NEPROCJENJENO BLAGO

'UKRALI SU VRIJEDNE STATUE SVETACA IZ 17. STOLJEĆA'Opljačkan najpoznatiji hrvatski konceptualni umjetnik

'Siguran sam da su uzeli dvije drvene statue svetaca iz 17. stoljeća. No što je sve točno odneseno, ne znam. Do ponedjeljka ću sve još pregledati i točno prijaviti policiji', ispričao nam je jučer Vladimir Dodig Trokut, svjetski priznati hrvatski sakupljač umjetnina, konceptualni umjetnik i kreator koncepta Antimuzeja, nakon što su lopovi provalili u jedno od njegovih zagrebačkih skladišta u Jukićevoj ulici. Dodig je život proveo sakupljajući različite predmete, od kojih neki imaju umjetničku vrijednost dok su drugi jednostavno svjedoci vremena. Njegova zbirka trenutačno broji oko pola milijuna artefakata koji su razmješteni na 35 lokacija u Hrvatskoj, a zbirka je od 1996. godine, prema Dodikovim riječima, pod zaštitom UNESCO-a. Tada je zbirku i odlučio darovati državi, ali još nije nađen prikladan prostor.

Umjetnine trunu

Stoga zbirke, među kojima ima i vrijednih predmeta, propadaju u neprikladnim skladištima.

Policajci su napravili očevid, a Dodig je bijesan zbog činjenice da su vrijedne umjetnine iz njegovih zbirki već 22 godine plijen raznih lopova zbog toga što im država ne može naći prikladan smještaj.

- Ovo je već 25. devastacija i krađa moje zbirke - rekao nam je. Prostor u Jukićevoj pun je kutija s raznovrsnim predmetima i više nalikuje na neku šupu, dok je vidljivo da strop na nekim mjestima propušta vodu.

Snimili i otišli

Svega tu ima, od vaza, publikacija starih i više stotina godina, do slika, statua i starih električnih uređaja.

- Otkako je Zlatko Uzelac, bivši pomoćnik ministrice kulture, poslao fotografe da snime skladišta, pri čemu su obećali zbrinuti zbirke, ništa se nije promijenilo. Pomoćnica ministrice uopće me ne zove, a bojim se da će zbirke posve propasti - očajan je Dodig.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 02:23