NOVI REZULTATI

Upisali im 17, a oni osvojili 147: HDZ tražio novo prebrojavanje glasova u Osijeku pa ostvario bolji rezultat

HDZ-u je u Osijeku nakon prigovora dobio jednog vijećnika više, a HNS jednog manje
Ivan Radić, kandidat HDZ-a za gradonačelnika Osijeka i Ivan Anušić, kandidat HDZ-a za župana
 Vlado Kos/Cropix

HDZ-ova koalicijska lista u Gradskom vijeću Osijeka ipak će imati 14, a ne 13 vijećnika kako je objavljeno u prvim privremenim rezultatima.

Utvrđena je, naime, greška prilikom upisivanja prebrojanih glasova na glasačkom mjestu 8 u OŠ Ivana Filipovića u Osijeku, gdje su glasovi koje je dobila HDZ-ova lista pribrojani HNS-u, a oni koje je dobila HNS-ova lista su pribrojani HDZ-u. Konkretno, HDZ je na tom biračkom mjestu dobio 147 glasova, a HNS 17, no prilikom upisivanja rezultata, kod HDZ-a je upisano 17, a kod HNS-a 147.

Zbog tih 130 glasova HNS je prema D'Hondtovoj metodi u ukupnom rezultatu dobio dva vijećnička mjesta, a HDZ 13. No, u HDZ-u su uočili grešku te su uputili prigovor Županijskom i Gradskom izbornom povjerenstvu, koji je usvojen, pa će se pristupiti novom prebrojavanju glasova i novoj verifikaciji rezultata, ali kako je već i predsjednica izbornog povjerenstva na tom biračkom mjestu priznala da je omaškom došlo do greške prilikom upisivanja već sada se može ustvrditi da će HDZ dobiti jednog vijećnika više, a HNS jednoga manje.

To, pak, prema našim informacijama neće značajno utjecati na situaciju s većinom u Gradskom vijeću. Naime, neslužbeno smo doznali da je HDZ već dogovorio suradnju koja bi ovih dana trebala biti i službeno obznanjena, a prema kojoj bi uz njih većinu u predstavničkom tijelu činili vijećnici HNS-a te Snage Slavonije i Baranje Vladimira Šišljagića, koja je osvojila dva mandata.

S 14 HDZ-ovih, jednim HNS-ovim i dva Šišljagićeva mandata to je 17 vijećnika, odnosno većina od ukupno 31 koliko će ih biti u novom sazivu Gradskog vijeća Osijeka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 07:49