8 DANA ZA POPRAVNI

USKOK traljavo napisao optužnicu u slučaju Bankomat! Odustaje se od kaznenog progona?

Županijski je sud USKOK-u vratio optužnicu: ima osam dana da je dopuni ili da odustane od progona
Zagreb,170910.Zupanijski sudBivsi potpredsjednik vlade i ministar gospodarstva, rada i poduzetnistva Damir Polancec danas je prvi put sjeo na optuzenicku klupu zagrebackoga zupanijskog suda, njega i odvjetnika Petra Miletica sude za stetu od 500.000kn.Ovo je prvo sudjenje Polancecu protiv kojega je USKOK podigao ukupno tri optuznice. Sudac Ivan Turudic.Foto: Ranko Suvar / CROPIX
 Ranko Šuvar / CROPIX

ZAGREB - USKOK-ova optužnica u slučaju Bankomat protiv bivšeg predsjednika Uprave Hrvatske poštanske banke Josipa Protege i još deset suoptuženika, nije prošla potvrdu na sudu.

Rok od osam dana

Optužno vijeće pod predsjedanjem suca Ivana Turudića danas je, kako je priopćeno sa Županijskog suda, donijelo rješenje “da se optužnica vraća USKOK-u radi boljeg razjašnjenja stvari”.

Nakon primitka rješenja suda USKOK je dužan u roku od osam dana donijeti nalog za dopunu istrage, a može i odustati od kaznenog progona, stoji u priopćenju.

USKOK gubi predmet?

Optužnom vijeću bila je prvenstveno sporna kvalifikacija da su se Protega te član Uprave HPB-a Ivan Sladonja i financijski direktor Marijo Kirinić udružili u grupu radi činjenja kaznenih djela. Sud je obrazloženje za tu optužbu bilo nedostatno, dok optužbe za zloupotrebe prilikom odobravanja rizičnih kredita u iznosu od najmanje 255 milijuna kuna te za pranje novca nisu bile sporne.

Ovo je prvi put da je sud USKOK-u vratio optužnicu u predmetu koji se vodi po novom Zakonu o kaznenom postupku. Sada se slučaj Bankomat može zakomplicirati. USKOK može optužnicu doraditi, a sud je može potvrditi, no postoji i mogućnost da USKOK izgubi nadležnost za ovaj predmet, jer ga on vodi samo zbog optužbe za udruživanje.

Kada bi ta kvalifikacija otpala, predmet bi bio u nadležnosti Županijskog državnog odvjetništva. To bi ujedno značilo da se postupak treba voditi po starom ZKP-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 01:21