VOJSKA PROGOVORILA O NESREĆI

U zraku su bila četiri aviona. Pilot trećeg kolegama je povikao 'iskači, iskači!'

 Ronald Goršić/CROPIX

ZAGREB - Još uvijek ne znamo što je uzrok pada dva MiG-a 21 - suptilno je poručeno danas na novinskoj konferenciji od strane Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i zapovjednika generala bojnika Vlade Bagarića.

Objasnili su kako su nad vojnim poligonom kod Slunja letjela četiri MiG-a na visini od 2600 metara. Avioni su se spremali za drugu vježbu napada. S tla su ih gledali i nadzirali zapovjednici.

- U jednom je trenutku pilot trećeg aviona koji nije pao povikao 'iskači, iskači!' ubrzo nakon čega smo ugledali dim - izjavio je Bagarić te dodao kako se zbog visine na kojoj se operacija odvijala na snimkama ne vidi uzrok pada.

Dodano je i kako je MORH sastavio peteročlano povjerenstvo, na čelu s istražiteljem Goranom Strmečkim, koje će detaljno proučiti padove aviona.

Iako je teško povjerovati Bagarić tvrdi kako je hrvatsko zrakoplovstvo sposobno obavljati sve zadaće i s preostalih šest MiG-ova 21 koji su preostali.

- Teško je utvrditi razlog pada jer su piloti bili vrhunski obučeni, a avioni pregledani te u ispravnom stanju - zaključio je bagarić.

Također, HRZ je 69-godišnjoj Mariji Klipi, teško ozlijeđenoj nakon što su je dijelovi aviona pogodili, ponudio svu pomoć.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 03:24