ANDREW DAVID BIRD

UHVAĆEN S DROGOM 'Naš sin, poznati engleski DJ, mjesecima je u zatvoru u Puli'

Roditelji u domovini pokušavaju od svojih prijatelja prikupiti novac za jamčevinu koja iznosi 100.000 kuna

Britanski državljanin Andrew David Bird, 27-godišnji DJ poznat na engleskoj house sceni, već se puna četiri mjeseca nalazi u pulskom istražnom zatvoru zbog sumnje na preprodaju droge.

Kako su nam potvrdili u PU istarskoj, Bird je uhićen 13. rujna tijekom glazbenog festivala u Rovinju, a sutradan je s prijavom za dva kaznena djela neovlaštenog prometa i proizvodnje droge predan pritvorskom nadzorniku. Sutkinja Općinskog suda u Bujama Slavica Tomac-Ćirić stalno mu produljuje istražni zatvor zbog pravosudne trakavice uzrokovane policijskim propustom.

U Općinskom državnom odvjetništvu u Pazinu doznajemo da su oni protiv britanskog DJ-a optužnicu podignuli 11. listopada, a predmet je u fazi potvrđivanja optužnice. Za to vrijeme Andrewov otac Kevin u Engleskoj pokušava prikupiti jedanaest tisuća funta (stotinjak tisuća kuna), koliko je potrebno za jamčevinu. No dosad je uspio skupiti nešto manje od trećine potrebnog novca, 27.000 kuna.

- Sve što želim je da se vrati kući i bude u Ujedinjenom Kraljevstvu do početka suđenja. Sigurno bi se vratio u Hrvatsku i prisustvovao suđenju jer želi dokazati svoju nevinost. Samo želimo pravdu - poručio je Kevin britanskim medijima.

Prema policijskim izvješćima, kod Andrewa je pronađeno više opojnih droga, a u džepu je imao i nekoliko tisuća funta. Tako velika količina gotovine policiji je dala naslutiti da Andrew nije drogu posjedovao samo za vlastitu upotrebu već ju je najvjerojatnije raspačavao na festivalu. Pretražili su i vilu na području Rovinja u mjestu Krmed, u kojoj se mladi glazbenik smjestio, te su i tamo pronašli veću količinu droge.

Na fotografiji: Zabrinuti roditelji - dok im je sin u zatvoru, otac i majka prikupljaju za jamčevinu

U tužiteljstvu doznajemo da je Bird pri uhićenju kod sebe imao 22 tablete MDMA (ecstasy), te 3,13 grama ketamina. Riječ je o drogi koja se svijetom proširila prije nekoliko godina, a zapravo je veterinarski anestetik koji se često koristio za, primjerice, smirivanje konja, zbog čega ga zovu konjski prah (horse powder).

U vili su, pak, pretresom našli 26,13 grama kokaina, još 20,13 grama spomenutog ketamina, te 4,65 grama droge mefedron, još jedne halucinogene droge raširene među mladim pripadnicima klupske scene.

No Bird je u svojoj obrani ustvrdio da je vila pretražena bez sudskog naloga, kao i da je u njoj bio tjednima s još 14 ljudi, a droga je bila zajednička i isključivo za njihovu upotrebu, a ne prodaju. Također, DJ se požalio i na postupanje policijskih službenika koji su ga, navodno, natjerali da potpiše dokumente koje nije razumio jer su bili na hrvatskom, te ga držali 72 sata u pritvorskoj ćeliji bez zahoda, vode i hrane.

Zbog svega, podnio je službeni prigovor britanskom veleposlanstvu u RH, no tu nam informaciju u ambasadi nisu htjeli potvrditi ni demantirati. U istarskoj policiji iznenađeni su navodnim prigovorom jer se mladi Bird, kažu, njima ni jednom nije požalio na postupanje policije.

- Nije uputio prigovor, a na rad policijskih službenika nije se požalio čak ni pri prvom ispitivanju pred Općinskim državnim odvjetništvom - rekla nam je Nataša Vitasović, glasnogovornica istarske policije.

No, kako doznajemo, nije točno da policija nije imala nalog za pretres. Naime, tijekom pretrage kuće učinili su previd koji bi mogao rezultirati padom dijela optužnice. Pri pretresu policajci sa sobom nisu poveli sudskog tumača za engleski jezik, a razgovarali su s Birdom i drugim ukućanima. Zbog te pogreške sud je već odbio dio optužnice koji se odnosi na drogu i novac pronađen u kući. Na takvu odluku suda, odnosno optužnog vijeća ODO je uložilo žalbu pa sada spis “šeta” između Općinskog suda u Bujama i Županijskog suda u Puli. Problem je što svaka radnja, odluka ili rješenje moraju biti prevedeni na jezik kojim se optuženik služi - u ovom slučaju engleski - a svaka Birdova predstavka mora, pak, biti prevedena na jezik suda - hrvatski. Sve to razlog je što se postupak već mjesecima odugovlači, a mladi Englez čami u pulskom zatvoru.

Sud je, pak, pokušao pomoći Birdu jer je prvotna jamčevina bila izrečena u iznosu od čak 300.000 kuna, što Bird nikako nije mogao skupiti. Stoga je sutkinja Slavica Tomac-Ćirić na čelu Optužnog vijeća jamčevinu snizila na sto tisuća kuna, jer je Bird rekao kako smatra da bi toliko mogao prikupiti od obitelji i poznanika. Na sjednici 24. prosinca istražni zatvor mu je produljen na još dva mjeseca zbog opasnosti od bijega, no ako prikupi novac suđenje će čekati na slobodi.

ČESTE ZAPLJENE DROGE U ISTRI Ljetni festivali privlačni za dilere i konzumente

Istarska policija često je u medijima baš zbog velikih zapljena droga od stranih državljana. U ljetnim mjesecima na području njihova djelovanja održava se velik broj međunarodno renomiranih glazbenih festivala na kojima se okupljaju deseci tisuća mladih iz cijelog svijeta, pa nerijetko istarska policijska priopćenja počinju s pedesetak ili čak više stotina privedenih stranaca zbog droge. Dosad su bili vrlo uspješni, no ovaj slučaj pokazuje da mladi koji se u Hrvatsku dolaze zabavljati mogu zbog prijestupa neplanirano produljiti odmor, sa smještajem u zatvoru i na nekoliko mjeseci. Iako je Birdov slučaj rijedak, na sudu doznajemo da nije jedinstven, no točan broj utamničenih stranaca nismo uspjeli doznati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 20:30