SUMNJIVA NABAVA

USKOK ČEŠLJA INU Istražuje se je li MOL za Inu kupovao naftu po skupljoj cijeni

Traže se dokumenti za razdoblje od 2009. do 2013., u kojem Inom autonomno upravljaju Mađari
 Tomislav Krišto / CROPIX

ZAGREB - USKOK je prije desetak dana službeno zatražio od Uprave Ine da im dostavi svu relevantnu dokumentaciju o financijskim transakcijama s naftom, potvrđeno je Jutarnjem listu od izvora bliskog istrazi.

Točnije, kako doznajemo, istražitelji USKOK-a žele ispitati svu dokumentaciju koja se odnosi na kupovinu nafte za Inu, cijene i metode po kojima je ista plaćena od Ine.

Navodno, USKOK je zatražio podatke od Ine nakon što je zaprimljena potpisana predstavka jednog djelatnika te tvrtke u kojoj se tvrdi da postoje ozbiljne sumnje oko kupovne cijene nafte za potrebe hrvatske naftne tvrtke u većinskom vlasništvu mađarskog MOL-a. Prema istoj predstavci, nafta koju je MOL kupovao za Inu, hrvatska tvrtka je plaćala skuplje od nafte koju su Mađari nabavljali za svoje potrebe.

Prema nekim hrvatskom medijima, traže se dokumenti za razdoblje od lipnja 2009. do prosinca 2013., što pokriva period od kada s Inom autonomno upravlja mađarski MOL. Traže se i podaci o tvrtkama od kojih je kupovana nafta, tj. svim dobavljačima u razdoblju od više od četiri godine.

Oni koji su upoznati s istragom kažu da se ne događa ništa dramatično te da je reakcija USKOK-a uobičajen postupak za provjeru navoda iz predstavke koju su ranije zaprimili. Drugim riječima, sve što piše u spomenutoj predstavci djelatnika Ine treba dobro provjeriti.

Inače, Uprava Ine dosad je odbijala i nadležnom hrvatskom Ministarstvu gospodarstva dati podatke o cijenama po kojima je kupovana nafta za tu tvrtku preko mađarskog MOL-a, njezina većinskog vlasnika. Mađari su te informacije čuvali kao najstrožu poslovnu tajnu. Primjerice, nitko od hrvatskih direktora Ine nije mogao dobiti te podatke, a nedavno su Mađari odbili i isti zahtjev ministra Ivana Vrdoljaka.

U Ini, pak, nisu željeli ništa službeno komentirati, ali se neslužbeno može čuti da su revizorske tvrtke u nekoliko navrata kontrolirale postupke nabavke nafte i da je uvijek sve bilo u redu.

U mandatu SDP-ove Vlade, a pogotovo od suđenja Ivi Sanaderu za Hypo i Inu-MOL, došlo je do niza prijepora s mađarskim vlasnicima tvrtke. U procesu pregovaranja oko upravljačkih prava očekivalo se smanjenje napetosti, ali se dogodilo sasvim suprotno: obje strane zaoštravaju retoriku i donose sasvim konkretne mjere za koje smatraju da mogu ojačati njihove pregovaračke pozicije. Zanimljivo, ako USKOK dobije traženu dokumentaciju oni će biti prva hrvatska državna institucija s pravim podacima o količinama i cijenama nafte koju je Ina plaćala MOL-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 17:21