PRITISAK NA POTPREDSJEDNIKA

Ultimatum koji je postavio Petrov: 'Karamarko, odstupi do petka ili ćemo glasovati protiv tebe'

Božo Petrov, Tihomir Orešković, Tomislav Karamarko
 EPH

ZAGREB - Ukoliko Tomislav Karamarko do petka navečer ne odstupi s mjesta prvog potpredsjednika Vlade Mostovi ministri i saborski zastupnici okrenut će mu leđa i pomoći SDP-u u namjeri da se prvome čovjeku HDZ-a izglasa nepovjerenje, piše Slobodna Dalmacija.

Svojevrsni je to ultimatum, kako je iz samog vrha "Mosta" potvrđeno "Slobodnoj Dalmaciji", koji je Božo Petrov uputio svojim partnerima na vlasti, pri čemu Petrov nimalo slučajno nije odabrao petak kao rok za izjašnjavanje. Upravo je 27. svibnja, zadnji dan do kojega se i Oreškovićeva Vlada mora izjasniti o SDP-ovu prijedlogu.

Podsjetimo, SDP-ovci su 18. svibnja u Saboru predali Prijedlog za pokretanje pitanja povjerenja potpredsjedniku Vlade Tomislavu Karamarku zbog njegove uloge u takozvanoj aferi "konzultantica", pri čemu se i Vlada u roku od osam dana mora očitovati o tom prijedlogu.

S obzirom da je u četvrtak blagdan rok je pomaknut do isteka petka, 27. svibnja.

Pri tome je svakako indikativno da je Vlada na svojoj sjednici u srijedu imala priliku na dnevni red staviti točku o izjašnjavanju o SDP-ovom prijedlogu, no Orešković, u dogovoru s Petrovom, to nije učinio, pa bi očitovanje, sasvim netipično za tako važnu stvar, trebalo uslijediti tijekom telefonske sjednice u petak.

Šest Mosotovih ministara, doznaje Slobodna, već je odlučilo poduprijeti SDP-ov prijedlog i izglasati nepovjerenje Karamarku. Velika većina Mostovih parlamentaraca, zapravo svi izuzev Jure Martinovića koji se otvoreno suprotstavio Milanovićevom planu, protiv prvoga potpredsjednika Vlade dignut će ruku i na eventualnom glasovanju u Saboru.

Kažemo eventualnom jer je Karamarku omogućeno da već do ove subote, kada je na rasporedu izborni Sabor HDZ-a, odstupi te na taj način, smatraju u Mostu, pokaže kako su mu uistinu nacionalni interesi ispred osobnih.

Nesumnjivo je da i unutar samoga HDZ-a traju prijelomni sati. Karamarkov nedolazak na jučerašnju sjednicu Vlade pri tome je itekako znakovit.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 19:35