim i izraženim zahladnjenjem biti susnježice i snijega", kaže za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 11:49