DUGOGODIŠNJA AGONIJA

Uprava i sindikat podupiru privatizaciju Tiskare Vjesnik: Ne odustajemo od isplate plaća!

 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Uprava Vjesnika d.d. i Sindikat grafičara i nakladničke djelatnosti poduprli su danas najavu prvog potpredsjednika vlade Radimira Čačića o privatizaciji Tiskare Vjesnik koja se našla u financijskim teškoćama i čiji radnici već tri mjeseca nisu primili plaću, zbog čega pripremaju štrajk.

Čačić je jučer s HNS-ova stranačkoga skupa iz Toplica Sv. Martina najavio da Tiskara Vjesnik, najveća u ovom dijelu Europe, ide u privatizaciju. Tiskara Vjesnik kao subjekt gospodarski će iznajmiti novoj pravnoj osobi za jednu kunu na tri godine prostor, a strojevi će biti imovina, radnici će biti u toj novoj tvrtki, rekao je Čačić te dodao kako će se to riješiti u sljedeća tri tjedna. Istaknuo je da su zanimanje za kupnju već pokazali jedna domaća grupacija i jedan ugledni strani investitor, no nije želio otkriti o kome je riječ.

Predsjednik uprave Vjesnika d.d., vlasnika Tiskare, Zlatko Šoštarić izjavio je danas za Hinu da redovito kontaktira s Čačićem kako bi se pronašlo najbolje rješenje te da podupire njegov plan privatizacije kojim bi se, tvrdi, sačuvao najveći broj radnih mjesta te nastavila tiskarska djelatnost.

I predsjednik Sindikata grafičara i nakladničke djelatnosti Stjepan Kolarić slaže se da je to najvažnije.

"Očekujemo od države kao vlasnika da konačno završi dugogodišnju agoniju i spasi radna mjesta, no isto tako ne odustajemo od svojih zahtjeva za isplatom plaće koju oko 370 radnika nije dobilo već tri mjeseca", rekao je Kolarić za Hinu, dodajući da je u tijeku referendum o industrijskoj akciji i štrajku.

Šoštarić, pak, najavljuje da će do kraja tjedna radnicima najvjerojatnije biti isplaćena plaća za travanj.

"Tiskara se našla u određenim financijskim problemima, što je uzrokovalo problem s isplatom plaća, no do kraja tjedna bi se trebala isplatiti jedna plaća", rekao je.

Objasnio je da su se teškoće pojavile zato što su Porezna uprava, Hrvatska poštanska banka, HEP i plinara s računa Tiskare u protekla tri mjeseca naplatili oko deset milijuna kuna duga. No, ustvrdio je da budućnost Tiskare ne bi trebala biti upitna jer na mjesec "proizvodi oko deset milijuna kuna", tržište joj nije upitno, a ugovorenih poslova ima toliko da radnici moraju raditi u tri smjene.

Šoštarić smatra kako je stabiliziranje poslovanja, a zatim prodaja Tiskare vrlo dobro rješenje te ne vidi bolju mogućnost za rješavanje teškoća i "nagomilanih dubioza iz prošlosti".

Po njegovim informacijama, plan restrukturiranja je na razmatranju u vladi, a podrazumijeva da se strojevi, oprema, zaposlenici i ugovoreni poslovi prenesu na novu tvrtku koja bi se prodala na javnom natječaju. Kupac bi bio obvezan, među ostalim, najmanje tri godine zadržati djelatnost i radnike te poštovati kolektivni ugovor.

Šoštarić je rekao kako mu nisu poznati ulagači o kojima je govorio Čačić.

Sindikalni čelnik Kolarić tvrdi kako radnici također ništa nemaju protiv privatizacije ako se zadrži najveći broj radnih mjesta, provede restrukturiranje i nastavi tiskarska djelatnost.

O vladinim planovima vezanim uz Tiskaru zna samo ono što su objavili mediji prenoseći Čačićevu izjavu, no podupire to što je vlada konačno počela razmišljati o rješavanju pitanja Tiskare, čiji bi strojevi uskoro mogli stati ako radnici ne dobiju plaću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:20