POLICIJA U HAC-u

USKOK ISTRAŽUJE HAC Gdje je nestalo 5 mil. eura iz kredita JP Morgana? Trag vodi do HGK

 Damir Krajač/Cropix

Više pripadnika USKOK-a sinoć je, oko 20 sata, ušlo u upravnu zgradu Hrvatskih autocesta u Zagrebu, sa zahtjevom za predajom dokumenata. Kako u zgradi više nije bilo zaposlenika, od dežurnih su zatražili dolazak nadležne osobe iz Uprave.

Sinoć se pojavilo nekoliko verzija razloga USKOK-ova dolaska u HAC. Prema jednoj verziji, nakon dolaska nadležne osobe iz uprave tvrtke, policajci su se uputili na peti kat, gdje su smještene prostorije pravne službe. Prema dostupnim informacijama, tražili su potpisane ugovore o građenju s građevinskim tvrtkama Viadukt, Osijek Koteks, Zagorje Tehnobeton i Strabag od 2006. godine do danas. Riječ je o ugovorima koji su sklopljeni u vrijeme Vlade Ive Sanadera.

EKSKLUZIVNO: POLICIJA UPALA U HAC Traže ugovor o kreditu JP Morgana od 100 milijuna eura?

Glasnogovornik HAC-a Ronald Radojević sinoć nam je kazao “kako nam ne može ni potvrditi ni demantirati ulazak policijskih službenika u HAC”. U navedenom razdoblju tvrtka Viadukt je, između ostalog, ugovorila gradnju dionice Jukuševac - Velika Gorica jug, vijadukt Kotez te most preko Drave. Osijek Koteks je ugovorio gradnju dionicu autoceste Županja - Spačva te dionice Đakovo - Sredanci. Zagorje Tehnobeton je, pak, zajedno s Konstruktorom ugovorio gradnju dionice Dugopolje - Račva i Račva - Ploče. Strabag je između ostalog ugovorio izgradnju tunela Međak na spojnoj cesti Karamatići - Ploče.

Druga verzija kaže kako su se USKOK-ovi službenici zainteresirali za ugovor o kreditu između HAC-a i američke banke JP Morgan iz 2009. godine, kojim se HAC zadužio za 100 milijuna eura, uz enormnu kamatu od 9,37 posto. Istodobno se kod iste banke zadužila i tvrtka Autocesta Rijeka - Zagreb, za 135 milijuna eura. Obje su tvrtke pritom pristale glavnicu kredita platiti odjednom nakon pet godina. U slučaju HAC-a, kako saznajemo, novac je bio namijenjen za plaćanje izvođača radova na tunelima Mala Kapela i Sveti Rok te za autoceste kroz Slavoniju.

Kako doznajemo, USKOK najviše zanima gdje je nestalo pet milijuna eura od kredita JP Morgana. Prema dostupnim informacijama, ova istraga povezana je i s aktualnom istragom u Hrvatskoj gospodarskoj komori jer su navodno neki od sudionika povezani i s jednom i drugom aferom.

I dok se u petak navečer USKOK bavio njima, HAC će u ponedjeljak podignuti kaznenu prijavu zbog ugradnje šahtova. Nakon nesreće u tunelu Plasina ovoga ljeta, koju je izazvao oštećeni poklopac šahta, u HAC-u su pregledali dokumentaciju o ugradnji šahtova te je utvrđeno kako su šahtovi ugrađivani nelegalno. Još nema informacija protiv koga će biti podignuta prijava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:01