BIZARAN SLUČAJ

U vrtić upisali malenu Leu, brat blizanac izvisio; roditelji ogorčeni: ‘To što su nam rekli nema nikakve logike!‘

- To nema nikakve logike. Mi blizance ne smijemo razdvajati, rekli su roditelji Siniša Janković i Jagoda Poljak Janković
 Privatna arhiva

Supružnici Siniša Janković i Jagoda Poljak Janković susreli su se s neobičnim problemom pri nedavnom upisu svojih blizanaca u dječji vrtić. Naime, u dječjem vrtiću Dugo Selo, u koji su pokušali upisati brata i sestru blizance, Leu i Toma, samo je jedno dijete dobilo mjesto, a drugo, tri minute mlađe, nije.

- Iz vrtića su to objasnili procedurom koje se moraju držati. Kažu da jaslice primaju ukupno 12-ero djece i da sve računaju po broju bodova, uključujući i starost djeteta. Zato je seka upala, a braco ne, jer je tri minute starija. To nema nikakve logike. Mi blizance ni pedagoški ni psihološki ne smijemo razdvajati - kažu roditelji Janković za Jutarnji list.

Dodaju da su se obratili ravnateljici dječjeg vrtića Dugo Selo Draženki Sestan, ali da ona nije pokazala razumijevanje. Rekla im je da ne može roditeljima raditi ustupke mimo procedure i da mogu svoju žalbu uputiti Upravnom vijeću vrtića.

- Upravno vijeće našu je žalbu odbilo, a to je apsurdno. Meni se čini da nas žele prisiliti da ne upisujemo blizance uopće jer žele ubaciti nekog svog. Mi smo sve napravili regularno, ali znate kako to ide, mjesta u vrtićima uvijek idu preko veza - govore razočarano roditelji Siniša i Jagoda.

Inzistiranje na proceduri

U rješenju žalbe Upravnog vijeća, koje su nam supružnici proslijedili, stoji da se žalba odbija jer mali Tom Janković, rođen 2022. godine, nije ostvario dovoljan broj bodova.

Točnije, on ima ostvarenih 157 bodova, a ostala djeca 157 bodova i više. Pritom, kako navode u objašnjenju, "Pravilnikom o upisu djece utvrđeno je da ako djeca imaju isti broj bodova, prednost imaju kronološki starija djeca rođena u istoj godini". Dakle, pravo upisa ima sestra Lea, tri minute starija, ali ne i mlađi Tom.

- Razumjeli bismo da je razlika u godinama velika pa da jedno dijete može, a drugo ne, ali je razlika tri minute. Pa kakve logike ima inzistirati na proceduri - nije im jasno.

Kontaktirali smo i ravnateljicu Draženku Sestan, koja kaže da se tu ne može ništa napraviti jer se upisi u Dječjem vrtiću Dugo Selo provode sustavom e-Upisa, a ta jaslička grupa prima samo 12-ero djece.

- Sustav e-Upisa kreirao je listu od 12-ero djece prema Državnom pedagoškom standardu i, nažalost, roditelji su se našli u situaciji da je jedno dijete pod rednim brojem 12 upisano, a drugo, koje je prema bodovima 13., ostalo je neupisano.

S obzirom na to da do sada nismo imali ovakvu situaciju, a uzimajući u obzir dobrobit oba djeteta, predložit ćemo roditeljima da se ponovno obrate Upravnom vijeću vrtića kako bi oba djeteta zajedno krenula u ovu pedagošku godinu - odgovor je ravnateljice.

Novi vrtić

Ravnateljica je potvrdila da je u kontaktu s roditeljima. Također, ističe da Dječji vrtić Dugo Selo pokušava naći način kako omogućiti dodatne upise roditeljima.

- Očekujemo da Gradsko vijeće grada Dugo Selo donese Zaključak o dodatnom upisu djece jasličke dobi kako bi što veći broj djece bio uključen u organizirani rani i predškolski odgoj. O svemu smo obavijestili i roditelje - tvrdi.

Gradonačelnik Dugog Sela Nenad Panian, inače zubar, koji je upoznat sa situacijom, kaže da se inače ne miješa u poslove lokalnih ravnatelja, ali da "ni njemu nije jasno kako se to dogodilo".

- Naravno, to je nonsens, upisat ćemo i to dijete. U vrtiću su, koliko sam čuo, sve radili po proceduri, nije bilo nikakvih potezanja veza ili namještanja, sustav e-Upisa jednostavno ne prepoznaje da su to blizanci - ispričao je za Jutarnji u telefonskom razgovoru.

Osim toga, gradonačelnik napominje da će do kraja godine Dugo Selo dobiti novi vrtić, a i da imaju velik broj mladih obitelji koje se doseljavaju i da grad pokušava ići ukorak s time.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2024 16:44