OMOGUĆAVA PRVO PLINARSKO DRUŠTVO

ULTIMATIVNI VODIČ ZA ZIMU DANAS U JUTARNJEM: KAKO UŠTEDJETI NA GRIJANJU Prilog donosi odgovare na pitanja kako održavati instalacije...

 
 Danijel Soldo / Ilustracija / CROPIX

Zašto je prirodni plin nekad modar, a nekad crven? Kako ispravno očitati potrošnju? Kako uštedjeti na grijanju? Kako održavati plinske instalacije? Kako se kreću cijene plina u odnosu na druge izvore energije, a kako se određuje cijena?

U četvrtak, samo uz Jutarnji, dar svim čitateljima - ultimativni vodič za grijanje na plin kroz zimu 2017./2018., u kojem dobivate odgovore na ta i mnoga druga pitanja koja će vam pomoći uživati i uštedjeti u sezoni grijanja.

Vodič je napravljen u produkciji Native Ad Studija Hanza Medije u suradnji s Prvim plinarskim društvom, a u njemu prvi put na jednome mjestu predstavljamo sve što biste trebali znati o tom bitnom energentu u vašem kućanstvu.

Jeste li znali da se prirodni plin ne koristi samo za grijanje i kuhanje? Mnogi proizvodi iz svakodnevnog života, kao što su kreme, dezodoransi, proizvodi za kosu ili samotamnjenje, ne bi postojali bez tog sastojka - plina.

Ili da su prve plinovode počeli graditi Kinezi, i to od bambusa? A jeste li znali da se plinu, osim što ima zanimljivu prošlost, predviđa i svijetla budućnost?

Plin je najčišće fosilno gorivo, idealan prijelazni energent prema obnovljivim izvorima energije te ujedno i jeftiniji za grijanje od gotovo svih drugih energenata. Tako ćemo tijekom sezone grijanja za stan od 60 četvornih metara koji prosječno potroši 7600 kilovatsati energije platiti u prosjeku približno 2000 ako se grijemo na plin, približno 3500 kuna ako se grijemo na lož ulje i gotovo 7000 kuna ako se grijemo na struju.

Hrvati ujedno plaćaju plin po nižoj cijeni od prosjeka u Europskoj uniji.

U Europi s cijenama, ali i standardom, prednjači Švedska, dok će u sezoni grijanja znatno jeftinije od nas proći Ukrajinci.

Očekuje se da će potrošnja prirodnoga plina rasti brže od potrošnje ulja ili ugljena. Plin je “in” i smatra se da će 2035. postati energent broj jedan. Pročitajte u četvrtak i zašto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 06:15