PISMO PENAVI

UDVDR RH: Kolone ne smiju biti povod podjelama i skupljanju političkih poena

‘Kolone se ne mogu i ne smiju dijeliti jer svima kojima je dobrobit Hrvatske u srcu dobrodošli su taj dan‘

Ivan Penava

 /Cropix

Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske poručila je u pismu vukovarskom gradonačelniku Ivanu Penavi da kolona sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje ne smije biti povod podjelama i skupljanju političkih poena.

"Kolone se ne mogu i ne smiju dijeliti jer svima kojima je dobrobit Hrvatske u srcu dobrodošli su taj dan kada odajemo pijetet prema žrtvama, jer one nas ujedinjuju, okupljaju i daju snage za daljnje napore u izgradnji jedine nam Republike Hrvatske", istaknuli su.

S razine središnjice Udruge podružnicama i članovima upućena je preporuka o uključivanju u obilježavanje, a sukladno mogućnostima sudjelovat će u organiziranim mimohodima 18. studenog uz zastave, oznake i obilježaja Republike Hrvatske i Udruge.

Članovi koji neće biti u mogućnosti pridružiti se mimohodima u svojim će sredinama, u suradnji s ostalim udrugama proizašlima iz Domovinskog rata, paljenjem svijeća na spomen- obilježjima, ulicama koje nose ime Grada Vukovara, odnosno Škabrnje ili drugim prigodnim mjestima odati počast svima koji su dali živote za neovisnu, slobodnu i demokratsku Hrvatsku.

Povijesni odmak potvrda je veličine naših djela, pokažimo zajedništvo braniteljske populacije

"S obzirom na to da su branitelji u obrani i oslobađanju hrvatskih prostora imali jedinstveni cilj zaštitu integriteta Republike Hrvatske i stvaranje moderne, prosperitetne države u kojoj će se očuvati i osnažiti nacionalne vrijednosti, te moći ostvariti najviši životni standard, naš zahtjev je da ne dijelite hrvatske branitelje i braniteljske udruge, da ne dijelite žrtve i stradalnike Domovinskog rata", poručili su.

Po njihovim riječima, zastave, oznake, amblemi, kao i ratne zastave iz Domovinskog rata ih ujedinjuju i potiču na očuvanje spomena na suborce, na povijesno vrijeme, na događaje i žrtvu, ali i na ostvarenja koja su postigli.

"Povijesni odmak od događaja iz Domovinskog rata moraju biti i jest samo potvrda veličine naših djela. Smatramo da i ovih dana trebamo pokazati zajedništvo braniteljske populacije te i na taj način iskazati duboki pijetet prema žrtvama, svim poginulim, nestalim, ranjenim i preminulim braniteljima", naglasili su.

"U oslobađanju Vukovara, Škabrnje i drugih mjesta sudjelovali su hrvatski branitelji iz svih krajeva gdje živi hrvatski čovjek. Stoga ne damo nikome da nam oduzme taj dio ljubavi i taj dio ponosa na naš Domovinski rat, na naše gradove, kao i na naša stratišta, oni su snaga, ponos i inspiracije za sadašnje i buduće generacije", zaključili su dragovoljci i veterani.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:31