PLATFORMA 112

Udruge civilnog društva o prvim potezima Vlade: Uočene naznake pozitivnih promjena u 29 od 112 zahtjeva

 Goran Mehkek/CROPIX

ZAGREB - Platforma 112, koja zasad okuplja 60 udruga civilnog društva, u Saboru su na okruglom stolu objavili što su po njima pozitivni potezi u prvih 112 dana vlasti po pitanju ljudskih prava, ali i na propuste koje su, kako je rečeno, najviše osjetile civilne žrtve rata, prognanici i osobe s invaliditetom.

Sanja Sarnavka iz Kuće ljudskih prava kazala je da su u proteklom tromjesečju, od formiranja nove vlasti, uočene naznake pozitivnih promjena u 29 od 112 zahtjeva Platforme 112.

Kao glavne pozitivne pomake nove Vlasti udruge civilnog društva ističu spremnost na sustavno uvođenje građanskog odgoja u škole, donošenje Akcijskog plana za otvorenu vlast, ukidanje zabrane okupljanja na Markovu trgu, izmjene zakona o medicinskoj oplodnji...

Kao glavne propuste naveli su nepoštivanje kodeksa dobre prakse savjetovanja sa zainteresiranom javnošću u donošenju propisa, nastavak neriješavanja sada već 14 slučajeva neovlaštenog ulaganja u imovinu, odnosno povrat imovine i naknadu štete povratnicima, nepravedan i neprovediv sustav besplatne pravne pomoći, nazadovanje u onemogućavanju bespravne gradnje i devastacije okoliša kroz mogućnost legalizacije bespravno sagrađenih objekata...

Jelena Berković iz Gong-a ustvrdila je da je od 35 zakona koji su prošli vladinu proceduru, samo jedan - izmjene zakona o javnom okupljanju - prošao zadovoljavajuću i transparentnu proceduru kad je riječ o savjetovanju s civilnim društvom, te je ukazala na "zabrinajvajuću tendenciju" upućivanja brojnih zakona u hitnu saborsku proceduru.

Istovremeno, u Platformi 112 smatraju da bi se hitnost procedure trebala odnositi na ukidanje zakona o ništetnosti, ocijenjen kao čisti populistički potez bivše vlasti, a koji još uvijek nije ukinut. Ipak, prioritet im je, kažu, ispunjavanje zahtjeva za temeljitom revizijom sustava oduzimanja poslovne sposobnosti koji se odnosi na 17.000 osoba.

Vlasti zamjeraju i što nije poduzeto ništa po pitanju "neprovedivog i uzaludnog Zakona o bespravnoj pravnoj pomoći".

Lošim primjerom ističu i izmjene Zakona o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata kojim se "potvrđuju rješenja bivše vlasti" uz napomenu kako se nova vlast se, umjesto na žrtve, fokusirala na one koji izigravaju sustav.

Zastupnik vladajućeg SDP-a Šime Lučin rekao je da nema potrebu ispričavati se zbog mogućih propusta jer je prerano da bi vladajuća koalicija mogla bitnije utjecati na sve što bi željela, te je naglasio da civilne udruge svoj hvale vrijedan posao moraju nastaviti.

- Želio bih da se na istom mjestu ponovno sretnemo za šest mjeseci ili godinu dana pa ću onda primiti kritiku, a i sam ću kritizirati što ne valja - zaključio je Lučin.

Paolo Berizzi iz Delegacije Europske unije u Hrvatskoj, koji je također sudjelovao na okruglom stolu, ocijenio je da je civilno društvo u Hrvatskoj sve jače.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 12:47