SKANDAL

UPALI U ‘OPEN ACCESS’ ZAMKU UGLEDNOG SCIENCEA Riječki časopis objavio lažno znanstveno otkriće

Ocorrafoo Cobange, biolog Wassee Institutea of Medicine u Asmari, dobio je 19. lipnja 2013. e-mailom veselu vijest iz Rijeke.

Petra Nenadić, izvršna urednica International Journal of Integrative Medicine, znanstvenog časopisa s otvorenim pristupom, obavijestila ga je da je njegov rad o antitumorskim svojstvima kemikalije izolirane iz lišaja prihvaćen za objavu. Preostalo je još samo da Cobange uplati 400 eura za objavu...

Ozbiljne pogreške

Ali, Cobange ne postoji, baš kao ni institut Wassee, a i studija o čudotvornom lijekuje lažna. Sve to izmislio je John Bohannon, suradnik prestižnog časopisa Science, kako bi provjerio kakav je recenzentski postupak u “open access” časopisima. Tijekom 10 mjeseci poslao je 304 verzije rada o čudesnom lijeku uredništvima časopisa s otvorenim pristupom. Iako je rad sadržavao tako ozbiljne greške i kontradiktorne tvrdnje da bi svaki iole kvalificirani recenzent shvatio da nešto nije u redu, svega 98 časopisa ga je odbilo, čak 157 prihvatilo za objavu.

- Od skromnih i idealističkih početaka prije desetljeća, ‘open access’ znanstveni časopisi nabujali su u globalnu industriju koju pokreću pristojbe autora članaka. Većina igrača su mutni. Identitet i lokacija urednika kao i financijsko poslovanje izdavača, često su namjerno skriveni - zaključio je Bohannon u novom broju Sciencea.

Obustavili izdavanje

Među onima koji su objavili sporni rad jest i spomenuti International Journal of Integrative Medicine. Izdaje ga riječka tvrtka InTech .

- Vezano uz članak objavljen u časopisu Science, uprava izdavača i međunarodno znanstveno uredništvo časopisa, koji djeluju van prostora izdavača, odlučili su obustaviti izdavanje časopisa International Journal of Integrative Medicine. Na taj smo se čin odlučili zbog zaštite znanstvene zajednice i svih naših suradnika - kaže se u priopćenju InTecha.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 13:52